Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Furkan Çalışkan

Liste

AK Parti’nin merakla beklenen Kocaeli ilçe belediye başkan adayları nihayet açıklandı.
Malumunuz; süreç fazlasıyla uzadı. İnsanlar gerildi. Süreç uzadıkça, dedikodular çoğaldı.
Sürecin sonunda Karamürsel’de Mesut Çetinkaya, Gölcük’te Ali Yıldırım Sezer, Başiskele’de Yasin Özlü, Kartepe’de Mustafa Kocaman, Kandıra’da Erol Ölmez, İzmit’te Muharrem Tutuş, Derince’de İbrahim Şirin, Körfez’de Şener Söğüt, Dilovası’nda Ramazan Ömeroğlu, Çayırova’da Bünyamin Çiftçi, Darıca’da Muzaffer Bıyık ve Gebze’de Zinnur Büyükgöz aday gösterildi.
Ve nihayet, cumartesi günü Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen aday tanıtım programına bende katıldım.

COŞKU

12 yıldır gazetecilik mesleğiyle uğraşıyorum. 12 yıllık meslek hayatımın dışında, uzun yıllardan beri siyasi camiayı tanıyorum. Küçük yaşlarımdan beri çok program gördüm. 
Programı çok coşkulu, çok doyurucu bulan meslektaşlarım da olsa, çok daha heyecanlılarına denk gelmiştim. Bazı ilçe teşkilatlarının aday tanıtım programına çok yoğun bir katılım göstermediğini fark ettim. Belki de kendi ilçelerinde adaylarına yaptıkları karşılama programlarından dolayı bu yolu seçmiş olabileceklerini düşünüyorum.
Tüm adayların ilan edildiği tanıtım toplantısının olduğu gün, bence tüm ağırlık bu programa verilmeliydi. İlçelerde çok büyük rüzgar oluşturacak programlar yapılmayacaksa ki ilçelerdeki karşılamalar bu tanıma uygun değildi, tek programa odaklanmak daha güçlü bir mesaj olurdu.

EN UYGUN LİSTE Mİ?

AK Parti İl eski Başkanı Şemsettin Ceyhan’ın il yönetimini oluştururken kullandığı meşhur bir cümle vardı. “Biz en iyi listeyi yapmaya çalışmıyoruz, en uygun listeyi yapmanın gayreti içindeyiz. En iyinin bir sınırı yok.”
Herhalde AK Parti de bu dönem kendi matematiğine göre, “En uygun” listeyi yaptı.

KİM OLURSA OLSUN

Peki AK Partililer listeden memnun mu? Bu soruya asla yüzde 100 oranında evet duyamazsınız. Yüzde 90 evet de zor bir ihtimal. Yüzde 80 idealdir mesela. Ancak açıklanan listenin memnuniyet oranının ben yüzde 60’ların altında olacağını düşünüyorum. 
Siyasetçiler şunu da söyleyebilir: Kimi aday çıkarırsak çıkaralım, aynı eleştiriler olacaktı. Haksız da değiller. Ancak karar vericilerin sözleri de ayet değil. Tamamen doğru, eksiksiz, hatasız bir tablo çizmeleri pek mümkün değil. Ki sokaktan edindiğim izlenim, çizemediklerini de gösteriyor. Ama en nihayetinde, bu dedikodular bir süre içinde biter, herkes hedefine odaklanır.

EN BÜYÜK SÜRPRİZ

Büyük ölçüde beklenen bir listeydi. Ancak Derince listenin en çok dikkat çeken ismi kuşkusuz Derince Belediye Başkan Adayı İbrahim Şirin oldu. Şirin, partinin eski ilçe başkanı. Önemli bir isim, Derince’de tanınan bir isim. Fakat bundan bir hafta önce Derince deseniz herkes, “Ya Zeki Aygün ya da Adnan Pala” derdi. Bu nedenle listenin sürprizi kesinlikle İbrahim Şirin oldu. Hayırlı olsun.
Bir diğer dikkat çeken detay ise Kandıra. AK Parti Kandıra Belediye Başkan Adayı Erol Ölmez’in olacağı konuşulmaya başlayınca bir sürü iddia ortaya atıldı. Kandıra’da hala onlarca muhtarın Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve AK Parti İl Başkanı Şahin Talus’u Ölmez aleyhinde aradığı dillendiriliyordu. Demek ki ya bu iddialar doğru değil ya da Tahir başkan durumu kendisinin toparlayacağını düşündü. O kısmını bilemiyorum. Sonuçta Kandıra’da genel seçimlerde bir oy rekoru kırıldı. Erol Ölmez de o dönem ilçe başkanıydı. Hayırlı uğurlu olsun…

İZMİT

Muharrem Tutuş, siyaset basamaklarını teker teker çıktı. Gençlik kollarından ilçe başkanlığına kadar aşama aşama geldi. Ve bir cesaret gösterdi. AK Parti için seçimin en zor görüldüğü ilçede, İzmit’te çıktı çok erkenden, “Ben varım” dedi. En iyi aday mıydı? Az önce de dedik, her zaman daha iyisi bulunur. Fakat hak etti. Sahayı boş bırakmadı. Risk aldı. Birileri beni bulur demedi. Bu sebeple de sürecin başından bu yana hak ettiği adaylığı almayı başardı. Hayırlı olsun…

YANILMIŞIM

Bir süre önce kaleme aldığım yazımda, “Karamürsel, Derince, Dilovası, Kandıra ve Çayırova” ilçelerinde değişim beklediğimi ifade etmiştim. Karamürsel’de İsmail Yıldırımsız bir denklem yapılamaz demiştik, yapılamadı. Fakat Çayırova’da yanılmışız. Körfez’le ilgili de, “Genel merkezde kim daha güçlüyse o” demiştim. Demek ki mevcut başkan Şener Söğüt daha ağır bastı ve yeniden aday gösterildi.

BAĞIMSIZLAR

Kandıra’da Cengiz Kan, Bağımsız Belediye Başkan Adayı olduğunu ilan etti. Başiskele’de Hüseyin Ayaz çok yüksek ihtimalle bağımsız aday olacak. Bakıyorsunuz, Çayırova eski Belediye Başkanı Şevki Demirci, İyi Parti’den aday çıkıyor. Burada AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve partinin önde gelen isimleri devreye sokulamaz mıydı? Bu bölünmeler engellenemez miydi? Aslında engellenebilir, ön alınabilirdi. Ancak süreç iyi idare edilemedi.

VATAN MİLLET SEÇİMİ GEÇTİ

AK Partili karar vericilerin unutmaması gereken bir konu var. Vatan, millet, Sakarya seçimi, genel seçimlerdi. Ve o geçti. Üstelik seçmen Kocaeli’de AK Parti’ye ceza kesti, ama liste tepkisi ama başka konulardan dolayı vekil sayısı 6’ya düştü. Yani ceketi atsanız seçim kazandığınız dönem geride kaldı. Topluma kulak vermezseniz, toplum size cezayı kesiyor. Yukarıda da ifade ettiğim gibi: AK Parti’nin karar vericilerinin kararları, ayet değil. Seçmen kendisine ters geleni artık kabullenmiyor. Ki cezayı genel seçimde kesti. Yerel seçimlerde de sorun çıkmaya aday ilçeler mevcut. Bugünün koşullarıyla 13-0 çok zor. İş yine büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın omuzlarında.

İpucu

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
Yunus Emre

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER