Kocaeli'de AIDS yükselişte! Her hafta yeni bir vaka

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, dünyada düşüş eyleminde olan AIDS enfeksiyonu taşıyan hasta sayısının Türkiye’de artığını söyledi.

Kocaeli'de AIDS yükselişte! Her hafta yeni bir vaka

Dünya genelinde HIV vakalarının azalma eğiliminde olduğu bir dönemde, Türkiye'de HIV vakaları artış gösteriyor. Türkiye'de HIV vakalarında endişe verici bir artış yaşanıyor. Son verilere göre, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde her hafta yeni vakalar tespit ediliyor ve çoğu tesadüfen bulunuyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, son dönemde polikliniğe başvuran hastalardan her hafta 1-2'sinin HIV pozitif olduğunu belirtiyor. Bu kişilerin bir kısmı enfeksiyonun başlangıcında tanı alırken, bir kısmı ise çok geç dönemde fark ediliyor. Hastalar, genellikle farklı şikayetlerle diğer bölümlere başvurduktan sonra HIV pozitif olduklarını öğreniyorlar. Bu durum, hastalığın ciddiyetini ve test yaptırmanın önemini vurguluyor.

"SIRADIŞI FAZLALIK"

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, "Polikliniğe her hafta 1-2 tane yeni hasta geliyor. Bunların bir kısmı gerçekten hastalığın başında olan kişiler bir kısmı da çok geç tanıda olan insanlar. Aslında bambaşka şikayetlerle bambaşka bölümlerde buluyoruz. Çünkü o hastaneye o tetkik için yatmış oluyor ve HIV enfeksiyonun pozitif olduğunu görüyoruz .Bu konuda çalışan hekimlere ulaştığı için onlar için sayısı fazla. Ama tabii ki sıradışı bir fazlalık ve bir yandan da test yapılmasını teşvik açısından önemli. Çünkü enfeksiyonu olup da bulaştırmaya devam eden, aynı zamanda bilmeyen çok kişi var.o nedenle gizli pandemi gibi konuşuluyor bizim aramızda da." değerlendirmesinde bulundu.

"10 YIL GEÇMİŞSE GERİ DÖNÜŞÜ ZOR"

HIV öyle bir enfeksiyon ki 10 yıl hiçbir şikayet yapmadan normal hayatın sürdürülmesini sağlıyor. Ama bu şekilde devam ederken immün sistemi yıpratıyor. Sürekli bir savaş oluyor. İmmün yaşlanma deniyor buna. Eğer 10 yılı geçirmişse hastanın geri dönüşü çok zor oluyor. Mutlaka üzerine gidilmesi gereken anonim test merkezleri olsun insanlar rahatlıkla bunu çünkü bu da bir mücadele." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ