Tüpraş’ta işçiler mutsuz! Ücretler ve çalışma şartlarından şikayet var

Türkiye’nin enerji devi TÜPRAŞ’ta EYT yasası sonrası emekli olup ayrılanların yerine alınan işçiler çalışma şartlarından ve ücretlerden dolayı mutsuz. İşe giren işçilerin, “Bu koşullarda burada çalışılmaz” diyerek işten ayrıldığı iddia edildi.

Tüpraş’ta işçiler mutsuz! Ücretler ve çalışma şartlarından şikayet var

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ın İzmir rafinerisinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası sonrasında 100 kadar kadro boşluğu oluşmuş ve bu açık genç işçilerle doldurulmuştu. TÜPRAŞ’ta işe giren genç işçiler, “Bu koşullarda burada çalışılmaz” diyerek işten çıkıyor. Şimdilerde ise emekli aylıklarında yüzde 35’lik kayıp yaşamak istemeyen 100 kadar işçi 31 Aralık öncesi emekli olmak istiyor. TÜPRAŞ yönetimi ise oluşacak boşluğu kalan işçilerin iş yükünü artırarak doldurmak istiyor.

EYT ETKİSİ

EYT Yasası yeni sorunlara yol açıyor. Şimdilerde Petrol-İş’in örgütlü olduğu TÜPRAŞ’ta 31 Aralık’ta emekli olacaklar ile 1 Ocak’ta emekli olacaklar arasında yüzde 35’lere varan maaş farkı gündemde. Bu fark nedeniyle emekli olmak isteyen 100 kadar TÜPRAŞ işçisinin daha olduğu söyleniyor. Üstelik TÜİK verileriyle düşük gösterilen enflasyon ile maaş bağlanma oranı çarpanı düşürülüyor. Bu durumda zaten düşük emekli aylıklarına mahkum edilen işçiler, ocak ayı öncesinde emekli olmak istiyor. Sorun onlar açısından çözülüyor görünmekle birlikte, kalan işçilerin sorunu artıyor.

İŞÇİYE EK YÜK

TÜPRAŞ patronu yeni işçi almak yerine, bazen iki bazen üç kişilik bir işi bir işçiye yükleme, ünite birleştirme, emekli ettiği işçiyi tekrar işe alma gibi yöntemlerle daha fazla sömürü peşinde. TÜPRAŞ yönetiminin, bakım işlerini taşeronla telafi etmek istediği, norm kadroda azalmaya gittiği ve bunları ünite ünite gezerek işçilere, “Şimdi siz bizim işimizi halledin biz de TİS’te sizi görürüz” diyerek yaptığı söyleniyor.

Kaynak: Evrensel.com
İşçi EYT TÜPRAŞ