Masterchef şıhıl mahşi tarifi : Masterchef şıhıl mahşi malzemeleri nelerdir?
Sofraların lezzetli örneklerinden biri olan şıhıl mahşi, Masterchef gibi yarışmalarda sıkça karşılaşılan bir yemektir.
Arapça'da "Dolmaların Kralı" anlamına gelir. Kabak dolması şeklinde hazırlanan bu yemeğin malzemeleri ve yapılışı şu şekildedir: Şıhıl mahşi, iç harcında kıyma, pirinç, soğan, domates, biber salçası ve çeşitli baharatlar bulunan, oyulmuş kabakların doldurulup pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. İşte, şıhıl mahşi tarifi ve yapılışı...
ŞIHIL MAHŞİ TARİFİ
8 küçük ve aynı boy kabak
250 g kıyma
1 soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz,
Karabiber
Kimyon
Sıvı yağ
Kabakların sap ve uçları kesildikten sonra, tırtıklı bir bıçak veya çatalla dış kısmı çizilir ve içleri dikkatlice oyulur.
Bir sos tenceresinde üç parmak kadar sıvı yağ ısıtılır ve kabaklar bu yağda kızartılır. Ayrı bir tavada 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılır, ardından yemeklik doğranmış soğan eklenip yumuşayana kadar kavrulur. Kıyma ilave edilir ve suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Bir yemek kaşığı salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Ardından, kişisel tercihe göre tuz, karabiber ve kimyon eklenir ve karıştırılır. Nohut eklenir, karıştırılır ve ateşten alınır.
Hazırlanan iç harç, kabakların içine doldurulur. Kabaklar uygun boyutta bir fırın kabına dizilir.
Bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı sıvı yağ ısıtılır, üzerine 1 yemek kaşığı salça eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. 2 su bardağı su eklenerek karıştırılır ve sos, kabakların üzerine dökülür.
Kabaklar önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine çırpılmış yoğurt gezdirilerek servis edilir.