Yusuf Karaaslan: Tarımsal alanlara konteyner evler yaptılar
Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya’nın hazırlayıp sunduğu Şehrin İçinden programının konuğu İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan oldu. Programda konuşan Karaaslan, "Tarımsal alanları satın alarak üzerlerine prefabrik ve konteyner evler yaptılar" dedi.
Kocaeli Haberleri, Nokta TV’nin kentin gündemini belirleyen programlarından biri olan Şehrin İçinden programının yeni bölüm konuğu İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan oldu. Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya’nın hazırlayıp sunduğu programda İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan tarım alanların üzerine yapılan prefabrik ve konteyner hakkında bilgi verdi.
KARAASLAN: X KİŞİLER ARAZİ SATIN ALMIŞ
İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''Tarımsal alanları satın alarak üzerlerine prefabrik ve konteyner evler yaptılar. Kocaeli'nde durum ise bu yapılarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 'nden ilçe belediyeleriyle bunları sürekli şikayetçi olma manasında değil ama gözle görülüyor bunlar. Şimdi bunlar dışardan x kişiler hep araziler satın almış.
“YIKIM İHALESİ AÇILDI”
Bunlar o köyün de insanı değil çünkü gelmiş işte '' benim arazimde %5 imar var.'' Getirmiş konteynerini koymuş ama şu anda benim bildiğim kadarıyla Kandıra Belediyesi Kandıra'da bununla ilgili çalışma yaptı prefabriklerin yıkımı ile ilgili. Böyle bir ihale açtığını duydum.
“BELEDİYELER ÇALIŞIYOR”
Şimdi köyümde elektrik alacaksam trafo koymam lazım. Mevcut olan bir trafo benim köy yerindeki insanlarıma yetiyor, geliyor elektrik, su alacak şu anda İSU bunlara su bağlamıyor zaten. Bu en son yapıya göre de onlar izinli yapıyorlar ama konteyner, prefabrik koyuyorlar. Normal beton arme yaptıkları farklı. Bir de tamamıyla her araziye prefabrik ve konteyner koymuşlar. bunlarla ilgili zaten belediyeler şu anda çalışıyor. Ben Kandıra Belediyesi'ni duydum.
''BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BUNLARA NUMARA VERMİYOR''
Büyükşehir Belediyesi de bunlara numara vermiyor. Çünkü numara verdiği zaman belediyeden beyan alması gerek diyor ve geliyorlar Şimdi onlar Büyükşehir Belediyesi'nin İSU Genel Müdürlüğü'nün köyde oturduğuna dair bu kişilerle ilgili aboneliklerinde kolaylık tanıyordu.
“EMLAK SIKINTISI VAR”
Yani köyde oturanlarla ilgili ama bu kişiler zaten köylerde oturmuyor. Şöyle bizim çıktın mı İzmit'in kuzeyinden Çaylı Köyünden, Kandıraya kadar gittiğinde her taraf konteyner . Bir tarım arazisi artık kalmamış. O yol üzerinde maalesef emlakçı da var ama işte bu son zamanlarda da biraz emlak sıkıntısı var galiba da emlakçı çok.
“DARALTILMIŞ OLDU”
Bunun önüne nasıl geçilir. İşte dedik ya Kocaeli'de bu sanayinin, İstanbul'un da ayağının dibindeyiz her bakımdan Kocaeli'ye bazen bu gelişmekte olan ülkelerin bu teknolojinin sanayinin bir taraftan getirisi var ama bir taraftan da bu kötü tarafları işte bizim tarımsal faaliyet alanlarımızı daraltmış oldu.
“KOCAELİ OLARAK ŞANSLIYIZ”
Çalışacak insanların başka bir sektörlere yönelmesi bir de Türkiye'de biliyorsunuz gerçi, Kocaeli'de bu noktayla ilgili belediyelerin sayesinde şanslıyız, sağ olsunlar. Tarım getirileri ve girdi maliyetleri çok yüksek.
“PLANSIZ ÜRETİMDEN DOLAYI ÜRÜNLER ELLERİNDE KALIYOR”
Ben Anadolu illerinde veya Doğu Anadolu başka bir illerde baktığımda yerel yönetimlerin çiftçilerimize hiç desteği yok. Tamamıyla Tarım Bakanlığımızdan almış oldukları desteklerle ayakta kalmaya uğraşıyorlar ve aldıkları ürünleri de pazarlayamıyorlar. Bir de plansız üretimden dolayı ürünler ellerinde kalıyor. Maalesef tarımın her kesiminde pişmanlık var. Bu pişmanlıktan dolayı da kimse bu çiftçilere yanaşmıyor.”