Yaşar Şanlı’dan dikkat çeken Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklaması!

Taner Sinan Çakırer ve İlknur Batır’ın moderatörlüğü ile Nokta TV ekranlarında yayınlanan Kente Değer Katanlar’ın konuğu Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yaşar Şanlı’dan dikkat çeken Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklaması!

Kocaeli Haber - Taner Sinan Çakırer ve İlknur Batır’ın moderatörlüğü ile Nokta TV ekranlarında yayınlanan Kente Değer Katanlar’ın bu haftaki konuğu Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı oldu. Pek çok sorunun yanıt bulduğu programda Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda önemli açıklamalarda bulunan Şanlı şu ifadelere yer verdi:

“İKİ SAYFADAN OLUŞAN MESLEK KANUNUYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

“Türk Eğitim Sen yıllardır böyle bir kanunu ihtiyaç hissediyor. Bu kanun için içeriğinde ne olması gerektiğini nelerden temaruz etmesi gerektiğini eğitim çalışanlarına sorduk. Çalıştaylar, eylemler yaptık. Kamuoyuna meslek kanunda beklentilerimizi tek tek açıkladık. İki sayfadan oluşan meslek kanunuyla karşı karşıya kaldık. Bu aslında kariyere odaklanmış bir kanun gibi duruyordu. Bir sürü problemimize, beklentilerimize yer vermeyen bana kalırsa da en önemli maddesi ikinci sayfada yer alan 3600 ek göstergeydi. Yıllardır öğretmenler 3600 ek gösterge bekliyorlardı. Bu ek gösterge de emeklilikte çok işe yarıyor.

“SINAVA GÖRE DEĞİL KIDEME GÖRE OLMALI”

Kanunun çıkmasından sonra kamuoyunda da bir yaygara koptu. Çünkü öğretmenleri sınava sokacaklardı. İşte burada sınava sokacakları sırada da inanılmaz derecede uzun uzun videolar açıklandı. Videoları gören herkes tabi bir sıkıntıya düştü. Öğretmenler zaten sınav yapılan değil sınav yapan insanlar. Biz bunun sınavsız olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bunun yıllarca kıdeme göre olmasını istedik.

“ASIL KIYAMET O DÖNEM SINAVDAN DOLAYI KOPTU”

Burada kamuoyuna da açık açık söylemek isterim. Aslında Genel Başkanımız Talip Geylan bey, Anayasa Mahkemesine çağırdılar. Kanunun iptal görüşmelerinde. Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı muhalefet partisinde. Ana muhalefet partisinin de bu itiraz başvurusunu hazırlarken mutfakta, arka planda çalıştığı çeşitli STK’lar ve sendikalar var. Bu sendikalarla beraber de Anayasa Mahkemesi’ne gidilmiş. Anayasa Mahkemesi’ne gidilince de asıl kıyamet o dönem sınavdan dolayı koptu. Öğretmenler sınava girmek istemiyordu.

“MALESEF BU TÜRKİYE EĞİTİM TARİHİNE GİRECEK BİR HADİSE”

Biz bekliyorduk ki Anayasa Mahkemesi başvurusunda sınava itiraz olsun. Malesef bu Türkiye eğitim tarihine girecek bir hadise. Genel Başkan çıkışta açıklama yaptı. ‘Önce şu itirazları görebilir miyim?’ demiş. Genel Başkan açıklama yaptı. Tüm kamuoyu şaşkınlıkla dinledi. ‘Hayretle görüyoruz ki sınav şartına bir itiraz yapılmamış’ dedi. Türkiye o dönem bir seçim atmosferindeydi. Üzüm yemeyi kimse düşünmemiş. Bırakın siyaset kendi mecrasında aksın. 3’üncü maddenin 4’üncü fıkrasına itiraz edilmiş. Bu kariyer basamaklarını belirleyen madde.

“KAOSA OYNAMIŞLAR”

Bunu hazırlayan arka plandaki sendikalar gerçekten ne yapmak istedi bunu bilmiyoruz. Ama benim bildiğim kaosa oynamışlar. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etseydi 600 binin üzerinde öğretmen hiçbir şekilde tazminat alamayacaktı. Kanunun bazı maddeleri iptal olduğu için devlet yeni bir kanun getirmek durumunda kaldı. Temmuz ayında görüşmeler başladı.”

KENTE DEĞER KATANLAR’IN TAMAMINI NOKTA TV’DEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

Kaynak: Gülşah Yücel Ay
Taner Sinan Çakırer İlknur Batır Yaşar Şanlı