Sigorta var ama sayılmıyor! Beyhan Ünal: İlk giriş tarihimiz geçerli olsun
Kocaeli Çıraklık Staj Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Beyhan Ünal, sanayide staj yapan çırak ve stajyerlerin emeklilik haklarıyla ilgili sorunları ve çözüm yollarını Nokta Gazetesi’ne anlattı.

ÖZEL HABER- SUDE KALYONCUOĞLU
Sanayide staj yapan çırak ve stajyerlerin emeklilik haklarıyla ilgili yaşanılan temel sorunları detaylı bir şekilde Nokta Gazetesi’ne özel olarak anlatan Kocaeli Çıraklık Staj Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Beyhan Ünal, ”Çalışma hayatında iş kazası geçirip uzuvlarını kaybedenler oldu, can ve huzur kayıpları yaşanmaya devam ediyor” dedi.
“ERKEN EMEKLİ OLACAKSINIZ”
Beyhan Ünal, çırakların ve stajyerlerin yaşadığı temel sorunlara dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Ünal,“ Çıraklar bir atölyede çalışma hayatına başladılar. Çalışma hayatında ellerinden sigortalılık hakkını aslında çıraklık eğitim merkezi alıyordu. Çıraklık eğitim merkezinden gelen öğretmen, iş yeri patronuna "Bu çırağı çıraklık eğitim merkezine gönderirsen SSK'sını çıraklık eğitim merkezi ödeyecek" diyerek haftada bir gün çırağın çıraklık eğitim merkezine gelmesini istedi. Çırağa, “Çıraklık eğitim merkezine gitmezsen belge alamaz, usta olamaz ve mesleğini sürdüremezsin” denildi. Kayıt olan çıraklara sigorta kartı ve karnesi verilerek, “Bu yaşta sigortalı oldunuz, erken emekli olacaksınız” denildi ve böylece çıraklar sisteme dahil edildi. Çalışma hayatında iş kazası geçirip uzuvlarını kaybedenler oldu, can ve huzur kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Yaklaşık 100 gün çıraklık merkezine giden çırak öğrenci sayılırken; 1000 gün iş yerinde çalışan çırak, 3308 sayılı yasada belirtilen “son yılında makinede tek başına çalışabilir” hükmüne rağmen, bu sürenin bir günü bile uzun vadeli sigorta kapsamında sayılmamıştır.
“BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ YARATIYOR”
SSK kartındaki girişin geçerli sayılmaması, aynı işi yapan ancak çıraklık merkezine kayıtlı olmayanların sigortalanıp emekli olabilmesiyle büyük bir çelişki yaratıyor. Çıraklık sigortası bu hakkı sağlamıyor, adeta sahteymiş gibi görülüyor. Aynı koşullarda çalışmaya rağmen bu büyük bir haksızlık. Kalfalık belgesi ise ne kamuya girişte, ne iş yeri açmada, ne de özel sektörde geçerli. Madem öğrenciyiz, belgenin karşılığı neden yok? işçiysek, neden bir gün bile sigortalı sayılmadık? Bunu sormadan geçemiyoruz, sorunun ana kaynağı ise budur” şeklinde konuştu.
“BİZ DE AYNI HAKKI İSTİYORUZ”
Masabaşı staj yapan avukat ve doktor gibi meslek gruplarının borçlanma hakkı olurken, sanayi stajyerlerinin bu haktan mahrum kalmasını eleştiren Ünal şu ifadelere yer verdi: “Avukat ve doktorların haklarını almış olmasını değerli buluyorum. Meclis’te seslerini duyurabildiler, haklarını kazandılar, tebrik ediyorum. Biz de aynı hakkı istiyoruz. Ancak avantajlarımıza rağmen bu haktan yararlanamamak bizleri şaşırtıyor. e-Devlet’te işe giriş tarihlerimiz görünse de bir karşılığı yok. SSK haklarından yararlandık ama sigortalı sayılmadık. Aynı tarihlerde işe başlayanlar EYT’den faydalanırken, bizim dışarıda bırakılmamız adaletsizliktir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nde sadece avukatlar ve doktorlar bu haktan istifade etmiyor. Bugün tutuklu hükümlüler, yurt dışına çalışmaya çıkanlar ve bunun gibi bazı örnekler borçlanma hakları olurken, bizlere bu hakkın verilmemesi ve işe başladığımız tarihin esas alınmaması, şaşkınlığımızın gün geçtikçe artmasına sebep oluyor” diyerek ifade etti.
“NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU DAHA DA BÜYÜYECEK”
Bu mağduriyetin giderilmesi için öncelikli adımın çalışma koşullarının düzenlemesi ve öğrencilerin haklarının korunması gerektiğini söyleyen Ünal, “Sanayide halen çıraklar zor şartlarda çalışıyor, uzuv ve can kayıpları yaşanıyor. Sistem bu çocukları hâlâ öğrenci sayıyor. Oysa büyük Türk milleti bu gerçekle yüzleşmeli, çıraklara haklarını vermelidir. Bugün nitelikli eleman bulamamanın temel sebebi budur. Meslek okullarında öğrenci sıkıntısı yok; haklarını alamayan, geleceğe umutla bakamayan gençler mesleğe devam etmiyor. AVM ve kafelerde asgari ücretle sigortalı çalışan arkadaşlarını gören çıraklar meslekten uzaklaşıyor. 6 çıraktan sadece 2’si mesleğe devam ediyor. Sanayi şartları ağır; bu ortamda çalışan gencin daha iyi bir geleceğe ulaşacağına inandırılamıyorsa, nitelikli eleman sorunu daha da büyüyecek. Çözüm nettir: Sanayide çalışan çırakların hakları teslim edilmeli, uzun vadeli sigortaları yapılmalı ve insanca ücret ödenmelidir. Bu haksızlığı gidermek için çıraklık ve stajın ilk işe giriş tarihi esas alınarak borçlanma hakkı tanınmalı, bugünkü öğrencilerin hakları korunmalı ve çalışma koşulları düzenlenmelidir” dedi.
“ELİMİZDE SSK KARTLARIMIZ MEVCUT”
Stajın sigorta başlangıcı sayılması ya da borçlanma hakkı tanınması uzun süredir gündemde olan önemli taleplerden biri. Bu konuda konuşan Beyhan Ünal, şu ifadeleri kullandı: “Bizim elimizde SSK kartlarımız mevcut, üzerlerine işe başlangıç tarihi yazıyor. Biz bu tarihlerin geçerli olmasını istiyoruz, olmazsa olmazımız kırmızı çizgimiz budur. Bunun oluşabilmesi için devletimiz ne takdir ederse ona razıyız. Makul şekilde borçlandırma hakkı verilerek sigorta başlangıcımızın, ilk işe giriş tarihimizi esas alındıktan sonra elbette her arkadaşımız devletini ve milletini seven, düşünen ve ülkemizin daha ileriye doğru taşınabilmesi için bugüne kadar mücadele etmiş, emek vermiş çalışma hayatının içerisinde olmuş emekçilerdir” şeklinde vurguladı.
“GEÇMİŞTE YAPILAN HAKSIZLIĞA BAKMAK GEREKİR”
Sanayide çırak bulunamaması ve fabrikalarda nitelikli eleman eksikliğine vurgu yapan Ünal, ”Bugün sanayide çırak bulunamaması ve fabrikalarda nitelikli eleman eksikliği varsa, dönüp geçmişte yapılan haksızlığa bakmak gerekir. Meslek okullarına giden 6 öğrenciden sadece 2’si mesleğe devam ediyorsa, bu büyük bir haksızlığın göstergesidir. Bu haksızlıklar düzeltilirse, gençlerin mesleğine güveni artar; ustalarının geçmişte kaybettiği hakların iade edildiğini görenler, ülkede bir şeylerin değiştiğine inanır. “Ustalarımız haklarını aldı, yarın biz de alacağız” düşüncesi yayılır ve bu toplumsal bir sevinç ortamı yaratır. E-Devlet’te 1990–1999 arası işe giriş tarihi görünen pek çok mağdur var. Aynı tarihlerde işe başlayan yaşıtları haklarına kavuşurken, bu kişilerin dışarıda kalması büyük bir toplumsal yara oluşturmaktadır. Ancak biz inanıyoruz ki devletimiz bu haksızlığı da giderecek ve hakkı olana hakkını mutlaka teslim edecektir” dedi.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.