Matreniçkadan darağacı yaratmak ve KKM faizleri

...

Seçimlere sayılı günler kala ekonomi konuşulmasın diye seccade konuştuk günlerce. Şimdi de istiyorlar ki Kılıçdaroğlu’nun seçim pankartındaki darağacını(!) konuşalım.

CHP’nin 4 Nisan’da düzenlediği Trabzon mitingi sırasında kullanılan pankartta görülen matreniçka bilekliği asılı dalın darağacı olduğunu ve Yassıada zihniyetini yansıttığını söylüyorlar. Sosyal medya trolleri değil bahsettiğimiz iddianın sahipleri. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik!

Aynen şunları söyledi Çelik: “Bugün söylediğiniz sözler, bugün kullandığınız üslup; seccadeyi ayakkabıyla çiğnemekle başlayan, darağacı gösteren pankartı Trabzon mitinginde asan ve kürsüye kurşun dizmeye kalkan Yassıada zihniyetinin boy göstermesinden başka bir şey değildir.”

Matreniçka bilekliği, Balkan kültüründe dilek tutmak amacıyla bileğe takılan, beyaz ve kırmızı renklerde bir süs. Dileği tutan kişi Mart ayı sonuna kadar bir leylek görürse bilekliği çıkarıp bir ağaca bağlıyor. Kılıçdaroğlu’nun videolarında bileğinde gördüğümüz matreniçka ilgi çekince pankartlarda da baharı ve umudu sembolize etmek için kullanılmış. Kılıçdaroğlu’nun sloganı da zaten buna uygun: “Sana söz baharlar gelecek.”

Şahsen benim yakınımdaki bir insan beyaz ve kırmızı renklerde bir bilekliği darağacı olarak gördüğünü söyleseydi, yakınlık durumuma göre o kişiye karşı pozisyonumu yeniden gözden geçirirdim. Çok sevdiğim ve vazgeçemeyeceğim biriyse mesela, bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmesi için ikna etmeye çalışırdım. Eğer vazgeçilebilecek biriyse uzak dururdum. Sanrıları olan insanların sizinle ilgili de tuhaf zanlara kapılması an meselesidir çünkü.

Tabii ki bu iddiaların sahipleri deli falan değil. Söyleyecek hiçbir şeyi olmayan çaresiz muktedirin çırpınışlarını izliyoruz sadece.

O yüzden onları kendi hallerine bırakıp ekonomi konuşmaya devam edelim.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına kim inanıyor?

Doları kim 19,25 liradan alabiliyor?

Gösterge faizle kim borçlanabiliyor?

Ekonomik büyüme kimin alım gücü ve refahını artırdı?

Verilerin gerçeği göstermediği bir ekonomiden söz ediyoruz.

Ne içeride ne dışarıda kimse Türkiye riskini almıyor. Şeffaf olmayan, irrasyonalitenin hakim olduğu bir ekonomide bırakın uzun vadeyi yarına dair bir tahmin yapmak imkan dahilinde olamıyor.

Seçime yaklaşırken TL riskini almak istemediği için dolara yönelenleri tutmak amacıyla Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) faiz üst sınırı kaldırıldı. Şimdi kurda yaşanacak sert bir yükselişte faiz yükü, vergi verenlerin üzerinde korkunç bir risk oluşturuyor.

Faiz artışı borsayı da olumsuz etkiliyor. Düzenleme ve desteklerle ayakta tutulmaya çalışılan Borsa İstanbul’dan çıkışlar arttıkça, KKM üzerindeki yük ve riskler de artıyor. Son günlerde borsayla oynandığı iddiaları da yine gündemde. Uzmanlar borsanın artık yatırım yeri olmaktan çıktığını söylüyor.

Güven olmayınca yabancı yatırımcı kaçıyor. 2020 ortalarına kadar yüzde 65 seviyelerinde olan yabancı takas oranı, yüzde 28,25’e düşmüş. Bu oran tarihi dip seviye.

Seçime giderken borsada yaşanacak büyük bir düşüş doğal olarak seçmeni kızdıracaktır.

Göze alınan bunca risk şunu gösteriyor: “Durum demek o kadar kötü ki bu kararları almak zorunda kalıyorlar.”

Onun için “Pensilvanya’dan talimat alıp seccadeye basan, pankartlarında darağacı gösterenleri Gabar’a Cudi’ye gömeceğiz” lafları ile geçecek önümüzdeki günler de.