Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi

Kocaeli’de bir ilk gerçekleşiyor. Bugüne dek yaptığı projelerle kentte ses getiren Dedesan Yapı, İhsaniye’de deprem izolatörlü site projesine start veriyor

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi

Bugüne kadar Kocaeli’de birçok konut projesine imza atan Dedesan Yapı, kentte bugüne dek ilk olacak projeye start veriyor. Dedesan Yapı, Gölcük İhsaniye Mahallesinde 58 konutluk lüks bir projeye start veriyor. Bu projeyi diğer site projelerinden ayıran nokta ise deprem izolatörlerinin kullanacak olması.

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi - Resim : 1

DEPREME KARŞI GÜVEN VERİYOR

Dedesan Yapı’nın sahibi Ferhat Dede, projeyle ilgili yaptığı bilgilendirmede çok önemli detaylar aktardı. Proje sahibi Ferhat Dede, Kocaeli’nin bir deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak ilk kez deprem izolatörlü bir konut projesini hayata geçirmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi - Resim : 2

ÇİFT HAVUZ OLACAK

Öte yandan Ferhat Dede, konut projesiyle ilgili önemli bir detayı da aktardı. İhsaniye’deki konut projesinde çift havuz olacak. Bir havuz yalnızca erkeklere, bir havuz da yalnızca kadınlara hizmet verecek. İşte deprem izolatörlü konut projesiyle ilgili tüm merak edilenler...

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi - Resim : 3

DEPREM YALITIMI NEDİR?

Deprem yalıtımı, isminden de anlaşılabileceği üzere binaları depremden ve depremin zararlı etkilerinden yalıtan teknolojidir. Nasıl ki su yalıtımı suyun geçişine engel oluyorsa ya da ısı yalıtımı ısı geçişine engel oluyorsa deprem yalıtımı da depremin, yer sarsıntısının zararlı etkilerinin binaya geçmesine engel olan teknolojidir. Deprem yalıtımı için binaların temel seviyesinde kullanılan, deprem izolatörleri, deprem sırasında binanın sağa sola sallanmasına engel olur. Böylelikle binalar hasar almadan depremi atlatabilirler. Yalnızca taşıyıcı sistemler, yani kolonlar ve kirişler değil, deprem yalıtımlı binalarda içerideki insanlar, eşyalar, hiçbir zarar almadan depremi atlatabilirler.

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi - Resim : 4

DEPREM YALITIMLI BİR BİNANIN DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE YAPILMIŞ SABİT TEMELLİ KONVANSİYONEL BİR BİNADAN FARKI NEDİR?

Sabit temelli normal binalar, depremin sarsıcı etkilerini taşıyıcı sistemleriyle karşılarlar. Yani depremin sarsıcı etkisi, kolonlar ve kirişler tarafından karşılanır. Dolayısıyla deprem sırasında taşıyıcı ya da taşıyıcı olmayan elemanlarda bazı zararlar, çatlaklar gözlemlenebilir. Deprem yalıtımlı binalarda ise depremin sarsıcı etkisi deprem yalıtım katmanları tarafından karşılanır. Böylelikle deprem etkisi binaya girmez, bina depremi hiçbir hasar almadan atlatır, deprem öncesindeki durumundaki gibi kullanılabilir.

Kocaeli’de bir ilk! Dedesan Yapı’dan deprem izolatörlü site projesi - Resim : 5

DEPREM İZOLATÖRLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR?

Deprem izolatörleri deprem yalıtım teknolojisinde kullanılır. Çalışma prensibi şudur nasıl ki su yalıtımı binaya su girmesini engelliyor, deprem yalıtımı da depremin etkilerinin binaya girmesine engel oluyor. Deprem yalıtım birimleri yani izolatörler, binanın temel seviyesinde kullanılıyorlar. Bunlar yatayda çok rahat hareket edebilen malzemeler. Bu da şu demek oluyor, bir deprem sırasında yer şiddetli bir şekilde sarsılırken bunun etkisi binaya girmiyor ve bina olduğu yerde duruyor ya da çok hafif, beşik gibi bir salınım yapıyor. Böylelikle deprem sırasında hiç sarsılmadan depremi atlatabiliyor. Siz de binanızı güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

KAÇ ÇEŞİT İZOLATÖR VAR VE ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Deprem izolatörleri temel olarak iki tiptir. Bunlardan biri kauçuk deprem izolatörleri, ikincisi eğri yüzeyli, sürtünmeli sarkaç tipi dediğimiz metalden yapılmış deprem izolatörleridir. Ikisinin de özellikleri birbirine son derece benzer. Her ikisi de deprem yalıtım teknolojisi uygulamasında güvenli bir şekilde kullanılabilir.

DEPREM İZOLATÖRLERİNİN TARİHTEKİ KULLANIMI

Tarihin bütün dönemlerinde deprem bölgelerinde kurulmuş olan medeniyetler, deprem sorununa çözümler aramışlardır. Tabii ki günümüzde bizim anladığımız anlamdaki deprem yalıtımı teknolojisi gibi olmasa da binaların, depremin yataydaki sarsıcı etkisinden korumak için bazı yöntemler düşünmüşlerdir. Bunun bazı örneklerini ülkemizde de görmek mümkündür. Örneğin Dikilitaş anıtının altındaki kaide normal bir kaide değildir. Birbirinden bağımsız iki kaide ve köşelerde granit taşlardan oluşmaktadır. Bu aslında yer sarsıldığı zaman bu anıtın sarsılmaması için alınmış bir önlemdir. Modern anlamda ise deprem yalıtımı teknolojisi 1980’lerde öncelikle Japonya ve Yeni Zelanda’da kullanılmaya başlanmış ve sonrasında diğer deprem bölgelerinde kullanılmaya devam edilmiştir.

DEPREM İZOLATÖRÜ KULLANILAN PROJELERDE ÖZEL DETAYLAR NELERDİR?

Konvansiyonel binaları yerinde dursun diye imal ederiz, buna göre tasarlarız. Fakat deprem yalıtımlı binalar, deprem sırasında hareket edecek şekilde tasarlanır. Bu da bazı özel önlemlerin alınmasını gerektirir. Öncelikle, normal binalara göre deprem yalıtımlı binalar çok daha detaylı analizler sonucunda tasarlanırlar. Burada unutulmaması gereken şey şudur, ülkemizde geçtiğimiz sene yürürlüğe giren bir deprem yönetmeliğimiz ve bunun içerisinde son derece detaylı deprem yalıtımı tasarımı şartnamemiz mevcuttur. Dolayısıyla binanın analizine dair, hesap yöntemine dair her türlü detay artık ülkemiz mühendislerince etkili bir şekilde kullanılmaktadır. İzolatörlerin yerleştirilmesi son derece hassasiyet gerektiren bir konudur. Bunun da yetkili ve uzman firmalar tarafından yapılması ve denetlenmesi gerekmektedir. Önemli bir diğer husus ise binanın tesisat sistemidir. Şehir (şebekesinden -elektrik, su, gaz) bütün bu sistemler binaya dahil olmaktadır. Fakat deprem yalıtımlı bina, zeminden ayrı bir şekilde hareket etme olanağı sağladığı için bu tesisatın binaya sağlanması sırasında özel ara parçalar kullanmak gerekir. Son olarak ise binanın etrafında bırakılan sismik boşluğun üzerine özel kapaklar kapatılması gerekir ki ülkemizde de bunun uygulaması son derece etkili bir şekilde yapılmaktadır.

DEPREM YALITIMI HANGİ BİNALARA UYGULANABİLİR HANGİ YAPILARA UYGULANAMAZ?

Deprem yalıtım teknolojisi, her tür binada ve yapıda kullanılabilir. Bunlar az katlı veya çok katlı binalar olabilir, köprü tipi yapılar olabilir. Her tür binada uygulaması mümkündür. Sadece şunu unutmamak gerekir, bu tür binalar, depremde yer sarsılırken kendileri sarsılmaz. Siz yerden baktığınız için sanki yerin durup binanın sallandığını da düşünebilirsiniz. Dolayısıyla etrafında hareket etmesine olanak verecek kadar alan bulunan bütün binalarda deprem yalıtım teknolojisi kullanılabilir.

DEPREM YALITIMLI BİR BİNADA DEPREM SONRASI ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ TESİSATI, ASANSÖR GİBİ SİSTEMLER ZARAR GÖRÜR MÜ? AYNI FONKSİYONLARIYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİRLER Mİ?

Deprem yalıtımlı binalardaki tesisatlar, örneğin elektrik, gaz, su ya da asansör sistemleri gibi sistemler, eğer deprem yalıtımına uygun bir şekilde yapılmışlarsa depremden hiç zarar görmeden deprem sonrasında da aynı fonksiyonlarını sürdürebilirler, hiçbir zarar görmeden kullanılmaya devam edebilirler.

DEPREM İZOLATÖRLERİ DENETLENİYOR MU? BİR KURULUŞTAN SERTİFİKASI VAR MI? VARSA NELER?

İzolatörler Türkiye’de tasarım gözetmenleri tarafından denetleniyor. Türkiye deprem yönetmeliğinin 14. bölümünde belirtildiği üzere CE sertifikasının olması zorunludur. Daha önce şartnamemiz yokken izolatörleri IM 15129 şartnamesine göre tasarlayıp uyguluyorduk. Ama şu anda hem CE sertifikasının olması şart hem de deprem yönetmeliğimizin 14. bölümünde belirtilen ekstra testlerin yapılması şart.

DEPREM İZOLATÖRLERİNİN TESTLERİ NASIL YAPILIYOR?

Deprem yalıtım birimlerinin iki tür testi vardır. Birincisi üretim başlamadan önce yapılan prototip testleridir. Prototip testlerinde deprem yalıtım birimlerinden her tipten iki adet alınır. Bunlar bağımsız laboratuvarlarda gerçek yükler altında test edilmektedir. Örneğin bin, iki bin ton ne varsa üzerinde yük yüklendikten sonra deprem hızında sallanarak bunların özellikleri belirlenir. Testler başarılıysa üretim başlar ve sahaya sevk edilir. Dünyada belli yerlerde test alanları var. (İtalya, Japonya ve ABD'de) Türkiye’de ise Eskişehir Teknik Üniversitesi yapmaktadır.

DEPREM İZOLATÖRLERİNİN SERVİS ÖMRÜ NEDİR? YAPISAL OLARAK BİR SORUN OLUŞURSA DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

İzolatörlerin servis ömrü bina ömrü kadardır. Servis ömrü boyunca deprem yalıtım birimlerinde herhangi bir sıkıntı olduğunda izolatörler rahatlıkla değiştirilebilir. Buna göre montajları yapılmaktadır. Tıpkı binanın diğer yapı elemanlarında sıkıntı olduğunda değiştirildiği gibi deprem yalıtım birimini de değiştirmek mümkün.

DEPREM İZOLATÖRLERİNİN BAKIMI NE SIKLIKTA YAPILMALI?

Deprem izolatörlerinin bakımı, deprem yalıtım birimlerinin çeşidine göre değişmektedir. Bu bakımlar kompleks ya da maliyetli bakımlar değildir. Özellikle olası büyük ya da orta şiddette olan deprem sonrası üreticinin gelip deprem yalıtım birimlerini kontrol etmesi gerekmektedir. Ayrıca deprem olmasa dahi yıllık ve 5’er yıllık periyodik bakımların yapılması gerekmektedir.

PROJESİNDE KAÇ ADET DEPREM İZOLATÖRÜ VAR?

Projemizde 110 adet izolatör kullanılmıştır.

DEDESAN YAPI HAKKINDA...

Dedesan Yapı , geleceği önceden gören ileride ve yenilikçi yönetim anlayışı, yapı alanında uzmanlık seviyesinde sahip personel kadrosu ve deneyimli usta ekiniyle Kocaeli nin geleceğine yatırım yapıyor. Aynı zamanda da her yaşam alanıyla sizlerin yaşamına güzellik ve konfor katıyor.
Alışılmışın dışında modern yapı mimari projeleriyle Dedesan Yapı şehir içinde ve yeni yaşam alanlarını hayata kazandırmak için üretmeye devam ediyor . Doğal düzeni ve doğayı koruyup kollayan tavrı ile ürettigi eşsiz çevre düzeniyle yatırım yaptığı alanlara kaliteli değer kazandıran ve her yatırımıyla standardını yukarıya taşıyan ve bunu amaç haline getiren bir vizyona ve misyona sahip.
Hemde örneğine az rastlanır şekilde taksitli ödeme seçenekleriyle herkes ev sahibi olana kadar Villa ve Konut üretmeye devam etmeyi planlıyor.