Kocaeli’deki ‘işbirliğini’ üç ilçe belirler

CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, dün akşam Nokta TV’de sunduğum Kent Meydanı programında konuğumdu.

Yaklaşık 1,5 saat süren programda İl Başkanı Bülent Sarı, manşet olacak çok cümle verdi.

Bazılarını kısa kısa sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malum, CHP İl Başkanı Bülent Sarı ve milletvekilleri Harun Yıldızlı, Muhip Kanko ve Nail Çiler, Kurultay’da dönemin mevcut genel başkanı kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamıştı. Ancak Kocaeli delegasyonunun büyük oranda mevcut genel başkan Özgür Özel lehinde oy kullandığı ifade ediliyordu. Bülent Sarı açık açık bu konuyla ilgili konuştu ve Kocaeli’den oy kullanan 32 kişinin 16’sının Özel’e, 16’sının Kılıçaroğlu’na oy verdiğini söyledi.

Özgür Özel’in anahtar listesinde yer alan ancak PM’ye giremeyen, kendisine ve Milletvekili Yıldızlı’ya hakkını helal etmediğini söyleyen Tahsin Tarhan’a yanıt veren Bülent Sarı, “Tahsin Tarhan’ı PM’ye ben göndermedim” cümlesini kurarak, “Hodri Meydan” dedi.

Sarı’nın bu çıkışı, “Bu partinin patronu benim” mesajıydı.

Çok konu konuştuk. Ama en önemlisi ve günceli, CHP’nin illerde ittifak ismini kullanmasalar da iş birliğine gitme yolunda örgütlere bir serbestlik tanınmasıydı bana kalırsa.

Bülent Sarı’nın da anlattığı gibi CHP, yerel seçimler için iş birliklerini örgütlerin kararı neticesinde kuracak.

Şu aşamada CHP, “12 ilçede de kendi adaylarımızı çıkaracağız” dese de, ben bu senaryonun gerçekleşeceğini düşünmüyorum.

Çünkü gelişmeleri sizler de gözlemliyorsunuz. İyi Parti ile bir pazarlık süreci yaşanacak.

Daha il başkanları arasında olmasa bile anladığımız kadarıyla Kocaeli özelinde CHP – İyi Parti arasında gayrı resmi görüşmeler başlamış.

Benim aldığım duyumlar arasında Derince’de Sertif Gökçe’nin İyi Parti tarafından desteklenebileceği, Gökçe adına birilerinin tarafından bu talep İyi Parti kanadına ilettiği şeklinde.

Ancak İyi Parti Derince’de CHP’yi desteklerse, yüzde 100 eminim ki Körfez’de de CHP’den destek isteyecektir.

Bir önceki yerel seçimlerde Körfez’le ilgili İyi Parti ile CHP arasında ciddi bir gerilim yaşanmış, daha sonra bu gerilim adayın İyi Parti’den çıkması üzerinde CHP’nin kendi içine dönmüştü.

Yani Körfez, çok sıkıntılı. İyi Parti ciddi bir ismi aday gösterdi. Erken davranmanın da avantajını kullanmak isteyecektir. Fakat CHP’liler, ülkücü kökenli Azmi Cihat Hatipoğlu’na ne kadar destek verecek, işte bunu kestirmek çok güç.

İyi Parti’den İzmit için destek istenecekse, CHP bu kez daha çok veren taraf olmak zorunda. Bir kere kesinlikle İyi Parti, İzmit’teki meclis üyesi sayısını arttırmak isteyecektir.

Kartepe’de CHP ve İyi Parti’nin bir yerel seçim iş birliğine gideceğini ihtimal dahilinde görmüyorum.

Dilovası’nı da işbirliği beklemediğim ilçeler arasına ekleyebilirim.

Kandıra’da ise CHP’nin İyi Partili bir ismi destekleme ihtimali oldukça kuvvetli.

Karamürsel’de İyi Parti adayını açıkladı, CHP’nin adayı da Ahmet Çalık olacak gibi. İyi Parti’nin Karamürsel’deki adayını geri çekeceğini düşünmüyorum.

Gebze’de de İyi Parti Sadık Güvenç ismini aday olarak açıkladı. Ve İyi Partililer Güvenç’ten oldukça umutl ve geri adım atmayacaklardır.. Burada CHP, İyi Parti’nin adayını çekmesini isteyecektir. Çünkü Gebze’ye aday çıkarılmaması, CHP’nin kentteki karizmasına darbe vurur. Örgütleri de rahatsız eder.

Çayırova’da da iki partinin anlaşması zor gözüküyor. Zaten hatırlarsınız, 2019’daki ittifakta da burada iki parti de ayrı ayrı adaylar çıkarmıştı. Yine öyle olur.

Gölcük konusu da var… CHP’de aday adaylığı başvuruları 5 Aralık’a kadar devam etse de henüz bildiğim kadarıyla bir isim Gölcük için aday adayı olmadı. En çok ismini duyduğum kişi ise Fahrettin Büyükoğlu. İlçenin tanınmış isimlerinden. Fakat burada İyi Parti’nin ilçe başkanı olarak görev yapan İsmail Aynacı, belediye başkan adayı olmak istiyor. Ses getiren bir muhalefet de yapıyor. Uzun zamandan bu yana da kamuoyunun önünde. Muhalefet adına doğru bir aday olacağı kanısı mevcut. CHP’nin de Gölcük’te İsmail Aynacı’yı destekleyebileceğine inanıyorum.

Darıca, CHP’nin kendini güçlü gördüğü ilçelerden biri. Bu nedenle kendi adayıyla bu ilçede yola devam etmek isteyecektir. Darıca’da İyi Parti’nin de çok sorun çıkaracağına ihtimal vermiyorum.

Geriye kalıyor bir Başiskele denklemi.

Başiskele’yle ilgili son derece ilginç iddialar ortaya atılıyor.

Öyle ki, Başiskele Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Ayaz’ın, İyi Parti ile adaylık noktasında görüşmeler yaptığı dahi iddia edildi. Ancak YRP ile de adı geçen Ayaz’ın, ben İyi Parti’den aday olmak isteyeceğini sanmıyorum. Ayaz, YRP ile İyi Parti’nin, Cumhur İttifakı seçmeni tarafından aynı kefede değerlendirmeyeceğinin bilincinde, tecrübeli bir siyasetçi. Belki de ismini birileri yıpratmaya çalışıyordur. Bilemem.

Ancak özellikle CHP kanadının, bu iddiaların ciddiyetine göre bir pozisyon belirleyeceğini düşünüyorum.

CHP, Ayaz’ı sadece İyi Parti senaryosunda değil, hiçbir senaryoda desteklemez.

Başiskele’de günden güne oyunu arttıran CHP, adayların tam şekillenmesinin ardından pozisyonunu belirleyebilir. Belki de yeniden Saadet Partisinden Zafer Mutlu aday olursa, desteklenebilir.

Aslında Başiskele’de muhalefet kanadı, Hüseyin Ayaz’ın satranç tahtasındaki hamlesini bekliyor. Bu nedenle Başiskele’de hava şimdilik biraz puslu görünüyor.

Gelelim Kocaeli Büyükşehir Belediyesine…

Büyükşehir Belediyesi adaylığı için ben İyi Parti’nin ısrarcı olacağını düşünmüyorum.

Eğer CHP ile bir iş birliği yapılacaksa İyi Parti başta belki biraz ayak diretir, istiyor gibi gözükebilir. Ama adaylığı da CHP’ye bırakır. Böylece ilçelerde elini kuvvetlendirmek isteyecektir.

Özellikle CHP İl Başkanı Bülent Sarı’nın, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesini kazanacağız” söylemlerini tekrar ettikçe, İyi Parti’nin pazarlıktaki eli de kuvvetlenecektir. Yani bu kez 2019’daki gibi İyi Parti logosuyla değil, CHP logosuyla iş birliğinin adayı seçime girer diye düşünüyorum.

Tabi bu anlatılar tamamen benim yorumlarım. Partinin önde gelenleri oturup çalışacak, yazacak çizecek. Buradaki hesaplar sadece belediye başkan adaylığı üzerinden de yapılmayacak. Meclis üyesi sayıları, daha çetin pazarlıklara sahne olacak.

Belki de finalde iki parti anlaşamayacak, sen yoluna, ben yoluma diyecek.

Ez cümle şunu söyleyelim:

CHP ve İyi Parti, Derince, Körfez ve İzmit ilçeleri için anlaşmayı yapmayı başarırsa, diğer ilçelerde büyük sorunlar yaşamaz.

Gururlanmamak elde değil!

Yazının bu bölümünde hiç uzatmadan sadede geleceğim. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2024 yılı itibarı ile envanterine girecek ürünlerin isimlerini sizlerle paylaşıyorum. Keyifli okumalar:

KIZILELMA, ANKA-3, STM500 denizaltı, ASELSAN Gökberk lazer ,ATAK-2 Helikopteri, ALPAR insansız tank HYDRO-GIDS MARLİN SİDA SARBOT Silahlı Robot CENK füzesi TAYFUN füzesi, Kara ATMACA seyir füze, BARBAROS kıyı savunma, AKYA Torpido, Roketsan ORKA torpido Aselsan AKINCI-C TİHA BAYRAKTAR, DİHA, BAYRAKTAR TB3, T-625 GÖKBEY helikopter, ALPAGU kamikaze, Milli Uzay Roketi, ALKA LAZER ŞİMŞEK dolanan mühimmat, KORAL-2 Radar sistemi, Roketsan YALMAN ÇAKIR seyir füzesi, KUZGUN mühimmatı, TRG 230-İHA Füzesi, SİPER Blok-1, BOZDOĞAN füzesi (HH), MKE deniz topu, MİDLAS Dikey Atım Sistemleri, GÖKDENİZ HSS, TS1400 helikopter motor, TEI -TF6000 motoru, BATU 1500 BG Tank Mot., DELTA-V uzay motoru, RAMJET-Motoru, TEI-TF10000 motoru, BAYKAR Yapay Zeka, Roketsan uydu fırlatma, ASELSAN ÇAKIL işlemci, ISV Zırhlı aracı Otokar, HAVELSAN KAPGAN ika Sürü İHA teknolojisi, HÜRKUŞ-C (silahlı) ASELSAN AKKOR sist. ROKETSAN Tank zırhı Aselsan radar soğurucu STM ALPAGUT dolanan STM BOYGA drone AZAB-500 Kamikaze Çoklu Taşıma Salanı Asel UÇBEY VTOL İHA MURAD AESA radarı ASELSAN KORHAN Kamyona monteli obüs BORAN obüs Roketsan TCG-İstanbul TCG-PİRİRES Denizaltısı ULAQ SİDA GÖKDOĞAN füzesi (HH) ASELSAN GÜRZ ASELSAN GÖKSUR ASELSAN GÖKDEMİR LENTATEK KARGI UKAQ KAMA İDA SALVO SİDA MİR SİDA UMTAS GM-1 Füzesi UMTAS GM-2 Füzesi.

İpucu

Şu üç şeyin sana hükmetmesine izin verme: Para, insanlar ve geçmişin.