'Körfez Belediyesi 42 milyon TL borca 32 milyon TL faiz ödüyor'

İYİ Parti Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir il Başkanlığında yaptığı basın toplantısında Körfez Belediyesi’nin sayıştay raporlarına dikkat çekti.

'Körfez Belediyesi 42 milyon TL borca 32 milyon TL faiz ödüyor'

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nusret Acur bugün partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Ülke ve kent gündemini değerlendiren Acur’a Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir ve Gebze İlçe Başkanı Uğur Demir de eşlik etti.

“76 ARAÇ NEREDE?”

Toplantıda ilk sözü Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir aldı. Körfez Belediyesi’nin sayıştay raporlarına değinerek konuşmasına başlayan Candemir, “45 usulsüzlük tespit edildi. 2 kısımda bulgular ayrılıyor. 7 kalem Körfez Belediyesini Türkiye Cumhuriyetine karşı açıklama yapmakla yükümlü kılıyor. Emlak İstimlak Müdürlüğü kayıtlarında yer almayan 76 adet taşınmazın olduğu tespit edildi. Belediyenin Hereke ve Kirazlıyalı belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdikten sonra taşınmazları Körfez Belediyesi uhdesine geçiyor. Ancak belediyenin 76 taşınmazdan haberi yok. Belediye kanunun değişmesinde sonra kapatılan belde belediyelerinde Körfez Belediyesine taşınan taşınmazlardan Belediyenin haberi yok. Bu taşınmazların nerede olduğu kim tarafından kullanıldığı ile ilgili açıklama bekliyoruz. Bir başka konu ise taşınmazları sisteme farklı kaydetmişler.

“DÜZELTME GEREĞİ BİLE DUYMAMIŞ”

Türkiye Noterler Birliğinden alınan belediye adına tescil edilmiş taşıtların listesi ile belediyenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda; 6 adet taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen Kurumun kayıtlarında bulunmadığı tespit edildi. Belediyenin binası bile sorunlu. Söz konusu hizmet binasını yaparken taahhüt ettiği arsaya ek olarak bir başka arsayı da kullanmış. Bunu kayıtlarda düzeltme gereği bile duymamış. Belediye binasındaki sorun bile 2007 yılından beri çözüme kavuşturulmamış.

'Körfez Belediyesi 42 milyon TL borca 32 milyon TL faiz ödüyor' - Resim : 1

İYİ Parti Körfez İlçe Başkanı Mehmet Candemir

"TAHSİS İŞLEMİ EKSİK YAPILIYOR"

Diğer taraftan 4 katlı 56 odalı misafirhane için herhangi bir işlem yapılmamıştır. Belediye hizmet binası yapacağını taahhüt etmesine rağmen tahsis edilen iki parseli birleştirmiş ve 214 Ada/37 Parsel numaralı taşınmaz üzerine belediye hizmet binası inşa etmiştir. Sonuç olarak, tahsis işlemlerinin yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde eksikliklerinin giderilmesi ve yeni hizmet binası olarak kullanılan taşınmazın kullanım şekli ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.’

“42 MİLYON BORCA 32 MİLYON FAİZ ÖDÜYOR”

Körfez Belediyesi en fazla yer satan ve kredi çeken belediye. 42 milyon borcu 32 milyon faiz ödeyen bir yer görmedim. Sayıştay raporları bu borçların belediyeye nasıl bir yük getirdiğini ortaya çıkardı. Belediye sadece 2022 yılında 42 milyon 66 bin 567 lira 3 kuruş borcu için 32 milyon 5 bin 697 lira 67 kuruş faiz yüküyle karşı karşıya geldi.

“MECLİS DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞ”

Körfez Belediyesi sadece borç yüküyle değil, ödemesi gereken ancak ödemediği kamu ödenekleriyle de gündem oldu. Şener Söğüt belediyenin karar mercii olan meclisi dahi devre dışı bıraktı. Belediye tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım ve onarım işlerini gerçekleştirirken yahut merkezi idareye ait asli görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla ayni ihtiyaçları karşılamak üzere yapılan işlemlerin belediye meclisince karar alınması gerektiği halde, Meclis kararı olmaksızın gerçekleştirildiği Sayıştay raporuna da yansıdı.

“OLAN MÜTEAHHİDE OLUYOR”

Körfez Belediyesi’nin iş bilmezliği özellikle yapılan ihalelerde ortaya çıkıyor. ihale konusu işe ait proje, teknik şartname, metraj ve mahal listeleri olmadan ihaleye çıkıldığı ve yaklaşık maliyet tespiti yapıldığı için belediyeye çok büyük ek ödeme yükleri geliyor. Projesiz olarak ihaleye çıkılan, mahal ve metraj listeleri olmadan belirlenmiş birim fiyat analizleri ve rayiçleri üzerinden yaklaşık maliyet tespiti yapılan bir yapım işinde, işe ilişkin teklif verilmesi normal şartlarda mümkün değil. Bu teklifler gerçekçi de değil. Ancak belediyenin iş bilmezleri diledikleri gibi ihaleye çıkıyor. Bu ihalelere gözü kapalı giren firmalar nasılsa belediyenin kendilerini mağdur etmeyeceğini biliyor ve aldıkları ek ödemelerle işlerini tamamlıyor. Yazık olan işini hakkıyla yapan müteahhide oluyor. İhalenin ne olduğu bilemedikleri için ihaleye giremeyen firmalar işi hakkıyla alamıyor. Rekabet ortamı oluşmuyor ve belediye kasıtlı olarak zarar ettiriliyor” dedi.