Mahalleli rahatsız: Bir apartmanda 200 sığınmacı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 nüfusa sahip Sanayi Mahallesinde bir apartmana yaklaşık 200 sığınmacı yerleştirildi. Mahalleli durumdan rahatsız olurken Mahalle Muhtarı İsmail Moğultay devlet yetkililerin konuya çözüm bulmasını istedi.

Suriye İç Savaşı’nın başlamasıyla Türkiye, açık kapı politikasını benimsedi ve kayıtlı-kayıt dışı milyonlarca Suriyeli sığınmacı sınırlara akın etti. Sınırı aşan sığınmacılar kısa sürede Güneydoğu Anadolu Bölgesinden başlayarak Türkiye’nin dört bir yanına dağıldı. Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesi ve ekonomik zorluk yaşayan ülkelerdeki gençlerin de gelmesi ile birlikte sığınmacı sayısı oldukça arttı.

Mahalleli rahatsız: Bir apartmanda 200 sığınmacı - Resim : 1

UCUZ İŞ GÜCÜ

Sığınmacılar başta tekstil sektörü olmak üzere inşaat, gıda ve maden sektörlerinde istihdam ediliyor. Sanayi şehri olma özelliği taşıyan Kocaeli’de de çok sayıda yabancı uyruklu işçi çalışıyor. Kimi işyerleri ucuz işgücü olarak kullandığı sığınmacılara kalacak yer imkanı da sağlıyor. Ancak kimi zaman bu imkanlar insani şartları zorluyor.

BİR APARTMANDA 200 KİŞİ

Bu örneklerden biri Kocaeli İzmit ilçesinde bulunan Sanayi Mahallesinde yer alıyor. Özel bir firmaya ait olan bir apartmana yakın zamanda yaklaşık 200 yabancı uyruklu vatandaşın yerleştirildiği iddia edildi. 2 bin 500 nüfusa sahip Sanayi Mahallesinde 200 sığınmacının tek çatı altında yaşamasından mahalleli rahatsız. Kim olduğunu bilmedikleri yaklaşık 200 kişinin 15 gün gibi kısa bir sürede mahallelerine yerleştirilmesinden rahatsız olan vatandaşlar duruma çözüm bulunmasını istiyor.

“BİZİ RAHATSIZ ETTİ”

Sanayi Mahallesi Muhtarı İsmail Moğultay yaklaşık 15 yıldır boş olan apartmanın çevresinin kapatılarak sığınmacıların yerleştirilmesinin sorun yaratacağını ifade etti. Muhtar Moğultay konu ile ilgili Nokta TV’ye yaptığı açıklamada, “Arkamda gördüğünüz bina yaklaşık on beş yirmi senedir boştu. Altı depo olarak kullanılıyordu. Üstteki daireler boştu. Bina Kocaeli’de faaliyet gösteren özel bir firmaya ait. Son on beş günde buraya yaklaşık iki yüze yakın yabancı uyruklu Hint, Afgan ve Suriye uyruklu işçileri getirdiler. Bir yanda hepsini işbaşı yaptırdılar. Firmalarında bir sıkıntı yok ama mahalle arasında sokak arasında evlerin çocukların, ailelerin olduğu yerde böyle bir konaklama, otel tarzı bir şey yapmaları gerçekten bizi çok rahatsız etti.

Mahalleli rahatsız: Bir apartmanda 200 sığınmacı - Resim : 2

“ÖNLEM ALINMASI LAZIM”

Şu anda bütün mahalleli teyakkuz halinde. Akşamları kimse de sokağa çıkamıyor. Gelenlerin ne olduğunu bilmiyoruz. Bundan mütevellit insanlar artık pencerelerine de açık bırakamıyorlar. Yarın öbür gün büyük sıkıntılar yaşanmasından korkuyoruz. Küçük bir Fatih olma noktasında. İstanbul Fatih'te nasıl mülteci sorunu varsa burada da aynı. Yani büyüklerimizden, devlet büyüklerimizden ben mahallenin muhtarı olarak mülki amiri olarak buna derhal bir önlem alınmalarını istiyorum. Gerçekten mahalleli adına bu çok önemli bir mevzu. Yarın öbür gün başımız ağrıyabilir. Herkesin başı ağrıyabilir. En azından mahallenin dışında başka bir yerde yapılsa sanayi tarafında bir konaklama yeri yapılsa bizim için bir sıkıntı yok. Ama gördüğünüz çevrede herkesin ailesi var. Herkesin çoluğu var, çocuğu var.

“MAHALLEMİZ BUNU KALDIRACAK YAPIDA DEĞİL”

Karşıda bekar koca koca adamlar. Ne olacağı belirsiz. Biz mahallemizde bu şekilde konaklamayı istemiyoruz. Böyle bir şey yapmak istiyorlarsa alsınlar fabrikaların içinde konaklamalarını yapsınlar. Yarın öbür gün burada büyük problemler olacağını öngörüyorum. Devlet büyüklerimizden de rica ediyorum. Buna bir el atsınlar. Adli bir vaka olmadığı için emniyetin bilgisi yok. Ama biz yaşadığımız tecrübelerden faydalanarak şunu söylüyoruz. Yarın öbür gün burada adli olaylar da olur. Çünkü mahallemizin gençleri gerçekten bu şeyi kaldıracak bir yapıda değil. Muhafazakar bir mahalleyiz. Tutumlu bir mahalleyiz. Şimdi bayanlar şurada camını açtığı zaman karşıda koca koca adamlara atletli atletsiz gördüğü zaman yarın öbür gün burada problem çıkacak. Ben bu mahallede bunu doğru bulmuyorum. Sıkıntılara mahal vermemek için baştan bunun önlemini alalım. Firma sahipleriyle, devlet büyüklerimiz görüşsün. Gerçekten bu problemi ortadan kaldırmaya çalışalım” ifadelerini kullandı.

Mahalleli rahatsız: Bir apartmanda 200 sığınmacı - Resim : 3