MasterChef İmam Bayıldı nasıl yapılır? İşte İmam Bayıldı tarifi!

MasterChef İmam Bayıldı nasıl yapılır? İşte İmam Bayıldı tarifi!

MasterChef Türkiye'nin son bölümünde yarışmacılar, Türk mutfağının özel lezzetlerinden biri olan İmam Bayıldı'yı en güzel şekilde yapmak için kıyasıya yarıştı. İzleyiciler de bu lezzeti evlerinde denemek için mutfağa giriş yaptılar. İşte, ağızda dağılan kıvamı ile öne çıkan İmam Bayıldı tarifi!

İmam Bayıldı Malzemeleri:

  • 4 adet domates
  • 4 ince doğranmış soğan
  • 1 ince doğranmış yeşil veya kırmızı biber (veya ½ kırmızı biber)
  • 8 ince doğranmış sarımsak dişleri
  • ½ demet düz yapraklı maydanoz yaprakları, ince doğranmış
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pudra şekeri
  • 4 küçük patlıcanlar
  • 150 ml zeytinyağı, artı yağlama için ekstra

İmam Bayıldı Yapılışı:

Hazırlık:

  1. Fırını önceden 450 dereceye ısıtın. Fırın tepsisine folyo veya parşömen koyun ve zeytinyağı sürün.
  2. Derisini kesmemeye dikkat ederek patlıcanları ortadan kesin. Fırın tepsisine koyun ve dış kabuk büzülmeye başlayana kadar 20 dakika pişirin.
  3. Fırından çıkarın ve yüzü aşağı gelecek şekilde lavaboya yerleştirilmiş bir kevgir içine aktarın. 30 dakika boşalmasına izin verin.

İç Harcın Hazırlanması: 4. 2 yemek kaşığı zeytinyağını orta ateşte büyük, kapaklı bir tavada ısıtın ve soğanları ekleyin. Soğanlar çok yumuşayana kadar 5-8 dakika pişirin ve sarımsakları ekleyin. Kokulu olana kadar karıştırarak 30 saniye ile bir dakika arasında pişirin. Ateşten alın ve bir kaseye aktarın.

  1. Domatesleri, otları, tadı tuzu ve 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı kalan yağı ekleyin.

Pişirme: 6. Patlıcanları ters çevirip tencereye koyun, yanları yukarı doğrayın. Tuzlu sezon.

  1. Soğan ve domates karışımını patlıcanlara doldurun. Kalan zeytinyağını, kalan şekeri, suyu ve limon suyunu karıştırın.
  2. Patlıcanların üzerinde ve çevresinde gezdirin. Tavayı kapatın ve kısık ateşte 1 ila 1 1/2 saat yavaşça pişirin.
  3. Tencerede sıvı olup olmadığını kontrol edin ve zaman zaman tavadaki sıvıyla ezin ve çok kuruysa tavaya su ekleyin.
  4. Pişirmenin sonunda patlıcanlar hemen hemen düz olmalı ve tavadaki sıvı hafifçe karamelize edilmelidir. Bu suyu patlıcanın üzerine dökün. Tavada soğumaya bırakın ve oda sıcaklığında servis yapın.

İpucu: Patlıcanları kızartabilir ve iç harcı imam bayıldıyı monte edip pişirmeden birkaç saat önce yapabilirsiniz. Piştikten sonra bitmiş yemek birkaç saat oturabilir. Afiyet olsun!