Verilerle açıkladı! Prof. Dr. Haluk Görgün: Türkiye bir savunma sanayi üssü olmuştur

Kocaeli’de düzenlenen Marmara Kariyer Fuarında konuşan Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayinin öncü firmalarının ihracat rakamlarını açıkladı.

Verilerle açıkladı! Prof. Dr. Haluk Görgün: Türkiye bir savunma sanayi üssü olmuştur

Kocaeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonunda düzenlenen Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün kariyer fuarında konuşmacı olarak katıldı. Kariyer yolculuğunu ve Türkiye’nin savunma sanayide geldiği son durumu aktaran Görgün, gençlere önemli mesajlar verdi.

“7 MİLYAR DOLAR İHRACAT”

Türkiye’nin savunma sanayi alanında geldiği son durum hakkında bilgi veren Haluk Görgün, “1.100’ü aşkın yerli savunma sanayii projesi ve 100 milyar doları aşkın proje portföyü ile Savunma sanayinde kendi kendine yeten bir ülke konumuna gelen Türkiye yüksek teknoloji ürünlerini dost ve müttefik ülkelerle de paylaşarak 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ihracatını yaklaşık 29 kat artırarak 2024 yılı sonu itibariyle 7.154 milyar dolara çıkarmayı başarmıştır.

“HER YIL YÜZDE 20 ARTIŞ”

Savunma ihracat rakamları son 5 senede her yıl ortalama yüzde 20 artış göstermiştir. Savunma ve havacılık ihracatımız 2025 Mart ayında bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 147'lik tarihi bir artış rekoru kaydederek 358 milyon dolardan 884 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk çeyreğindeki sektörel ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artışla 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle Başkanlığımız ihracat stratejisindeki temel hedef olan yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında kalıcı bir artış trendi sağladı

“İHRACAT RAKAMLARI”

Sadece birkaç örnek verelim: Mühimmat ve füze sistemleri: 2.1 milyar dolar, İnsansız hava araçları (İHA): 1.3 milyar dolar, Kara araçları: 496 milyon dolar, Namlulu silahlar ve silah kuleleri: 452 milyon dolar, Askerî deniz platformları: 385 milyon dolar, Sivil havacılık ürünleri: yüzde 30’luk bir artışla 1.2 milyar dolar. Bu tablo, ihracatımızın yüzde 83’ünün savunma sanayii ürünlerinden, yüzde 17’sinin ise sivil havacılık alanından oluştuğunu gösteriyor. Yani Türkiye artık sadece kendi güvenliğini değil, müttefiklerinin güvenliğini de teknoloji ihracıyla destekliyor. Bu durum; Türkiye’nin artık "ürün alan değil, ürün sunan", "teknolojiyi ithal eden değil, ihraç eden" bir ülke olduğunun göstergesidir.

“DÜNYANIN HER KÖŞESİNDE ÜRÜNLERİMİZ GÖREV YAPIYOR”

Bugün, Türk savunma sanayii yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın güvenliğine katkı sunan bir güç haline geldi. 185 farklı ülkeye, 230 farklı ürün ihraç ediyoruz. Neredeyse dünyanın her köşesinde yerli ve milli ürünlerimiz görev yapıyor. Türk savunma sanayii artık yenilikçi, rekabetçi, barışa katkı sunan teknolojiler geliştirerek, dünyada güven duyulan bir marka haline gelmiştir. Geldiğimiz nokta itibarıyla, Türkiye savunma sanayiinde dünyanın en büyük 11. ihracatçı ülkesi konumundadır. Kısacası Türkiye artık bir savunma sanayii üssü olmuştur.

“OYUN DEĞİŞTİRİCİ”

Türk savunma sanayii, son 20 yılda köklü bir dönüşüm yaşadı. Millileşme hamlesi sayesinde birçok stratejik askeri teknoloji artık yurt içinde üretilebiliyor. Bu dönüşümün simge projeleri arasında Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, ANKA ve AKSUNGUR yer alıyor. Bu platformlar, yerli mühimmatlar, füze sistemleri, gemiler ve kara araçlarıyla birlikte entegre bir milli savunma gücünün temelini oluşturuyor. Bu başarı aynı zamanda Türk firmalarının dünyaya teknoloji ihraç eden birer aktöre dönüşmesini sağladı. Özellikle SİHA teknolojilerimiz, dünya çapında "oyun değiştirici" olarak kabul ediliyor.

“DÜNYADA İLK 3 ÜLKE ARASINDA”

Bugün Türkiye: SİHA teknolojisinde dünya ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor, 2012’den bu yana 50 ülkeye 770 adet İHA ihracatı gerçekleştirdi, 2023 yılında sadece İHA ihracatımız 1.8 milyar dolara ulaştı, 2018’den bu yana dünya genelindeki SİHA satışlarının yüzde 65’i Türk şirketleri tarafından yapıldı. Bu başarı öyküsünün bir parçası olmak, işte bugün siz gençlerin elinde. Savunma sanayiimizin uluslararası iş birliği faaliyetlerinin ve şirketlerimizin bu alanda hayata geçirdiği faaliyetlerin bir sonucu olarak, 2024 yılında Türkiye, savunma ve havacılık sanayiinde 7,1 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır.

FİRMALAR VE İHRACAT SAYILARI

2024 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren firmalarımız arasında yer alan Baykar, 1.8 milyar dolarlık ihracat ile başı çekmektedir. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 750 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer almakta olup, Türkiye’nin havacılık ve uzay teknolojilerindeki lider firmalarından biri olarak göze çarpmaktadır. ASFAT, 644 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer alırken, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ise 610 milyon dolarlık ihracatıyla dördüncü sırada bulunmaktadır. Arca Savunma 600 milyon dolar, TEI 390 milyon dolar, Aselsan 217 milyon dolar, Otokar 193 milyon dolar, Roketsan 179 milyon dolar ve Samsun Yurt Savunma 166 milyon dolar ile ilk 10 ihracatçı firma arasında yer almaktadır. Bu firmalarımız, savunma sanayiimizin hem teknoloji üretme kabiliyetini hem de küresel rekabet gücünü artırarak Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarısını perçinlemişlerdir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Serhat Güneş
Marmara Kariyer Fuarı Haluk Görgün Kocaeli Üniversitesi Savunma Sanayii Başkanlığı
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız