Yangın faciasından sonra psikolojik destek önerileri
Bolu'daki yangın felaketinden etkilenen vatandaşlar için psikolojik destek konusunda önemli açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Hülya Kuşcu, “Bu tür travmaların etkilerini atlatmak zaman alabilir, fakat doğru psikolojik destekle süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkün” dedi.

Kocaeli Haber, 21 Ocak'ta Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde gerçekleşen yangın faciası, 79 canın yitip gitmesine neden oldu. İhmallerle birlikte gelen facia ülkemizi yasa boğarken; Uzman Psikolog Hülya Kuşcu, felaketin toplum psikolojisi üzerinde yaratacağı olası sonuçları Nokta Gazetesi'ne detaylı şekilde anlattı.
''İLK YAPILMASI GEREKEN''
Nokta Gazetesine açıklama yapan Uzman Psikolog Hülya Kuşcu,Uzman Psikolog Hülya Kuşcu, Bolu’daki yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek, travmadan etkilenenler için duygusal güvenliğin sağlanmasının ve uygun bir ortam oluşturulmasının önemine dikkat çekerek'' Böylesine büyük bir acıdan sonra ilk yapılması gereken, etkilenen kişilere fiziksel ve duygusal güvenlik sağlamaktır. Yangından etkilenen herkesin duygularını ifade edebilmesi için sakin, anlayışlı ve destekleyici bir ortam oluşturulmalıdır. Psikolojik ilk yardım kapsamında, bireyleri dinlemek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek çok önemlidir. Uzun vadede, grup destek programları, bireysel danışmanlık ve yas sürecini anlamaya yönelik terapiler sağlanabilir. Bu süreçte toplumsal dayanışma ve şefkat, bireylerin kendilerini güvende hissetmeleri için çok kıymetlidir''dedi.
''ÇARESİZLİK VE HATTA SUÇLULUK HİSSEDEBİLİR''
Yangın gibi travmatik bir olay sonrası bireylerin nasıl duygusal tepkiler vereceğine karşı açıklama yapan Kuşcu,''Böylesine sarsıcı bir olay karşısında, insanlar ilk anda şok, inkar ya da donukluk gibi tepkiler gösterebilir. Kimileri yoğun bir korku, çaresizlik ve hatta suçluluk hissedebilir. Bu duygular çok normaldir ve bireylerin kendilerini koruma mekanizması olarak ortaya çıkar. Böyle anlarda onların bu duygularını yargılamadan, sadece yanlarında olmak ve güvende hissetmelerine yardımcı olmak gerekir.
''KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİYLE BAŞLAR''
İyileşme süreci ise kişinin kendini güvende hissetmesiyle başlar. Güvenli bir ortam sağlamak, kişinin yaşadığı duyguları ifade etmesine izin vermek çok önemlidir. “Konuşmak istemiyorsan bile seni anlıyorum” mesajını vermek, onların baskı altında hissetmesini engeller. Gerekirse bir uzmandan destek alınmalı; çünkü uzmanlar, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmalarına rehberlik edebilir.
''PSİKOLOGLARDAN YARDIM ALMAK GEREKİR''
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşayan kişilerde olayla ilgili anılar, kabuslar, uyku problemleri ya da tetikleyici durumlarda yoğun kaygı görülebilir. Bu süreçte anlayışlı olmak, onları dinlemek ve yargılamadan desteklemek çok önemlidir. Ancak bu belirtiler uzun süre devam ediyorsa, bir psikologdan yardım almak gerekir. EMDR gibi özel travma terapileri, bu tür durumlarda oldukça etkili sonuçlar verir.
''GÜVENDESİN, BU HİSLERİN GEÇECEK''
Yangından etkilenen çocuklar, böyle olaylardan sonra korku dolu rüyalar görebilir, alt ıslatma, içine kapanma ya da aşırı huzursuzluk gibi davranışlar sergileyebilir. Bu davranışlar, onların yaşadığı travmanın bir dışavurumudur. Çocuklara olanları yaşlarına uygun bir şekilde açıklamak ve onların yanında olduğunuzu hissettirmek çok önemlidir. Onlara “Güvendesin, bu hislerin geçecek” demek ve sabırla yaklaşmak iyileşmelerine yardımcı olacaktır.
''KORKU VE ÜZÜNTÜ ÇOK DOĞAL TEPKİLERDİR''
Travmatik olaylarda ilk günlerde korku ve üzüntü çok doğal tepkilerdir. Ancak bu duygular zamanla azalmıyor, uyku problemleri, yoğun kaygı ya da günlük hayata uyum sağlayamama gibi durumlar devam ediyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir. Unutulmamalıdır ki, destek almak bir zayıflık değil; aksine iyileşmek için atılan güçlü bir adımdır'' şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER- SUDE KALYONCUOĞLU
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.