Kocaeli’nin pofuduk lezzeti: Cızlama! Canınız ne zaman isterse hızlıca yapın…
Kocaeli’nin bu lezzetli hamur işi, mayalı bir hamurdan yapılıyor ve sacda pişirilerek pofuduk bir kıvam alıyor. İçine peynir, tereyağı, meyve, bal, çikolata gibi istediğiniz malzemeleri koyarak farklı tatlar deneyebilirsiniz.
Cızlama, hem doyurucu hem de lezzetli bir kahvaltı alternatifi olarak sofralarınızı şenlendirecek. Şimdi Kocaeli usulü cızlama nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir ve nasıl servis edilir gibi merak edilen soruların cevabını verelim.
CIZLAMA NASIL YAPILIR?
Cızlama, Kocaeli’nin geleneksel lezzetlerinden biri olup, kahvaltıda ya da çay saatlerinde tercih edilebilir. Bu lezzetli tarifi denemek isteyenler için malzeme listesi ve yapılışı aşağıda verilmiştir.
Hazırlanma süresi 30 dakika ve pişirme süresi 20 dakika olan 4 kişilik cızlama yapımı için malzemeler şunlardır 2 ve 1/2 (yarım) su bardağı süt, 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı, 2 adet orta boy yumurta, 1 çay kaşığı kadar tuz ve 1 ve 1/2 (yarım) su bardağı un.
Cızlama yapmak için öncelikle mayalı bir hamur hazırlamanız gerekiyor. Bunun için süt, zeytinyağı, yumurta, tuz ve unu bir kapta balon tel ile iyice karıştırın. Hamurun kıvamı akışkan olmalı. Hamuru 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Bu arada sacınızı ya da tavayı ısıtın. Hafif bir şekilde yağladığınız saca ya da tavaya hamurdan bir kepçe dökün ve eğerek yayın. Hamurun her iki tarafını da orta ateşte pişirin. Pişen cızlamaları servis tabağına alın. Bu sürece diğer hamurlar bitene kadar devam edin.
CIZLAMA NASIL SERVİS EDİLİR?
Cızlamaları ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. İçine koyacağınız malzemeleri damak zevkinize göre seçebilirsiniz. Peynir, tereyağı, reçel, bal, çikolata, fındık ezmesi, muz, çilek gibi seçeneklerden birini ya da birkaçını kullanabilirsiniz. Cızlamaları ikiye katlayarak ya da rulo yaparak servis edebilirsiniz. Yanında çay ya da süt ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!