Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nin Neleri Meşhur?

Kocaeli, birbirinden eşsiz tatları ile öne çıkan bir şehirdir. Şehrin kendine özgü lezzetleri, doğası ve gezip görülecek birçok yeri vardır.

Kocaeli, birbirinden eşsiz tatları

Kocaeli doğası, kültürü ve mutfağı ile meşhur şehirlerden biridir. Geleneksel Türk mutfağını en iyi şekilde yansıtmasının yanı sıra yeni nesil restoranları ile de tanınır hale gelmiştir. Kocaeli’nin özel lezzetleri ve geleneksel Türk mutfağının bir arada sunulduğu birçok özel yemekleri vardır. Kocaeli denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri pişmaniye olsa da eşsiz birçok tadı bulunur.

Pişmaniye

Kocaeli denildiğinde birçok kişinin aklına ilk önce pişmaniye gelir. Farklı tatlarda ve aromalarda özel yöntemler ile hazırlanan pişmaniye eşsiz tadı ile öne çıkar. Merkez ilçesinden olan İzmit, pişmaniyeleri ile ünlüdür. Özel hamur ile yapılan pişmaniyede ayrıca tereyağı da kullanılır. Geleneksel Türk mutfağı ve Osmanlı için önemli tatlardan biri olan pişmaniye mutlaka Kocaeli’nde denenmeli.

İzmit Ketesi

Kocaeli’nin kahvaltılarının vazgeçilmezi olan kete, geleneksel tatlar arasında bulunur. İzmit ketesi ismi ile de bilinir ve özellikle bu ilçede sık sık karşılaşılır. Kete sadece Kocaeli’nde bulunan bir tat değildir. Aynı zamanda Kars ketesi ve Kayseri ketesi de vardır. Yöresel olarak tatları, hazırlanış yöntemleri ve şekilleri farklılık gösteren bu tariflerin her biri geleneksel mutfak için önemlidir. Birçok turist Kocaeli’ne gittiğinde İzmit ketesini denemeden şehirden dönmemektedir.

Mancar Yemeği

Sulu yemekler arasında bulunan mancar yemeği özellikle akşam yemeği esnasında sık tercih edilir. Tek başına bir öğün olarak bile kabul edilebilecek olan mancar yemeği hem eşsiz tadı ile hem de doyurucu porsiyonu ile dikkat çekiyor. Sebze ve bulgur ağırlıklı olan mancar yemeği farklı besinler ile birleştirilerek de yapılıyor. Bu sebep ile birçok farklı mancar yemeği tarifi ile Kocaeli’nde karşılaşılabilir.

Çalça Çorbası

Çalça çorbası, Kocaeli’ne özgü yemekler arasında bulunuyor. Özel olarak hindi eti ile pişirilen bu çorbanın protein oranı son derece yüksek. Tavuk eti ile yapılan örnekleri olsa da en sık kullanılan ana malzemesi hindi eti. Bazı yerlerde içerisinde kıtır ekmek doğranarak da servis edilir. Çoğu zaman dereotu ile süslenir. Kocaeli’ne gittiğinde farklı bir lezzet denemek isteyenler için uygun bir tariftir.

İzmit Simidi

Her bölgenin ve şehrin farklı tatlardan oluşan simit çeşitleri vardır. İzmir simidi, Ankara simidi, Eskişehir simidi ve Antakya simidi en bilinen çeşitler arasında bulunur. İzmit simidi ise hem tadı ve çıtırlığı hem de lezzeti ile öne çıkan bir simittir. Sadece sabahları kahvaltı için değil öğle ve öğleden sonraki saatlerde de çay ve kahvenin yanında en sık tercih edilen besindir.

Kandıra Yoğurdu

Kandıra yoğurdu, Kocaeli’nin ilçesi olan Kandıra’da yapılır. Sadece ilçede ya da Kocaeli’nde değil aynı zamanda Türkiye’nin genelinde de ünlü olan bu yoğurdun mutlaka tadına bakılmalı. Manda sütü kullanılarak yapılan ve içerisinde farklı süt türlerine de yer veren bu yoğurdun tadı oldukça güzeldir. Özellikle evine götürmek isteyenler için Kocaeli’nin her yerinde Kandıra yoğurdunun satışı yapılır. Öyle ki restoranlarda, kafelerde ve halka açık birçok yerden kolaylıkla alınabilir.

Karamürsel Sepeti

Yemeklerinin yanı sıra Karamürsel sepeti ile de meşhur olan Kocaeli, birbirinden farklı ürünler ile ortaya çıkar. Ustalık isteyen bu sepetin yapımı şehir için son derece önemidir. Karamürsel sepeti Kocaeli’nde bolca yapılır ve zamanla kültürel bir ögeye dönüşmüştür. Özellikle hediyelik eşya almak isteyenler işlevselliği yüksek olan bu sepetleri tercih edebilir. Düzenleyici olarak kullanılabileceği gibi dekor amaçlı da kullanılabilir.