Leonid meteor yağmuru nedir, hafta sonu nerede ve ne zaman izlenebilir?

Leonid meteor yağmuru nedir, hafta sonu nerede ve ne zaman izlenebilir?

Bu yılın gökyüzü etkinliklerinden biri olan Leonid meteor yağmuru, Kasım ayının ortasında Kuzey Yarımküre'de görülecek. İşte detaylar:

Yıllık meteor yağmurlarının en gösterişlilerinden biri olan Leonid meteor yağmuru, bu yıl Kasım ayının ortasında izlenebilecek. Cumartesi ve Pazar günü Kuzey Yarımküre'nin büyük bir kısmında görülecek olan meteor yağmuru, hızlı ve parlak meteorlarla karakterizedir.

Gökyüzündeki gösteriyi en iyi şekilde izlemek için en uygun zaman gece yarısından sonradır. Ancak, bu muhteşem olayı çıplak gözle görebilmek için şehir ışıklarından uzaklaşmak ve gökyüzündeki görüşü etkileyen unsurları en aza indirmek önemlidir.

Leonid meteor yağmuru, Aslan Takımyıldızı'nda gerçekleşir ve Türkiye'den de izlenebilir. Adını aldığı Tempel-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş'in etrafında dönerken atmosfere giren küçük parçacıkları bırakarak muhteşem ışık çizgileri oluşturur.

Londra'da Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden astronom Dr. Affelia Wibisono, Leonid meteor yağmurlarının parlak olabileceğini ve bazen ateş topları olarak adlandırılan parlak ışıklar bırakabileceğini söylüyor.

Leonid meteor yağmurlarını izlemek için gökyüzünün açık olması önemlidir. Cuma akşamı Ay'ın batmasıyla gökyüzü karanlık olacak ve meteorları görmek daha mümkün olacak.

Gözlem yapmak isteyenlerin şehir ışıklarından uzak, tercihen düz ve açık bir alanda bulunmaları ve rahat bir koltukla uzun süre dışarıda kalabilecekleri bir konumda olmaları öneriliyor. Eğer hafta sonu meteor yağmurlarını izleyemezseniz, en iyi zaman 30 Kasım'a kadar devam edecek.