Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KOÜ araştırdı: Kreş ve anaokullarının iç tasarımı çocukların gelişimini etkiliyor

Eğitim yapılarının tasarımı çocukların bilişsel gelişimini etkiliyor. Bu nedenle çocukların gelişimini desteklemek için kreş ve anaokulu gibi okul öncesi eğitim yapılarının tasarımında belirli ölçütlere dikkat edilmesi gerektiği kaydediliyor.

Eğitim yapılarının tasarımı çocukların

Eğitim kurumlarının mevcut koşulları ile çocuğun gelişimi arasında doğrudan bir ilişki olduğu açıklandı.  Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre okul öncesi eğitim yapılarının özellikleri çocukların bilişsel gelişimini etkiliyor ve bu yapıların biçimsel özelliklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden yüksek lisans öğrencisi Hümeyra Bakal ve Doç. Dr. Didem Erten Bilgiç’in eğitim yapılarının iç mekân tasarımının okul öncesi çocukların bilişsel gelişimine olan etkisine dair yapılan araştırmada tasarımda tercih edilen renk, boyut, biçim, doku, malzeme ve ışık gibi ölçütlerin çocukların bilişsel gelişimini etkilediği ortaya çıktı.

TASARIM GELİŞİMİ ETKİLİYOR

Araştırmacılar, çocukların bulundukları ortamlarda edindikleri mekânsal algıyı renk, boyut, biçim, malzeme, doku ve ışık açısından inceledi. Araştırmacılara göre, bu ölçütlerin doğru kullanılmasıyla çocuklar, eğitim yapılarından istenilen faydayı sağlayabilir ve böylelikle daha sağlıklı ve özgüvenli bir şekilde yetiştirilebilirler. Mimarlık ve Yaşam Dergisi’nde yayınlanan makalede, çocukların zamanının çoğunu geçirdikleri ve sürekli etkileşim halinde oldukları bu mekânlarda belirlenen ölçütler doğrultusunda yapılan tasarımlarla çocukların gelişimlerinin desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor. Çocukların vücut ölçülerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan mekânların çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimleri açısından önemli olduğunu ortaya koymak amaçlanıyor.

LİTARETÜRLER TARANDI

Araştırmacılar, kuramsal araştırma, doküman analizi ve literatür tarama yöntemiyle hazırladıkları çalışmada, eğitim yapılarının tasarımında dikkat edilmesi gereken renk, malzeme, biçim, boyut, doku ve ışık gibi ölçütleri çeşitli çizimlerle destekleyerek bu ölçütlerin çocukların bilişsel gelişimi üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

RENKLER DOĞRU ALGIYI SAĞLIYOR

Çalışmaya göre renkler çocukların mekânı doğru algılamalarını ve benimsemelerini sağlıyor. Çocuklar, mekânları renklerle algılayarak hangi mekânda oyun oynanacağını ya da ders işleneceğini öğreniyor. Bu bakımdan renklerin yön gösterme ya da mekânı ayırma gibi işlevlerinin yanında öğretici bir işlevi de var.