Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Konut almak isteyenler dikkat! Uzmanlar uyardı

Kiracılar ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlenmesi ile ilgili belirsizlik devam ederken, gözler gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Gayrimenkul uzmanları bu düzenleme hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kiracılar ve ev sahiplerini

Ev sahibi olan vatandaşları ve kiracıları yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlenmesi ile ilgili belirsizlik hala devam ediyor. Çalışmaları süren taslağın haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması düşünülüyor. Taslakta; evini 5 yılın sonunda satanlara ise yüzde 40’a varan ek vergi getirilmesi ve kira vergisinin yüzde 50’nin üzerinde artırılması gibi maddelerin yer aldığı öne sürülüyor. Ayrıca 2 ya da daha fazla evi olan kişilerden alınacak Emlak Vergisi’ne de zam gelebileceği konuşulanlar başlıklar arasında.

“VERGİLER KATLAMALI OLARAK ARTACAK”

Haber Global’den Kardelen Yükselen’e milyonlarca yurttaşı etkileyecek yeni düzenlemenin etkilerini anlatan uzmanlar ise büyük bir kira krizinin kapıda olduğunu belirttiler. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, evlerini satan konut sahiplerinin satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farka ilişkin vergi ödediğini kaydederek, “Onaylanması durumunda 2 ya da daha fazla ev alanların vergileri katlamalı olarak artacak. Konuşulan haliyle yasa çıkarsa talep düşer, yeni konut üretimi düşer, kira piyasasına da yeni konut girişi olmaz. Devlet tarafından kiralık konut seferberliği gerçekleştirilmezse büyük bir kira krizi birkaç yıl sonra kapıyı çalar.” açıklamalarında bulundu.

“KİMSE EVİNİ KİRAYA VERMEYECEKTİR”

Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların mağdur olacağını belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü’de açıklamasında; “Kimse evini kiraya vermeyecektir. Artık ev sahipleri 12 ayda aldığı kira gelirinin yarısını devlete vergi olarak verecek. Kira fiyatlarının misliyle artması ve tahliye taahhütnamesi imzalamayanlara kiralama yapılmaması bu durumda gündeme gelecektir. Yasa çıkarsa, konutlar bir yatırım olarak düşünülmez, hisse senedi veya borsaya yönelinir. Kimse piyasa daraldıkça ev alamayacak, kira fiyatları da yukarı fırlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise hükümetin, dolaylı vergiler dışında doğrudan vergi gelirlerini artırmaya yönelik tedbirler almaya çalıştığını aktararak, şunları söyledi: “Birden fazla gayrimenkulü olanlara vergilerin artırılması planlanıyor. Bu Fransa’da da uygulanıyor. Ek vergi alınmasından ziyade beyanname düzeltmesi getirilmeli. Ayrıca taşınmazların değerleri daha doğru belirlenmeli. Oluşturulması gereken değer haritaları sistemine Türkiye’de ihtiyacımız var. Değer haritaları gelirse zaten belediyelerin Emlak Vergileri oldukça artacaktır Mal sahipleri artık evlerini kiraya vermek istemiyorlar. Yaz döneminden sonra kira fiyatlarının yüksek seviyede artacağını, piyasada kiralık daire bulunamayacağını ve çok ciddi barınma krizi yaşanacağını düşünüyorum.”