Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Kocaeli’nin bağrına çelik bıçak saplanmasın

Biz seçim gündemine kilitlenmişken, Kocaeli’nin geleceğini etkileyecek çok önemli bir gelişme yaşandı. Sanayiyle boğulmuş kentimizin turizm ve tarım merkezi Kartepe’de, hurda demir eriterek çelik üretecek bir haddehane ve çelikhane kurmaya kalkışan Yıldızlar Holding’in projesine bakanlık “ÇED olumlu” raporu verdi.

Projenin Kocaeli’ye vereceği zararı, geçtiğimiz yıl ÇED süreci devam ederken konuştuğum Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası yetkilileri “Yeni bir Dilovası olur” şeklinde özetlemişti. Böyle bir garabetten bahsediyoruz.

21’inci yüzyılın meselelerini idrak edememiş; insanı, doğayı, dünyanın geleceğini yok sayan; sanayi inkılabı kafasında kalmış bazı yatırım fetişistleri dışında bu kentin valisinin, büyükşehir belediye başkanının, ilçe belediye başkanının, sivil toplumunun, muhalefetinin karşı olduğu bir projeyi gözümüzün içine baka baka gerçekleştirmeye kalkıyorlar. Yıldızlar Holding, istenmediği yerde tezgah kurma ısrarından vazgeçmiyor. Kocaeli’nin bağrına hançer saplama cüretini nereden alıyor bu şirket, belli değil.

Bu efendilere şunu söylemek lazım: Bu kentin vizyonu değişmiştir. Bu kent sanayiye doymuştur. Bizi daha fazla zehirleyerek, çocuklarımızı hasta ederek, doğamızı katlederek, toprağımızı kirleterek yaratacağınız istihdamı istemiyoruz. Biz daha fazla göç almak istemiyoruz. Biz turizmle, tarımla gelişen; kendine yeten bir kent olmak istiyoruz. İnsanca üretmek ve insanca tüketmek istiyoruz.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, dört yıldır bu kente yeni bir vizyon kazandırmaya çalışıyor. İzmit’in merkezinde, Türkiye’de görülmemiş bir yayalaştırma projesi gerçekleştirerek bile insandan yana bir vizyon ortaya koyan Büyükakın, Kocaeli’ni bir turizm kenti haline getirecek adımları atmaya çalışıyor. Büyükakın, geçtiğimiz yıl milyonlarca lira harcayarak Turizm Master Planı ve Markalaşma stratejisi oluşturmak için harekete geçti. Kocaeli’nin turizm destinasyonu haline getirilmesi için hazırlanan master planı kapsamında Turizm ve Fuarcılık Şirketi kuruldu.

Büyükakın, yine geçtiğimiz yıl Kartepe Zirvesi’nde “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ için yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla ‘Şehirlerimizi iklim değişikliğinin sonuçlarına ve doğal afetlere karşı nasıl daha güçlü hale getirebiliriz’ üzerine beyin fırtınası gerçekleştirdi. Bu toplantıya katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Dünyamız ısındı. Bu son 10 yıllık süreçte tüm dünyanın beraber hareket etmesi gerekiyor. Bu savurganlığın ve sanayileşmenin önüne geçmesi gerekiyor” dedi. Kocaeli bu dünyanın dışında mı diye sormak istiyorum şimdi Sayın Kurum’a?

Çok merak ediyorum, Kocaeli’nin her zaman kucak açarak misafir ettiği, sözüne kulak verdiği, güvendiği bir isim olan Kurum, bu kente bir daha alnı açık bir biçimde gelebilecek mi?

Büyükakın, Kocaeli’yi kalkınırken yaşanabilir bir kent haline getirmeye çalışırken, güzelim Kartepe’ye haddehane kurulmasına da açık açık karşı çıktı. “Konu kent gündemine geldiğinde Ankara ile de görüşmeler yaptım, kentin hassasiyetini aktardım. Zira bu konu daha önce iki kere kentin gündemine geldi. Ama hiçbir zaman istenmedi. Kocaeli bu konuda çok net. Biz Büyükşehir ve Kartepe Belediyesi olarak bu tesise kesinlikle olumlu bakmıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl ÇED süreci devam ederken bizzat arayarak tutumunu sorduğumda, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman da bana “Kartepe sanayiye doymuştur. Biz turizm kenti olmak istiyoruz” demişti.

Eğer bu süreçte ikna edildiler ise, Büyükakın’ın da Kocaman’ın da neyin değiştiğini bize açıklamaları gerekiyor. Büyükakın, Turizm Master Planı ve Markalaşma stratejisini açıkladığı toplantıda “Bu ideale inanın ve bunun için herkes bir şeyler yapsın. Yapmamız gerekenin en fazlasını yaptık ama bundan sonrası sahiplenmedir” demişti. Ben bir gazeteci olarak sahipleniyorum Sayın Büyükakın ve size de soruyorum: Siz de sözünüzün arkasında mısınız?

Şu anda bakanlığın kararına karşı sadece sivil toplumun sesini duyabiliyoruz. Muhalefetten bile bir tepki gelmedi henüz. TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma, karara karşı yargı sürecini başlatacaklarını açıkladı. Çevresel ve lojistik birçok problemin olduğu bu projeye karşı kavga vereceklerini belirten Elma “Sözün tükendiği bir noktadayız. Oraya o tesisin yapılmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse orada yatacağız” dedi.

Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger de projenin yaratacağı olumsuzluğun halka yeterince anlatılamadığına vurgu yaptı. Dülger “Tesisin yapılması halinde hava kirliliğine etkisi, Kocaeli üzerindeki yoğun dumanın daha da artacağını gösteriyor. Niye temiz enerjiyi konuşamıyoruz da hurda demirden çelik üretimini konuşuyoruz. Göz göre göre neden bu kaderi yaşıyoruz. Bu kader değil, cinayet. Bunu istihdamla makyajlıyorlar. Asgari ücretle, emek sömürüsüyle binlerce istihdam edeceksiniz. Ama çocukları kanser olacak. Bir kişinin hayatını kaybetmesinin karşılığı para olamaz” diyor.

Geri dönüşü olmayan bir sürece Kocaeli’yi sokmalarına sessiz kalmayalım. Kimsenin Kocaeli’yi peşkeş çekmesine izin vermeyelim. Kocaeli’nin sahibinin Kocaeliler olduğunu bu efendilere gösterelim!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER