Köleliği Anlatan En İyi 10 Film

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kölelik; bir insanın başka bir insanın malı ya da mülkü olması şeklinde açıklanmaktadır. İnsanların hürriyetinden yoksun kılınması ve başkalarının malı sayılmaları da aynı şeklide köleliği açıklamaktadır. Toplumsal bir olgu olan kölelik, eski hukuk sistemleri tarafında yasaklanmıştır. Oldukça eski zamanlarda birçok kişi kurulan köle pazarlarında satışa sunulmaktaydı.

Kendisine köle seçmek isteyen kişiler, köle pazarlarına giderek istedikleri bir insanı satın alabiliyordu. Günümüzde ve geçmişte köleliği konu alan birçok yapım beyaz perdeye yansıtılmıştır. Köleliğin yasal olduğu zamanları anlatan en iyi yapımları bu yazımızda sizler için bir araya getirdik.

Köleliği Anlatan En İyi 10 Film - Resim : 1

GIRL IN THE BOX

2016 yapımı olan bu filmde, otostop çeken bir kadının, genç bir çift tarafından kaçırılması ve yedi yıl boyunca esir tutulması anlatılıyor. Bu süre zarfında işkence gören genç kız, kendisini tutsak edenlerin kölesi olarak yaşamaya zorlanır.

MANDINGO

1975 yapımı olan Mandingo’da; köle sahibi Warren Maxwell, satın aldığı kölelerle birlikte olan oğlu Hammond’a beyaz bir kadın ile evlenmesini ve bir çocuk sahibi olması konusunda baskı kurar.

THE RETRIEVAL

The Retrieval 2013 yılında vizyona girmiştir. 1864’te Amerikan iç savaşı devam ederken on üç yaşındaki Will ve acımasızca alaycı amcası Marcus kaçak köleleri yakalayan ve aranan suçluları takip eden ödül avcısı çetenin lideri Burrell tarafından işe alınır.

I AM SLAVE

2010 yapımı olan I Am Slave’de Malia bir gece Sudan’daki köyüne düzenlenen baskınla saygın ailesinden koparılıp Hartum’da bir aileye ev işlerini yapmak üzere satılır. Kilitli kapılar arasında yıllarca eziyet çeker. On sekiz yaşına bastığında Londra’da başka bir zengin aileye satılır ve esir hayatı devam eder.

FREE STATE OF JONES

2016 yapımı olan film, Amerikan iç savaş yıllarında geçer. Newton Knight Güney’de yaşayan fakir bir çiftçidir. Yüksek vergilerden, savaştan, yoksulluktan ve hayatını riske atmaktan bıkan Newton, yaşadığı sıkıntılardan kurtulmak için bir yol arar.

MANDERLAY

2005 yılında vizyona giren filmde; Grace ve babası 1933 yılında yerleşecek uygun bir yer bulmak üzere Dogville kasabasından güneye doğru yola çıkar. Tesadüfen Alabama eyaletinde yolları Manderlay adında bir çiftlik köyüne düşer. Grace, kapısı zincirli bu köyün içinde kölelik neredeyse bir asır önce kaldırılmamış gibi yalayan beyaz sahipler ve zenci köleler ile karşılaşır.

MONGOL

2007 yılında izleyici karşısına çıkan filmde Genç Temuçin, savaşarak esaretten kurtulur ve dünyanın yarısını talan eden uçsuz bucaksız Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu olan Cengiz Han unvanına sahip olur.

MEMOIRS OF A GEISHA

İkinci Dünya Savaşı’ndan bir yıl önce yoksul bir ailenin kızı, bir geyşa evinde hizmetçi olarak çalışmaya başlar. Gizemlerini günümüze kadar korunan, saklı ve bir o kadar da büyülü bir dünyada büyüyen genç kız, rekabetin bitmediği, hataların affedilmediği bir dönemde efsane geyşa Sayuri’ye dönüşür.

TRADE

2007 yılında vizyona giren Trade isimli filmde; on üç yaşındaki bakire Adrina, Mexico City’de seks tüccarları tarafından kaçırılır. Adriana’nın tek umudu ise onu çok seven on yedi yaşındaki abisi Jorge’dir.

AMISTAD

1997 yapımı filmde; 1839 yazında Küba sahillerinden içinde elli üç tane Afrikalı köle bulunan bir gemi hareket eder. Cinque’nin önderliğinde gemide isyan çıkar ve mürettebatla savaşarak gemiyi ele geçirirler. Artık onların Afrika’ya geri dönmek için bir umudu vardır.