Korona aşısı kalp hastalıklarına yol açıyor mu?

Sosyal medyada uzun süredir tartışılan ve gündem de kendine çokça yer bulan koronavirüs aşısının kan pıhtılaşması ve kalp krizi gibi ciddi yan etkilere yol açtığı iddialarına bilim dünyasından açıklama geldi.

Korona aşısı kalp hastalıklarına yol açıyor mu?

Korona aşılarının kalp hastalıklarına neden olup olmadığı konusunda bilim insanları tarafından son bir değerlendirme yapıldı. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtları incelendi. Bu kapsamlı analiz, aşının kalp hastalıklarına sebep olmadığını ortaya koydu.

"AŞI OLUNSAYDI BUNLAR ÖNLENİRDİ"

Yapılan araştırmalara göre, Covid-19 aşıları virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmıyor, aksine azaltıyor. Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna gibi aşıların, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Bu bulgular, aşıların genel sağlık üzerinde olumlu etkilerini göstermektedir.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Bizim yıllardır söylediğimiz şey. Aşı virüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat daha koruyuculuk sağlıyor. Ayrıca uzun dönem koronavirüs geçirenlerde sonrasında depresyon, işe odaklanmada zorlanma, halsizlik ve depresyon görülüyor. Aşı olunsaydı bunlar önlenirdi.

44 KAT DAHA FAZLA

Koronavirüs pandemisi döneminde ölüm sayılarında bütün dünyada artış oldu. Aşılama başlayınca bu ölüm sayıları düştü. Daha sonra aşılama bırakılınca bu senenin başından itibaren ölüm sayıları yeniden artmaya başladı. Bu da esas problemin aşı değil, koronavirüsün kendisi olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonucu bizim yıllardır söylediğimiz şey. Aşılanmayanlarda koronavirüse bağlı kalp problemleri, aşılananlara göre 44 kat daha fazla. Aşı koronavirüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat daha koruyuculuk sağlıyor." dedi.

Kaynak: Pelin ÖZDEMİR