Kocaeli'de ücretsiz seyahat kartlarla ilgili çok önemli gelişme!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kangren haline dönüşmüş sorunu çözdü. Yeni uyguluma ocak ayının sonundan itibaren yürürlüğe girecek

Kocaeli'de ücretsiz seyahat kartlarla ilgili çok önemli gelişme!

Türkiye’de otobüs esnafıyla ilgili en tartışmalı uygulamalardan biri kuşkusuz ücretsiz seyahat kartları. Otobüsçü esnafı, artan maliyetlere ek, ücretsiz seyahat kartlarının yaygınlaşmasıyla birlikte oldukça zor durumdaydı. Her ay 20 bin TL’ye yakın ücretsiz yolcu taşıyan otobüs esnafı, bu durumun düzeltilmesini bekliyordu.

12.500 TL’LİK KOTA VARDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bugünde dek otobüsçü esnafına ücretsiz seyahat kartlarıyla ilgili araç başına 12.500 TL destek veriyordu. Bu desteğin içerisinde öğrenci ücretlerinin tam ücrete tamamlanması da yer alıyordu. Ancak bu 12.500 TL’lik kota kimi zaman 10-15 günlük bir zaman diliminde doluyordu.

MAKAMDA TOPLANTI YAPTILAR

Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası da artan maliyetler nedeniyle zam talebinde bulunuyordu. Oda Başkanı Mustafa Kurt ve kooperatif temsilcileri, geçtiğimiz Salı günü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile beraber makamda bir toplantı gerçekleşti. Bu toplantıda hem vatandaşın hem de esnafın lehine bir karar alındı.

KOTA KALDIRILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, esnafa verdiği ücretsiz seyahat kart desteğindeki 12.500 TL’lik kotayı kaldırdı. Yeni dönemde ne kadar ücretsiz biniş yapılırsa, Büyükşehir Belediyesi otobüs esnafına o kadar ödeme yapacak.

MALİYET 25 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYORDU

Burada esnafın maliyetlerinde çeşitli değişkenlikler var. Otobüs esnafı, bazen bu kotanın 15 günde dahi dolduğunu aktarıyordu. 12.500 TL desteği verilen ücretsiz binişlerin maliyeti, 25.000 liraya kadar çıkıyordu. Esnaf odasının talebi de bu kotanın kalkması şeklindeydi. Başkan Büyükakın da bu yönde bir adım atarak esnafı sevindirdi.

VATANDAŞLA ŞOFÖR KARŞI KARŞIYA GELMEYECEK

Burada çözülen tek sorun, esnafın maddi sorunu da değil. Çünkü zaman zaman ücretsiz seyahat kartları nedeniyle araçlarda araç şoförü ile ücretsiz seyahat kart sahipleri arasında gerginlikler yaşanabiliyordu. Tüm ücretsiz binişlerin karşılanacağı bilgisi üzerine, bu sorun da ortadan kalkmış oldu.

OCAK AYI SONUNDA TAMAM

Söz konusu kararın ocak ayındaki ilk meclis toplantısında gündeme alınması bekleniyor. Daha sonra komisyona sevk edilmesi beklenen yeni destek kararı, ocak ayındaki yapılması beklenen ara meclis ile birlikte yürürlüğe girecek ve esnafa ödemeler yapılmaya başlanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ