Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nin ekmeğini yiyip vergisini başka şehre ödüyorlar

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katıldığı KSO Meclis Toplantısında odanın talepleri Büyükakın’a iletildi. Toplantıda Zeytinoğlu 907 firmanın Kocaeli yerine başka illerde vergi verdiğini ifade ederek, “Ülke bütçesine bu kadar katkı veren bir il olarak meyvelerinden faydalanmamız gerekiyor” dedi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Kocaeli Sanayi Odasının Ekim ayı meclis toplantısı bugün saat 10.00’da meclis başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. Meclise konuk olarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı. 8 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Zeytinoğlu, aylık faaliyet raporunun ardından Başkan Büyükakın’a oda olarak taleplerini iletti. Zeytinoğlu’nun 907 firmanın Kocaeli’de vergi vermediğini ifade ederek bu firmaların Kocaeli’de vergi vermesini istediklerini rica etti.

“83 FİRMAMIZ TÜRKİYE SIRALAMASINDA”

Toplantıda konuşan Kocaeli Sayani Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Bildiğiniz üzere İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinin 2022 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde bu yıl 83 firmamız yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv bu yıl üçüncü sırada yer aldı. İlk 10 içerisinde 2 firma, İlk 50 içerisinde 12 firma, İlk 100 içerisinde 25 firma, İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 40 (firma merkezleri farklı illerde Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda sayı 83 oluyor.

ALTYAPI SORUNU

Ülkemiz genelinde kişi başına devletin harcadığı miktar kadar ilimizde de harcama yapılması durumunda, ilimizin birçok altyapı eksikliklerinin giderilme imkanı bulunacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan; ilimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 779 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca 128 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 907 firmamızın karı, İlimiz merkezli 2.758 firmanın karının iki katıdır.

BÜYÜKŞEHİR CİDDİ KAYIP YAŞIYOR

Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Sayın Başkanım, birlikte bu firmalarımızın vergilerini ilimizde ödemeleri için teşvik edebiliriz. Bildiğiniz üzere, Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 6 oranında pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor.

“İLK 15 İLDE 13. SIRADAYIZ”

Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada yer alıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sıradayız. Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. 2022 yılında limanların ilimiz gelirlerindeki payı yüzde 67,37 civarındadır” dedi.

“907 FİRMA İLİMİZDE VERGİ VERMİYOR”

Toplam 907 firmanın Kocaeli’de vergi vermediğini ifade eden Zeytinoğlu: “Kocaeli olarak vergilerde dördüncü sıradayız. Bu sene petrol üzerindeki vergiler arttığı için önümüzdeki yıl ikinci sıraya yükselmiş olacağız. 3 bin 600 firmamız var. 779 tanesinin İstanbul’da merkezi var. 907 firmamız ise ilimizde vergilerini vermiyor. Hukuku olarak firmalar isterse vergilerini istedikleri yerde veriyorlar. Sizleri biliyoruz bir önceki ziyaretinizde de sizin için bakanlık gibi çalışıyor demiştik. Ama ülke bütçesine bu kadar katkı veren bir il olarak meyvelerinden faydalanmamız gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusunda,
Sıradaki Haber İl olmaya aday ilçeler belirlendi! Peki Gebze listede mi?