Kocaeli’de canlı kurbanlık ücretleri açıklandı! Dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Kocaeli’de bulunan tarım ve hayvancılık birlik başkanları bir araya gelerek 2024 yılı tavsiye niteliğindeki Canlı kurbanlık satış fiyatlarını açıkladı

Kocaeli’de canlı kurbanlık ücretleri açıklandı! Dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Kurban bayramına sayılı günler kala Kocaeli’de Tarım ve Hayvancılık Birlik Başkanları Kocaeli Veteriner Odası ev sahipliğinde bir araya geldi. Veteriner Hekimleri Odası Binasında yapılan toplantıda Toplantıda 16 Haziran günü kutlanacak olan kurban bayramı için tavsiye niteliğindeki fiyat listesi açıklandı. Fiyatların yanı sıra Kurban Bayramında kurban kesimi ve sonrası için uyarılarda bulunuldu.

7 ODA BAŞKANINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Açıklamaya Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Çakır, Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez, Süt Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Yılman ve Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz katıldı.

PÜF NOKTALAR

Açıklamayı başkanlar adına Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı gerçekleştirdi. İnsanlar görülen hastalıkların yüzde 60’ının hayvan kökenli olduğunu ifade eden Bostancı, “Bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir. Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu´nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır." Kurbanlıkların gebe olmaması ve büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşından küçük olmaması gerekmektedir. Hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı, iştahının iyi olması, yem ve suyu yemesi gerekmekte, topallık olmamalıdır. Aşırı zayıf olmamalıdır. Üretimin devamlılığı açısından dişi damızlık hayvan kesimi tercih edilmemelidir.

KÜPE UYARISI

Büyükbaş hayvanlarda hayvanın tarım ve orman bakanlığı bünyesinde olduğunu gösteren küpe, pasaport, veteriner hekim tarafından muayene edildiğini gösteren sevk raporu (hayvanın sağlıklı olduğunu, bulaşıcı hastalıklardan ari olduğunu, her türlü aşısının yapılmış olduğunu gösterir).Küçükbaş hayvanlarda kulak küpeleri, pasaportları ve sevk raporları aranmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan ‘’Tarımcebimde’’ aplikasyon uygulaması sayesinde hayvanın kulak küpe numarası ile hayvana ait ırk, yaş, cinsiyet, sahibi, uygulanan koruyucu aşılar vs gibi bilgilere ulaşabilirler. Kulak küpesi olmayan hayvanlar alınmamalıdır.

“ATIKLAR SOKAK HAYVANLARININ ERİŞEMEYECEĞİ ŞEKİLDE GÖMÜLMELİ”

Kurbanlık hayvanların kesimi veteriner hekim kontrolü yapılan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombina veya geçici kurban kesim yerleri olarak düzenlenmiş kesim alanlarında yapılmalıdır. Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

İSTİF KURULLARI

Etler sıcak halde olduklarında, kapalı kaplara, poşetlere konularak bekletilmemeli, dinlendirme halinde dahi üst üste istiflenerek bekletilmemelidir. Bu uygulamalar etlerin hızla bozulmasına sebep olabilir. Kurban eti kesilir kesilmez dinlendirilmeden buzdolabına veya dondurucuya konulmamalıdır. Et öncelikle serin bir yerde dinlendirilmeli, küçükbaş hayvan karkası 4 saat, sığır ise 8-10 saat dinlendirilmeli, normal parçalama bundan sonra yapılmalıdır.

SAKLAMA KOŞULLARI

Kıyma haline getirilecek etler, teknik ve hijyenik açıdan uygun koşulları sağlayan yerlerde, uygun ekipmanlar kullanılarak yapılmalı. Kıyma makineleri hijyenik, soğutuculu ve paslanmaz malzemeden olmalıdır. Kasap reyonu olan marketler ve kasaplar dışında kıyma çekilmesi uygun değildir. Etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında +4C'de 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada daha kısadır(12 saat).Etleri uzun süreli muhafaza etmek düşünülüyorsa; soğutulmuş etler uygun parçalar halinde şoklandıktan sonra -18C'de saklanmalıdır.

2024 YILI KURBANLIK CANLI KG/TL

TOSUN : 270 TL/KG

DÜVE (DAMIZLIK DEĞERİ OLMAYAN) : 250 TL/KG

İNEK (DAMIZLIK DEĞERİ OLMAYAN) : 230 TL/KG

TOKLU : 300 TL/KG

İĞDİŞ : 260 TL/KG

KOYUN DİŞİ (DAMIZLIK DEĞERİ OLMAYAN) : 240 TL/KG

KEÇİ DİŞİ (DAMIZLIK DEĞERİ OLMAYAN) : 240 TL/KG

Kaynak: Serhat Güneş