Kocaeli Turizm çalıştayı beni şaşırttı

Cansu Kızılkaya

Cansu Kızılkaya

Tüm Yazıları

Bir gazeteci olarak Kocaeli için en önem verdiğim şeylerin başında turizm geliyor. Bu yüzden turizm konulu programları hep önemsemişimdir. Çünkü üzerinde yaşadığımız Kocaeli, turizm potansiyeli olarak çok güçlü bir şehir.

Bugün ise çalışma arkadaşım Sude Kalyoncuoğlu ile birlikte Kartepe Turizm Derneği tarafından düzenlenen ‘Kocaeli Turizmine Sivil Yaklaşımlar Çalıştayı’na gittik. Kartepe Park Otel’de gerçekleşen çalıştay yarın sona erecek. Çalıştayın nihai amacı ise sektör temsilcileri, akademisyenler ve yerel yöneticilerin fikir alışverişleri yaparak Kocaeli turizmi için önemli adımlar atmasını sağlamak.

Kartepe Turizm Derneği Başkanı Kamil Öçbe ve yönetimi herkesi kapıda karşıladı, çok iyi ev sahipliği yaptılar. Öncelikle böyle değerli bir organizasyonu yönettikleri için hepsine tek tek teşekkür ederim.

Kocaeli birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 2 deniz ve 1 gölü kucaklayan kadim bir şehir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Marmara Denizi, tarihi mekanları, sahilleri, kayak merkezleri, yaylaları ile tam bir turizm cenneti adayı Kocaeli.

Şehrimiz İstanbul’a yakınlığı sebebiyle, kentin trafiğinden stresinden kurtulmak isteyenlerin arka bahçesi konumunda aynı zamanda. Demek istediğim Kocaeli’nin turizm potansiyeli çok çok yüksek.

Ayrıca Kocaeli ile ilgili bugün çok önemli bir bilgi öğrendim. Belki bilenler vardır ama ben ilk defa duyduğum için çok heyecanlandım. 30 derece meridyeni Köseköy’deki otoyol kavşağı köprüsünün bulunduğu yerde olduğu için tüm Türkiye saatlerini Kocaeli’ye göre ayarlıyormuş. Yani Türkiye’de zaman Kocaeli’den kuruluyormuş.

Hani güzel bir söz vardır ‘Coğrafya kaderdir.’ Tüm özelliklere baktığımız zaman Kocaeli coğrafya açısından çok şanslı bir şehir. Bu yüzden birçok alanda iyi olmamız gerekiyor. Bu şansın değerini ancak böyle bilebiliriz. Dışarıdan Kocaeli’ye baktığımız zaman sanayi şehri gibi görünüyor. Ancak bahsettiğim gibi birçok alanda turizm merkezi olabiliriz. İşte bu çalıştay bu yüzden çok önemliydi.

TURİZMCİLERİN ABİSİ BAŞARAN ULUSOY

Çalıştayın onur konuğu ise turizmcilerin abisi olarak bilinen Başaran Ulusoy’du. Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB) Kurucu Başkanı olan Başaran Ulusoy, ağır bir hastalık geçirmesine rağmen ‘İzmit’ adını duyunca koşa koşa organizasyona gelmiş. Kendisi çok birikimli ve değerli bir turizmci olmanın yanı sıra ilk stajını da İzmit’te yapmış.

Kürsüde Kocaeli’nin turizm açısından çok değerli olduğunu birçok kez yineleyen Ulusoy, tüm kurumların birlik ve beraberlik ile hareket etmesi gerektiğini söyledi. Başaran Ulusoy konuşmasında özellikle sağlık turizmini öne çıkardı. Kocaeli’nin sağlık turizminin yapılacağı en iyi yerlerden biri olduğunu belirterek belirli ipuçları verdi.

Karadeniz ve Marmara Denizi’nin çok kirli olduğunu ve bu kirliliğin giderilmesi için sürekli çalışılması gerektiğini ifade eden Ulusoy, Kocaeli’nin bir çöp fabrikasına ihtiyacı olduğunu da söyledi. Başaran Ulusoy ‘Kirli ve pis yerlere turist gelmez’ diyerek denizlere ve yeşilliğe sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

Programa katılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş ise şehrin turizm kimliğini öne çıkarmak için projeler yürüttüklerini söyledi. 2022 yılında kent dinamikleriyle bir arada hazırladıkları Kocaeli Turizm Master Planı ile turizmde önemli adımlar attıklarını anlattı.

Bana göre çalıştayın en doyurucu konuşmasını turizmci iş insanı Haluk Ulusoy yaptı. Rakamlarla konuşan Ulusoy, Kocaeli’nin tüm otellerinde 8 bin 200 yatak olduğunu belirterek, yatakların yıllık doluluk oranının yüzde 36 olduğunu söyledi. Bu doluluk oranının otel için zarar olduğunun altını çizen Haluk Ulusoy 5 yıl içerisinde bu oranın en az yüzde 20 arttırılması gerektiğini dile getirdi.

“İstanbul’un yanı başında olan Kocaeli’nin daha çok reklam yaparak turist sayısını arttırması gerekiyor” diyen Ulusoy, hedefin şehre uzun vadeli turist getirmek olduğunu söyledi. İş insanı Ulusoy öte yandan 2022 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan turizm master planının turizmcilere sorulmadan hazırlandığını ve eksiklikleri olduğunu anlattı.

Büyükşehir Belediyesi’nin spor turizmini destekleyecek yeni doğal çim alanlar yapması gerektiğini vurgulayan Haluk Ulusoy, “Uluslararası spor fuarlarına görkemli bir şekilde katılım sağlanması gerekiyor” dedi. Spor, kongre, bireysel ve sağlık turizmine dair birçok çözüm önerisi sunan Ulusoy Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümündeki akademisyenlerin yatırımcılara yönelik eğitimler vermesi gerektiğini ifade etti.

İlimize Temmuz ayında atanan Vali İlhami Aktaş ise yaptığı konuşmada Kocaeli’de turizm kimliğini öne çıkaracak adımlar atacaklarını ve destek olacaklarını söyledi. Aktaş, “Daha önce görmediğimiz ve yaşamadığımız bir yer olması bizim için büyük hayranlığa neden oluyor. Hayret ve hayranlıkla Kocaeli’yi geziyoruz ve keşfediyoruz” dedi.

Vali İlhami Aktaş’ı Nokta Medya olarak ziyaret ettiğimiz zaman kendisi bana gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi sevdiğini söylemişti. Bu yüzden Aktaş’ın kısa süre içerisinde şehrimizin güzelliklerini yakından gördüğüne inanıyorum. Gönülden istekli bir şekilde turizm için elinden geleni yapacağını düşünüyorum

2 gün boyunca birden fazla alanında uzman kişiyi ağırlayacak olan çalıştayın şehrimize katkı sağlamasını çok istiyorum. Ancak üzüldüğüm bir iki konuyu sizinle paylaşacağım. Söz konusu çalıştay Kartepe Park Otel’de bulunan ‘Mavi Salon’da gerçekleşti. 300 kişilik olan Mavi Salon’un yarısı anca dolabildi.

Ben milletvekillerinin, yerel siyasetçilerin bu çalıştaya ilgi göstermesini beklerdim. Keşke şehrin önde gelenleri bu çalıştaya katılıp, anlatılanları can kulağı ile dinleseydi. ‘Mutlu Şehir’ Kocaeli’yi gülümsetebilmek için belki daha çok şansımız olurdu.

Kocaeli Turizm çalıştayı beni şaşırttı - Resim : 1