Maydanoz Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Birçok yemekte kullanımı tercih edilen maydanoz, salata ve sandviçlerin de vazgeçilmez ana malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Hem yemeklerde pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilebilen maydanoz, birçok kişi tarafından sabah kahvaltı sofralarında da yer alıyor.
Bahçelerde kolayca yetiştirilebilen maydanoz aynı zamanda saksılarda da yetiştirilebilir. Doğru bir hazırlık sürecinin ardından maydanozun verimli bir şekilde gelişmesi için uygun ortamların da sağlanması ile ekimden kısa bir süre sonra maydanozlar toplanmaya başlanabilir. Günümüzde birçok kişi artık mevcut alanlarında organik sebze ve meyve yetiştiriciliği yapmaya başladı. Bu ürünler arasında en çok tercih edilen besin ögesi de maydanoz oldu. Bu yazımızda maydanoz yetiştiriciliğine dair merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabileceksiniz.
MAYDANOZ TOHUMU NASIL OLUR?
Maydanoz, yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alır. Maydanozgiller familyasında bulunan bu sebze, çiçeklerinde oluşan tohumlar ile çoğaltılabilir. A vitamini, C vitamini ve K vitamini bakımından zengin olan maydanoz aynı zamanda antioksidanlar açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Maydanozlar, yetiştirildikleri ilk yıl çiçek açıp tohum oluşturmaz. Tohumluk olarak bırakılan maydanozlar, ikinci yıl mart ayında çiçek sapı oluşturmaya başlar. Mayıs ayında ise çiçeklenir. İlk olarak yeşil renkte bir çiçeklenme olur ve zamanla sarıya dönük bir renk alır. Temmuz ayında ise tohumlar yeşil renkten kahverengine döner. Maydanozun tohumları oval ve üzeri çizgili bir forma sahiptir.
MAYDANOZ TOHUMUNUN EKİMİ
Maydanoz tohumu ekmek için bahçelerde küçük bir alan ya da saksılar tercih edilebilir. Bahçelere ekilecek olan tohumların ekim derinliği 0,5 ila 1 cm, sıra üzeri mesafesi 2 ila 3 cm, sıraların arasındaki mesafe ise 20 ila 25 cm olmalıdır. Maydanoz tohumlarının hızlı ve yüksek seviyede çimlenmesi isteniyor ise bir gün tohumların suda ya da nemli bir bezin arasında bekletilmesi gerekir.
Saksıya ekilecek maydanoz tohumlarının derinliği, bahçe ekimi ile aynı olmalıdır. Sıra arası ve sıra üzeri mesafe ise kullanılacak olan saksıların ebadına göre belirlenmelidir. Ancak bu aşamada bitkilerin gelişme aşamasının birbirini engellememesine dikkat edilmelidir. Toprağa ekilen tohumların üzeri 1 cm’lik toprak ile örtüldükten sonra sprey yardımı ile can suyunun verilmesi gerekir. Ardından üzeri naylon bir poşet ya da streç filmle kapatılmalıdır. Saksıda yetiştirilecek maydanozlar için birçok yerde kolayca bulunabilen torf kullanımı tercih edilebilir.
MAYDANOZ TOHUMU EKİMİ İÇİN EN UYGUN DÖNEM
Maydanoz yetiştirmeye karar verenler, ekim için mart ayının sonunu ya da nisan ayının başını tercih edebilir. Bulunulan lokasyona ve bu lokasyonun iklim koşullarına göre ekim zamanı mayıs ayında da yapılabilir. Genel olarak maydanoz tohumlarının ekimi yaz aylarında yapılır. Serada yetiştiricilik yapacak ise ekim ayında da işlemlere başlayabilir. Maydanoz tohumdan değil de fideden yetiştirilecek ise dikim zamanı için mayıs ve temmuz ayları arasında bir dönem seçilmelidir.
MAYDANOZUN BAKIMI
Maydanozun bakımı oldukça kolaydır. Genel olarak çok su istemeyen bu bitki, nemli ortamları sever. Bu nedenle toprağın sürekli nemli olmasını sağlamak gerekir. Fazla su verilmesi halinde maydanozun yaprakları sararmaya başlayacaktır.
Toprakta kuruluk, yapraklarda küçülme ve sararma meydana geldiğinde sulamanın eksik yapıldığı anlaşılmalıdır. Genel olarak maydanozların haftada iki ya da üç kez sulanması yeterlidir. Ancak düzenli aralıklar ile toprağın kontrol edilmesi ve buna göre sulama işleminin yapılması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.