Lezzetli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kuru biber dolması için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

  • Kurutulmuş biber (20 adet)
  • Pirinç (1,5 su bardağı)
  • Sıcak su (dolmanın pişeceği kadar göz kararı)
  • 2 soğan (orta büyüklükte)
  • Maydanoz (yarım bağ)
  • Tereyağı (yarım yemek kaşığı)
  • Sıvı yağ (yarım su bardağı)
  • Domates salçası (2 yemek kaşığı)
  • Biber salçası (1,5 yemek kaşığı)
  • Pul biber (1 yemek kaşığı)
  • İsot (yarım yemek kaşığı)
  • Tuz (yarım yemek kaşığı)
  • Karabiber (bir çay kaşığı)
  • Çok küçük bir şekilde doğranmış kuşbaşı et (150 gram)
  • Sumak suyu (bir çay bardağı)

Kuru biber dolması için öncelikle pirincinizi güzelce yıkamanız gerekir. Pirinçleri yıkadıktan sonra pirinçlerinizin üstüne diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırmanız gerekir. Malzemeleri iyice karıştırmanız oldukça önemlidir. Karıştırdığınız malzemeler ile elde ettiğiniz dolma harcını önceden 5 dakika kadar haşlanmış olan kuru biberlerinizin içine doldurmalısınız. Biberlerinizin içini doldururken biraz boşluk bırakmak, pirinçlerin pişebilmesi için çok önemlidir. Sonrasında biberlerinizi dolma tenceresine koymanız gerekir.

Biberlerinizi dolma tenceresine koymadan önce dolma tencerenizin altına temiz soğan kabukları ya da artan biber parçaları gibi şeyleri koymak, dolmanızın dip tutmaması açısından çok önemlidir. Sonrasında biraz kaynar su ekleyerek dolmanızı 15 dakika kadar ocağın altını açarak pişirmelisiniz. 15 dakikalık süre bittikten sonra ocağın ateşini kısarak dolmayı 45 dakika kadar daha pişirmeniz gerekir. Dolmanın suyunu dolma biraz sulu olacak şekilde ayarlamanız dolmanızın hem leziz olması hem de pirinçlerin iyice pişebilmesi için çok önemlidir. Dolmanın suyunu süzerken suyu, ayrı bir kapta muhafaza ederek dolmanızı sonraki öğünler için ısıtırken bu su yardımı ile yanmayacak şekilde ısıtabilirsiniz.

Lezzetli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

KURU BİBER DOLMASI KAÇ DAKİKADA HAŞLANIR?

Kuru biber dolması, yaklaşık olarak 1 saatte pişen bir yemektir. Bazı tariflerde bu dolmanın 40 dakikada piştiği söylense de etli dolma için bu geçerli değildir. Etlerin ve pirinçlerin iyice pişebilmesi için en az 1 saatlik süre gerekir. Buna ek olarak kuru biber dolması için biberlerin de harçla doldurulmadan önce 5 dakika kadar haşlanmaları gerekir. Bu haşlanma işlemi, harcı biberleri kırmadan biberlerin içine yerleştirebilmek için çok önemlidir.

KURU BİBER DOLMASININ YANINA NE GİDER?

Kuru biber dolmasının yanına en çok yakışan lezzetler başlıca şunlardır:

  1. Cacık

Cacık, ağır yemeklerin yanına en çok yakışan mezelerden bir tanesidir. Cacık için yalnızca salatalık kullanıldığı zannedilse de aslında cacık, marulla da yapılabilir. Marulla yapılan cacık, salatalıkla yapılan cacığa oranla çok daha hafif bir lezzettir. Cacık için gerekli malzemeler marul ya da salatalık, tuz, yoğurt, su ve nanedir.

  1. Kırmızı Lahana Salatası

Kırmızı lahana salatası, kuru biber dolmasının yanına en çok yakışan salatalardan bir tanesidir. Bu salata için bir kırmızı lahananın yarısını rondo yardımı iyice doğramak gerekir. Küçük küçük doğranmış olan kırmızı lahanaların üstüne 1 adet limonun suyunu, yarım yemek kaşığı sirkeyi ve bir çay kaşığı kadar tuzu ekleyerek salatanızı afiyetle tüketebilirsiniz.

  1. Domates Çorbası

Domates çorbası için birkaç tane rendelenmiş domatesi, biraz tereyağında kavurduktan sonra kaynar su eklemeniz gerekir. Domates çorbasını kaselere doldurduktan sonra üzerlerine biraz kaşar peyniri eklemek, domates çorbasını daha leziz hale getirecektir. Bu kaşar peynirinin rendelenmiş olması gerekir. Aksi taktirde kaşar peyniri topak topak kalabilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız