Kocaeli’de 4 okuldan 1’i riskli mi?

“Kocaeli'de 4 okuldan 1'i riskli" başlığıyla kamuoyuna servis edilen haberlere İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Açıklamada, resmi yazının iyi niyet sınırlarını aştığı ifade edildi.

Kocaeli’de 4 okuldan 1’i riskli mi?

Kocaeli’de Eğitim-Sen, kentteki okulların depreme karşı dayanıklı olup olmadığını Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sordu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden verilen yanıt “Kocaeli’de her 4 okuldan 1’i riskli’ başlığıyla servis edildi. Söz konusu açıklamada, 1999 yılından önce yapılan okulların yüzde 25’inin yenilenmediği yer alıyordu.

İL MİLLİ EĞİTİMDEN AÇIKLAMA GELDİ

Konu ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Açıklamada yazılanların gerçeği yansıtmadığı öne sürürdü. İşte o açıklama: "1999 yılı öncesi ilimiz genelinde mevcut 343 okulun yüzde 75'inde hasar olduğu tespit edilmiş olup, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile yapılan deprem tahkikleri ve incelemeler sonucunda, bugüne kadar bir kısmı güçlendirilmiş, bir kısmı da yıkılarak yeniden yapılmıştır.

“HİÇBİR OKULUMUZ DEPREM RİSKİ TAŞIMIYOR”

Basında yer alan yüzde 25'lik okul/kurum, yapılan incelemeler sonucunda güçlendirmeye dahi ihtiyaç duyulmayan kısımdır. Basında 'bu okullarda hiçbir işlem yapılmadan eğitim öğretime devam ediliyor algısı' oluşturularak kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Olumsuzluğa mahal verilmemekte, eğitim öğretim hizmetleri devam eden hiçbir okulumuz deprem riski taşımamaktadır.

“29 OKUL TAHLİYE EDİLDİ”

Bu doğrultuda, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık odaklı yaşanılan deprem nedeniyle il genelinde yer alan ve 2000 yılı öncesi olan tüm okul binaları ikinci kez deprem performans çalışmaları ile ele alınmış ve yapılan çalışmalar sonucunda 29 okul binası tahliye edilerek yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir.

“GÜÇLENDİRİLMEYE İHTİYAÇ DUYULMAYAN OKULLAR…”

Sonuç olarak ilgili sendikaya verilen cevapta da belirtildiği üzere 1999 öncesi yapılan ve yıkım kararı verilen okulların tamamı tahliye edilerek güçlendirilmiş ya da yeniden yapılmıştır. Söz konusu haberde güçlendirmeye ihtiyaç duyulmayan okullar hedef gösterilerek kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir.”

Kaynak: Cansu Albayrak