Kocaeli’de bir grev daha sonuç verdi! İşçiler en az 35 bin lira alacak

Petrol-İş'in örgütlü olduğu Novares'te grev anlaşmayla sonuçlandı. Novares işçisi brüt olarak 49 bin lira ücret alacak, skala alt limiti ise 35 bin lira olarak açıklandı.

Kocaeli’de bir grev daha sonuç verdi! İşçiler en az 35 bin lira alacak

Çayırova'da Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) 180 işçinin çalıştığı Novares'te grev 3. gününde anlaşmayla sonuçlandı.

Greve çıkan ve üçüncü günde anlaşma sağlanan Novares'te ise 2 yıl süreli, yıllık zam oranıyla imzalanan sözleşmede işçiler ilk yıl için ortalama yüzde 139 zam aldı. İkinci yıl ise işçiler enflasyon oranında zam alacak. Skala uygulamasının olduğu Novares'te skala alt limiti 35 bin liraya çekildi ve üzerine yüzde 35 zam alındı. Böylelikle Novares'te ortalama ücret brüt 49 bin lira oldu. Sosyallerde ise yüzde 131 ile yüzde 591 oranında değişen zamlar alındı. Sosyal haklarda ortalama yüzde 260 oranında bir artış oldu.

“BİZ BU SEVİYEYİ DE AŞMIŞ OLDUK”

Fabrika önünde açıklama yapan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, "Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı hepimizin beklentisi yüksekti. En çok üzerinde durduğumuz konu bu yüzden ücret zammıydı. Gelen bütün öneriler dikkate alınarak beklentilerin yüksek olduğu taslaklar hazırlandı. İşveren kimi taleplerimizi yüksek buldu. 'Ben bunları ödeyemem, bunları verirsem kapatırım, bu sözleşme öyle de olsa böyle de olsa küçüleceğim' diye dert yananlar dahi oldu ama sonuç itibariyle ülkedeki ekonomik koşulların nereye geldiğini biliyoruz. Mutfağın yangın yerine döndüğü bir dönemde bu sözleşmeleri imzaladık. Az çok sözleşmelerin ne seviyede bittiği belli. Petrol-İş'in ortalamasına baktığımız zaman çıplak brüt ücretler 42-43 bin seviyesinde. Gebze şubemiz açısından ise 45-50 bin bandında çıplak brüt ücretten bahsedebiliriz. Tekno Kauçuk ve Novares sözleşmeleriyle biz bu seviyeyi de aşmış olduk" diye konuştu.

Kaynak: Evrensel.com