Marteniçka Bilekliği Takacaklar O TARİHİ KAÇIRMAYIN: Marteniçka Ne Zaman Takılır? Marteniçka Bileklik Ne Zaman Çıkarılır?

Baharın gelişiyle ortaya çıkan marteniçka ya da martenitsa bilekliği hikayesi merak konusu oldu. Cemrelerin düşmesiyle marteniçka bileklikler takılmaya başladı. Marteniçka takmak isteyen vatandaşlar marteniçka ne zaman takılır, araştırdı. Peki, marteniçka bileklik ne zaman çıkarılır? İşte o tarih..

Marteniçka Bilekliği Takacaklar O TARİHİ KAÇIRMAYIN: Marteniçka Ne Zaman Takılır? Marteniçka Bileklik Ne Zaman Çıkarılır?

Marteniçka (Martenitsa) Ritüeli zamanı geldi. Çok sayıda vatandaş tarafından varlığı bilinen Marteniçka bilekliği hikayesi araştırılmaya başladı. Şubat ayının son gününe girişle baharın simgelerinden Marteniçka bileklikler ortaya çıktı. Mart ayının gelişiyle birlikte yeniden gündeme gelen marteniçka bileklikler için tutulacak dilekler hazırlandı. Martenitsa takacak olan vatandaşlar marteniçka ne zaman takılır, marteniçka bileklik ne zaman çıkarılır sorularına odaklandı. Beyaz ve kırmızı renkli marteniçka hikayesi geldi. Peki, marteniçka nedir? Marteniçka günah mı? İşte detaylar..

MARTENİÇKA NE ZAMAN TAKILIR? NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Marteniçka 1 Mart tarihinden itibaren takılmaya başlıyor. Kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınması gerektiği yönünde inanç olan marteniçkalar Mart ayı sonuna kadar bilekten çıkarılmıyor. Mart ayının bitişiyle koparılıp dilek dileniyor. Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil ediyor.

Marteniçka Bilekliği Takacaklar O TARİHİ KAÇIRMAYIN: Marteniçka Ne Zaman Takılır? Marteniçka Bileklik Ne Zaman Çıkarılır? - Resim : 1

MARTENİÇKA HİKAYESİ

Baharın gelişinin simgelerinden olan Marteniçka ritüeli Baba Marta (Marta Nine) günleriyle start alıyor. Bulgarcada Çestita Baba Marta! şeklinde kutlanan günlerde Marteniçkalar meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına takılıyor. Yeni başlayan tarım yılının bereketli ve verimli olması için dilek dileniyor. İlk martenitsalar başka takı ve detaylar kullanmadan sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırken nazardan koruma inancı da hakim. Bazı bölgelerde bükülmüş kırmızı beyaz sicime altın veya gümüş para bağlanan marteniçkalar hastalıklardan korunmak için bir simgedir. Önceleri kırmızı beyaz yünden yapılan marteniçkalar daha sonra püskül, top, insan gibi değişik şekiller verilerek takılmaya başladı. Martenitsalarda Pijo ve Penda adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalar olduğu biliniyor.