Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaelili işçiler Fransız sermayesine bayrak açtı! Şartları bir bir açıkladılar

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Mersen işçileri Fransız Konsolosluğu önünde Fransız patrona seslendi: “Mersen’e sendika halaylarla girecek.”

Kocaeli Gebze'de faaliyet gösteren

Gebze’deki Fransa menşeili Mersen fabrikasında 40 gündür devam eden grevde, Mersen işçileri İstanbul’da Fransa Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Fransız sermayesine yasalara uyma çağrısında bulunan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçiler, sorumlu siyasilere de görevini yapma çağrısında bulundu.
Fransız Konsolosluğu önündeki açıklama esnasında, “Fransız Mersen yasala uyu, “Mersen işçisi yalnız değildir”, “Mersen’e sendika halaylarla girecek” sloganları atılırken polis konsolosluğun girişine yaklaşılmasına izin vermedi. Eğer Mersen patronunun tutumu sürerse Fransız menşeili her işyerinde eylemlere başlanacağı duyuruldu.

“BAKANLIK HUKUKSUZLUĞU KOLLUYOR”

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, “Grevde olmayan birkaç işçiyi çalışma kanununda yeri olmayan şekliyle neredeyse 20 saate varan şekilde çalıştırarak grevdeki işçilerin tezgahlarında başka işçileri çalıştırıyorlar” ifadelerini kullandı. İşverenin bu hukuksuzluklarını yargı ve teftiş birimlerinde tespit ettirdiklerini, bilirkişi raporları olduğunu aktaran Atar, “Fakat her ne hikmetse bu ülkenin Çalışma Bakanlığı, bu ülkenin yetkili bakanları 40 gündür bu ülkenin yasalarının ayaklar altına alınmasına fırsat veriyor, kollayıcı tutumunu sürdürüyor” dedi.

MERSEN İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR”

Mersen patoronuna seslenen Atar, “Siz bu ülkede bir sermaye yatırımı gerçekleştirdiyseniz, Mersen işçisi sizin köleniz değildir, bu ülke de sizin açık sömürgeniz değildir. Bizler sendikalı toplu sözleşme hakkımızı elde edene kadar mücadelemizi ilk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz” dedi. İşverenin 40 gündür üretim yapamadığını, kan kustuğunu ancak bunu belli etmek istemediğini, dün Çalışma Bakanlığıyla toplantıda olduklarını söyleyen Atar, “Biz devletin yetkili makamlarından ‘gidin mahkemeye, sonucunu versin’ sözünü duymak istemiyoruz. Bu mahkeme 3-5 ay sürecekse o işyerindeki hukuk katliamını izleyerek Fransız sermayesine kan taşımaya devam edecekseniz bizim buna fırsat vermeye hiç niyetimiz yok. O zaman bizi engellemeye çalışanlara ‘gidin mahkemeye başvurun, mahkeme sonuçlarını hep beraber görelim’ deme hakkımız olur” diye konuştu.

“FRANSA SERMAYELİ İŞYERLERİNDE EYLEMLERE BAŞLAYACAĞIZ”

Sorumluların işçiye şahin, patrona ve yabancı sermayeye şahin kesildiğinin altını çizen Atar, 1 Mayıs’ta Taksim’in yasaklanmasına, gözaltılara ve tutuklamalara, 42 bin polisin görevlendirilmesine de değindi. Bu ülkeyi yönetenlerin aklını başına alması gerektiğini ifade eden Atar, mücadelelerini kazanımla sonuçlanana kadar devam ettireceklerini vurguladı. Atar, Mersen işvereninin tutumunu sürdürdüğü durumda Fransa sermayeli her işyerinde eylemlere başlayacaklarını duyurdu.