Kroman Çelik aynı proje için tekrar başvurdu!

Kroman Çelik geçtiğimiz yıl firmanın talebi üzerine iptal edilen projesi ‘Tehlikesiz Atık Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi’ için yeniden başvuruda bulundu.

Kroman Çelik aynı proje için tekrar başvurdu!

Kroman Çelik Gebze’ye kurmayı planladığı ‘Tehlikesiz Atık Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi’ için geçtiğimiz yıl ÇED raporu hazırladı. Firma, demir çelik fabrikasında oluşacak cüruf atıklarını, yeni kuracağı tesiste ön işleme tabi tutmayı planlıyordu.

99 BİN 32 METREKARELİK ALAN

99 bin 32 metrekarelik bir alanda kurulması planlanan tesiste, cüruf atıkları kırma- ayırma ünitesinden geçirecek olan Kroman Çelik, elde edilen malzemeyi karayollarında, terk edilmiş taş ocaklarında ve işlevi bitmiş açık maden ocaklarının kapatılmasında ve arazi düzeltmelerinde kullanılabilir hale getirilmesi isteniyordu.

94 MİLYON

Proje için ÇED başvurusunda bulunan Kroman Çelik, 99 dönümlük alanda yapacağı yeni tesisi içi 94 milyon 320 bin liralık bir maliyet öne çıktı. Bunun dışında manyetik seperatör vasıtası ile elde edilecek metal çelik malzemeyi de geri kazanacak olan firma, bu malzemeyi çelikhanede tekrar ham madde olarak kullanacak. Geri kazanılamayan atıkları ise proje kapsamında yapılacak olan düzenli depolama sahasında bertaraf edilmesi hedefleniyordu. Fakat bölgede ikamet eden vatandaşlar, tesislerin çıkardığı tozdan şikayetçi olmuş, konuyla ilgili seslerini yükseltmişti.

İPTAL EDİLDİ

ÇED süreci başlayan proje ile ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının olumlu kararı beklenirken beklenmedik bir gelişme yaşandı. ÇED sürecinin firmanın talebi doğrultusunda 28 Kasım tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, firmanın talebi üzerine projeyi iptal etti.

AYNI PROJE İÇİN BAŞVURDU

İşte bu gelişmelerin ardından Kroman Çelik, aynı projesi için yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Söz konusu proje için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından çıkacak karar bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ