Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Kocaeli işvereninde asgari ücret tedirginliği

Türkiye genelinde 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücrete yapılacak ara zam maratonu 13 Haziran Salı günü başlıyor. Aslında sadece 7 milyon kişiyi ilgilendirmiyor, aileleri ve asgari ücrete göre maaşı belirlenecek diğer çalışanları da katarsak neredeyse herkesi ilgilendiriyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon rakamları etkili olacak. Tabii TÜİK verilerine dair güvensizlik, geçtiğimiz günlerde yaşanan kur şokunun neden olacağı enflasyonun Haziran ayı verilerine yansımayacak olması, yeni asgari ücretle ilgili şimdiden karamsarlığa neden oldu.

Bir yandan da, asgari ücretlinin asıl harcama kalemi olan gıda ürünleri de TÜİK’in sepetinde aynı oranda yer almıyor. Yani asgari ücretliyi asıl olarak ilgilendiren gıda enflasyonunun altında oluyor belirlenen ücret.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, seçim döneminde asgari ücretin 500 dolar civarında olacağını söylemişti. Ama şimdi yeni bakanın bunu devam ettirip ettirmeyeceği bilinmiyor. Oysa biliyoruz ki, devlet verdiği sözü tutar böyle konularda. Şimdi kamu işçilerine gelen zammı baz alarak asgari ücrette 12 bin ile 12 bin 500 TL arası bir zamdan söz ediliyor.

Bu arada Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden, asgari ücret zammı açıklaması geldi. Beyanda, istenen rakamın en yüksek 300-400 dolar seviyesinde olması istendi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe “Asgari ücretin 500 dolara ulaştığı bir durumda, firmaların rekabet gücünü koruyabilmesi için teşviklerin ortaya konması gerekmektedir. SSK primleri, KDV, kurumlar vergisi üzerinde olabilecek teşvikler göz önünde bulundurulabilir. Eğer asgari ücret 500 dolar seviyesine çıkacaksa, ihracatçının korunması adına uygulamaların belirlenmesi şarttır; aksi taktirde büyüme yerine küçülmeyi tartışmaya başlarız” ifadelerini kullandı” dedi. Yani bu haliyle 500 dolar imkansız diyor.

Geçtiğimiz gün de İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin TL üzerinden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç “İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir” dedi.

Ben de Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’a asgari ücret zammı ile ilgili ne düşündüğünü sordum. Bulut, konuya çok daha insani bir yerden yaklaşıyor. Sokağın duygularını yansıtıyor. Öncelikle işverenlerin asgari ücret zammı ile ilgili “kaygılı” olduğunu söyledi. Şöyle özetledi, kent esnafının ve iş insanlarının içinde bulunduğu durumu: “Her şey fiyatlara yansıyor. Her şey pahalılaşınca da vatandaş esnafa öcü gözüyle bakıyor. İnsan ilişkileri de zarar görüyor. Asgari ücret de kiralar da maliyeti artırınca hemen herkes hareketleniyor. ‘Ben malıma zam yaptım kurtuldum’ sanıyorlar. Sen de mal alıyorsun, sen satarken kurtardın da alırken ne olacak? Artık her şeyin bir dengeye oturmasını bekliyoruz.”

Esnafın kredi almak konusunda sıkıntı yaşadığını da aktaran Bulut “Kredinin adı var ama hikaye. Birçok arkadaşımız krediye ulaşamıyor şu anda” dedi.

Yeni kabine ile ilgili olumlu beklentileri var onun da. “Güven ortamının oluşmasını bekliyoruz. Olumlu bir hava var. Veriler fena değil. Bir iki hafta içinde sokağa yansımasını da bekliyoruz” diyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER