Kredi kartında asgari ödeme tutarı yüzde 50 mi oluyor?

Kredi kartı kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirilmesi beklenirken bazı bankaların kredi kartında asgari ödeme tutarını yüzde 50’ye çıkardıklarına dair mesaj attığını söyleyen Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ekonomi yönetiminin getirebileceği olası önlemleri de sıraladı.

Kredi kartında asgari ödeme tutarı yüzde 50 mi oluyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Dünyada kredi kartına taksit uygulayan ülke yok” sözlerinin ardından Türkiye’de kredi kartı kullanımına kısıtlama getirileceği yönünde iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen televizyonda katıldığı bir programda getirilebilecek olası düzenlemeleri sıraladı. Öte yandan bazı bankaların kredi kartında asgari ödemeyi yüzde 50’ye çıkardıklarına dair mesaj atmaya başladığı iddia edildi. Türkmen “Örneğin bizim çalıştığımız banka bize gönderdi" diyerek gelişmeyi duyurdu.

Kredi kartı kullanımı ile enflasyon arasındaki ilişkiyi değerlendiren Türkmen "Türkiye'de kredi kartı kullanan insanların sayısı çok fazla, seçimden sonra sınırlarsanız kaosa neden olursunuz. Türkiye'de enflasyonun nedeni tüketicilerin yaptığı harcamalar değil, bunun altını çizelim. Para arzının arttığını görüyoruz. Vatandaş karnını zor doyurduğu için ilave talep yaratıp enflasyona neden olamıyor" ifadelerini kullandı.

Türkmen kredi kartlarına sert düzenlemeler geleceği haberlerine ilişkin olarak da "Kredi kartı düzenlemesi denenebilir ama kaos görülünce 10-15 gün sonra vazgeçilir olduğunu düşünüyorum. Özel bankalar ödeme limitini yüzde 50'ye çektiğinde ciddi bir etki yaratacaktır" dedi.

"ASLINDA TEŞVİK EDİLMELİ"

Türkmen şu ifadeleri kullandı:

"3-4 kredi kartı olup, asgarisini ödeyip hayatını sürdürmeye çalışıyordu insanlar. 10-13 kredi kartı verdiğimiz insanlar da var. Aslında tüketicileri kredi kartından uzaklaştırmak yerine kredi kartıyla alışverişleri teşvik etmek lazım."

"Kayıt dışı ekonomiyi kayıt içine alıyorsunuz. Genel KDV oranı yüzde 20, kredi kartıyla ödeme yaparsanız yüzde 18 dediğiniz zaman Türkiye'de her şey bankacılık sistemiyle gider. Daha çok vergi alırsınız."

İŞTE GETİRİLEBİLECEK DÜZENLEMELER

Kredi kartı limitlerine ve taksit sayılarına yeni düzenlemelerin getirilmesi beklenirken Türkmen olası önlemleri şöyle sıraladı:

Karta taksit uygulaması kaldırılabilir

Asgari ödeme tutarları artırılabilir

Kart limiti düşürülebilir

Kredi kartı faiz oranları artırılabilir

Ödeme alışkanlıkları zayıf olanlara ek önlemler getirilebilir

Yüksek limitli harcamalara kısıtlama getirilebilir

Lüks tüketime dayalı kredi kartı harcamalarına limit konulabilir

Kaynak: HABER MERKEZİ