KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi

Sabah saatlerinde gerçekleşen KOTO Haziran ayı meclis toplantısına meclis üyelerinin katılımı düşük oldu. Yaklaşık 60 meclis üyesinin bulunduğu toplantıya meclis üyelerinin yarısı katılmadı.

KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi

Kocaeli Ticaret Odası Temmuz ayı meclis toplantısı bugün sabah saatlerinde KOTO Burhan Kasım Toplantı Salonunda yapıldı. KOTO Meclis Başkan vekili İbrahim İkiz başkanlığında yapılan meclis toplantısına KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Yönetim Kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Meclis Toplantısında KOTO Başkanı Necmi Bulut Aylık Faaliyet Raporunu meclis üyeleri ile paylaştı.

KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi - Resim : 1

İLK 1000 ARASINDA 137 KOCAELİ FİRMASI

Başkan Bulut yaptığı konuşmada, “Dün İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ikinci 500 şirket listesinde, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 35 olarak görünmektedir. Fakat merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firma sayısı 57’dir. Türkiye’deki ilk 1000 büyük işletmeye baktığımızda, 137 tanesinin ilimizde üretim yaptığını görüyoruz.

“YABANCI SERMAYEYİ DESTEKLEYİCİ SÜREÇ”

Merkez Bankası politika faizini %50 düzeyinde sabit bırakırken sıkı duruş kararlılığını tekrarladı. Yabancı finans çevreleri buna referans yaparak TL varlıklar lehine yorum paylaşırken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükseltti. Yeni not artışlarının olabileceği anlamında görünümü pozitif olarak açıkladı. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından kara para ve terörle mücadele zafiyeti gerekçesiyle 2021 yılında alındığı Gri listeden çıkarıldı. Bu karar, yabancı sermaye girişini destekleyici etkisini ilk haftadan itibaren göstermeye başladı.

KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi - Resim : 2

İHRACATTA DÜŞÜŞ

2024 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul %17,7 azalış ve 4 milyar dolarla ilk sırada ve Kocaeli %8,8 azalış ve 2,2 milyar dolarla ikinci sırada yer almaktadır. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Ankara takip etmektedir. Enflasyonist olmayacak ama vergi adaletini ve kamu gelirlerini artıracak vergi düzenlemeleri ekonomi yönetimi tarafından gündemde tutulmaktadır. Nitekim bu kapsamdaki ilk düzenleme TBMM tarafından kabul edildi. Kayıt dışılıkla mücadele kayıtlı çalışan ticaret erbabının maruz kaldığı haksız rekabeti azaltacaktır.

“ELEKTRİK ZAMMI DEZENFLASYON SÜRECİNİ ZORLAYACAKTIR”

Merkezi yönetim bütçesi Haziran’da 275 milyar TL açık verdi. Böylece 6 ayda bütçe açığı747 milyar TL oldu. Sanayi üretimi, Mayıs verilerine göre aylık bazda %1,7 arttı; yıllık bazda %0,1 azaldı. Haziran ayında TÜFE aylık %1,64, yıllık %71,6; Yİ-ÜFE ise, aylık %1,38 ve yıllık %50,09 arttı. Piyasa beklentilerinin de altında kalan bu veriler, dezenflasyon patikasında enerji fiyatı ve vergi ayarlamalarının yaşandığı Temmuz ayı dışında daha düşük aylık ve yıllık oranlar öngörümüzü doğrulamaktadır. Temmuz başından geçerli olmak üzere elektriğe yapılan %38 zam, iş dünyasının maliyet yönetimini ve dezenflasyon sürecini zorlayacaktır” ifadelerini kullandı.

HAZİRAN AYI GELİR GİDER ORANI

Başkan Bulut’un ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi İbrahim Şahin Haziran Ayı mizan raporunu meclis üyeleri ile paylaştı. Şahin yaptığı açıklamada, “Haziran ayında 20 milyon 559 bin gelir 5 milyon 134 bin giderimizin olduğu görünmekte. Gelir bütçemizin yüzde 47 gider bütçemizin ise yüzde 28’i gerçekleştmiştir” ifadelerini kullandı.

KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi - Resim : 3

KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi - Resim : 4 KOTO’da yaz rehaveti! Meclis üyelerinin yarısı gelmedi - Resim : 5

Kaynak: Serhat Güneş