Tahir Büyükakın: Asıl üzerine düşeni yapması gereken İstanbul orada bir hareket yok
CNN Türk televizyonuna müsilaj sorunu hakkında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Asıl üzerine düşeni yapması gereken İstanbul orada bir hareket yok” dedi.

Marmara Denizi’nde geçtiğimiz haftalarda tekrar görülmeye başlanan ve bilim insanları tarafından tekrar gündeme taşınan müsilaj sorununa dair CNN Türk televizyonuna konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın önemli açıklamalarda bulundu.
“2021’DEN BUGÜNE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMADI”
Canlı yayında CNN Türk muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükakın’ın şunları söyledi:
Aslında 2021’den bu yana hiçbir şey değişmedi. Üç temel sebep vardı, bunlardan bir tanesi evsel atıksuların denize deşarj edilmesi. Gereken arıtma işlemlerinin yapılmaması. İkinci sebep endüstriyel kirlilik. Özellikle Ergene havzası üzerinde bu kirlilik söz konusu, diğeri de tarımsal sulama o da Susurluk havzası üzerinden geliyor. Oluşturulan bilim insanları heyeti bütün bunları tespit ettiler. Yapılması gerekenlerle ilgili 2012 yılında bir eylem planı hazırlandı. Çevre Bakanlığı’nın başkanlığında ilgili tüm belediyeler, tüm valilikler bu heyetin içinde yer aldılar. Bilim kurulu da çalışmaları yaptı. Aslında mesele karmaşık değil, son derece basit. Müsilaja sebep olan bir organizma var, bu azat ve fosforla besleniyor. Azot ve fosforun temel kaynaklarından bir tanesi evsel atıklar, yani kanalizasyon suları. Bunları arıtmadan denize verirseniz müsilajın önüne geçmek mümkün değil. Yapılması gerekende biyolojik ve ileri biyolojik arıtma tesislerinin bir an önce hayata geçirilmesi. Maalesef 2021’den bugüne kadar önemli adımlar atılmadı.
“23 TANE ARITMA TESİSİ ÇALIŞTIRIYORUZ VE HEPSİ DEVREDE”
Kocaeli olarak biz 23 tane arıtma tesisi çalıştırıyoruz ve bu tesislerin tamamı devrede. Denize bir damla suyu arıtmadan vermiyoruz ama burası bir havza. Marmara Denizi’ne kıyısı olan diğer belediyeler de var. Mesela Marmara’ya günde 4.5 milyon metreküp evsel atık deşarjı var.
“ŞAKASI BAHANESİ KALMADI”
Bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtmayla denize gönderiliyor. Bu yüzde 53’ün, yüzde 97’si de İstanbul’dan kaynaklı. Yani aşağı yukarı günde 2 milyon metreküp su sadece ön arıtma yapılarak Marmara Denizine deşarj ediliyor İstanbul’dan. Bunun önüne geçilmesi lazım, arıtma tesislerinin yapılması lazım, şakası bahanesi kalmadı. Bir an önce herkesin taşın altına elini koyup, gerekeni yapıp arıtma tesislerini devreye alıp çalıştırması gerekiyor. Yoksa bunun önüne geçmek mümkün değil. Temel yapılması gereken şey arıtma tesisi, diğerleri ise tarımsal sulama sistemlerinin iyileştirilmesi çünkü gübrelerde de var azot. Asıl evsel atık suların arıtma tesislerine alınması ve o şekilde temizliğin yapılması şart.
“ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKEN İSTANBUL ORADA BİR HAREKET YOK”
Üç yıl sonra ilk kez deniz salyası tekrar görüldü. Çalışmalara nereden başlayacaksınız?
Yine bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre aşağı yukarı 20-22 metre derinlikte önemli bir katmanın oluşmaya başladığı söyleniyor. Zamanın içinde deniz suyu sıcaklığının artmasıyla birlikte müsilaj her yeri kaplayacak. Geçtiğimiz günlerde hocaların uyarısı üzerine Çevre Bakanlığı’yla bir temas kurduk. Orada da müsilajın bulunduğu lokasyonda kontrolüne uygun bir çalışma yürütülüyor, öncelikle oradan başlamak istiyor bakanlık. Onun ötesinde arıtma tesisi yapılmadan kalıcı bir çözüm mümkün değil. Çünkü bilim insanları heyeti 2021’de arıtma tesisleri bugün itibariyle devreye girip çalışırsa 5 yılda deniz tamamen kendisini yenileyebilir, oksijen seviyesi kastediliyor. Biz bu denize deşarj meselesini çözersek deniz 5 yıl içinde eski haline gelebiliyor. Biz 3 yılda bu manada Marmara’da bir ilerleme göremedik. Asıl üzerine düşeni yapması gereken İstanbul orada bir hareket yok.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.