Lavanta Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Akdeniz bitkisi olan lavanta, sahip olduğu hoş kokusu ve mor rengi ile herkesi kendine hayran bırakır. Lavanta, başta kozmetik sektörü olmak üzere birçok farklı alanda karşımıza çıkar. Oda kokuları, parfümler, çamaşır deterjanları ve cilt bakım serumlarının üretiminde lavanta bitkisinden sıklıkla yararlanılır.
Antalya, Mersin ve Muğla gibi sıcak iklime sahip olan illerimizde yetiştiriciliği yapılan lavanta, birçok kişinin evde yetiştirmek istediği bitkiler arasında yer alır. Evde lavanta yetiştirmek için iklim şartları ve özellikle yetiştiricilik için tercih edilecek olan toprak türüne özen gösterilmelidir. Ev dekorasyonuna renk katacak ve kokusu ile evin atmosferini değiştirecek lavanta bitkisinin yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları yazımızda bulabilir ve siz de hemen yetiştiriciliğe başlayabilirsiniz.
LAVANTA TOHUMU NASIL ÇİMLENDİRİLİR?
Lavana yetiştirmek için ilk olarak tohumlarının çimlendirilmesi gerekir. Bunun için lavantadan elde edilen tohumların bir kağıt havlunun arasına konulması ve sprey şişesi içindeki su ile nemlendirilmesi gerekir. Daha sonra bu tohumların naylon bir poşet içerisine yerleştirilip, ağzı bağlandıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Toplamda otuz gün boyunca buzdolabında kalan tohumlar çimlenince ekim aşamasına geçilebilir.
LAVANTA TOHUMU EKİMİ İÇİN EN DOĞRU ZAMAN
Çimlendirilen lavanta tohumlarının toprağa ekilmesi için yılın iki dönemi tercih edilmelidir. Bu dönemlerden ilki mayıs ayıdır. Mayıs ayında ekim yapılabileceği gibi kasım ayında da ekim işlemi yapılabilir. Ekim yapılacak aya göre çimlendirme işlemi bir ay önceden başlatılmalıdır.
Mayıs ayında yapılacak ekim işlemi ile yaz ayında eşsiz lavantalar elde edilebilir. Kasım ayında yapılan ekim işlemi ise kış ayları boyunca evlerin güzel bir kokuya sahip olmasını sağlar. Doğru zamanda ekilen ve bakımları yapılan lavanta tohumları, haziran ve ağustos aylarında çiçek açmaya başlayacaktır.
LAVANTA TOHUMU NASIL EKİLİR?
Lavanta tohumunu toprağa ekmeden önce toprak yapısı kontrol edilmelidir. Tercih edilecek olan toprağın pH değeri 6 ila 8 arasında olmalıdır. Aynı zamanda toprakta belli oranda nem ve asit düzeyi olmalıdır. Tohumlar ekilirken köklere zarar vermemeye özen gösterilmelidir.
Tohumların üzerine bir parmak kalınlığında toprak örtülmelidir. Bu işlemin ardından can suyu denilen ilk su verilmeli ve sonrasında da toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir. Lavanta bitkisi güneşi sevdiği için gün içinde dört ila beş saat güneş görebileceği bir yere konumlandırılmalıdır.
LAVANTA İÇİN DOĞRU SAKSI SEÇİMİ
Lavanta yetiştirmek için doğru saksıların tercih edilmesi gerekir. Kökleri uzun bir bitki olan lavanta için uzun bir saksı tercih edilmelidir. Aynı zamanda saksı boyutlarının 40 cm ila 70 cm arasında olması, daha iyi bir verim alınmasını da sağlayacaktır. Saksıların boyutu kadar drenaj kanallarına da sahip olması gerekir.
LAVANTA NASIL KULLANILIR?
Evlerde yetiştirilen lavantalar, kurutularak kullanılabilir. Dolap içlerine yerleştirilen kuru lavantalar, kıyafetlerin oldukça hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda lavanta yaprakları belirli işlemlerin ardından lavanta yağı elde edilmesine de imkan sunacaktır. Bunun için evde lavanta yağı yapımı hakkında genel bilgilerin öğrenilmesi yeterli olacaktır.
LAVANTANIN FAYDALARI NELERDİR?
Özellikle yağ formunda kullanılan lavanta; bağ ağrısı, artrit, kramp, kas ve eklem ağrılarını dindirme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra lavanta yağının bilinen diğer faydaları ise şunlardır;
- Kaygı ve depresyona iyi gelir.
- Virüs ve mikroplara karşı koruma sağlar.
- Hücre hasarını engeller.
- Akne, yara, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelir.
- Uyku kalitesini arttırır.
- Saç sağlığını destekler.
- Güneş yanığı lekelerini giderir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.