Mayıs ayı enflasyonu açıklandı! Uçuyor muyuz, düşüyor muyuz?

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Maliye Baknımız Mehmet Şimşek Mayıs ayından sonra enflasyonun düşeceğini söylemişti.

Tüik'in bugün yaptığı açıklamada Mayıs ayı enflasyon rakamları aylık %3.37. yıllık %75.45 olarak açıklandı.

Memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ - Kur emeklilerinin enflasyon farkı içinde Tüik sonuçları belirleyici olacaktır.

Yıl içerisinde bildiğiniz gibi memurlara ve emeklilere yılda iki kez zam yapılıyordu. Asgari ücretlilerde bu zamlardan nasibini alıyordu. Fakat geçtiğimiz yıl Maliye ve Ekonomi Bakanı olarak Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle bu uygulamaya son verildi. Yılda sadece bir kez zam yapılacağı açıklanmıştı.

Ülkemizde fırsatçıların aç gözlülüğü ile, enflasyon birleşince ortaya muazzam cep yakan fiyatlar çıkmakta, vatandaşlarımızın alım gücü düşmekte. Bugüne kadar en gerçekçi ekonomik reformlar Mehmet Şimşek döneminde yaşanıyor ve tüm iş insanları kendilerine çok fazla güveniyorlar. Umuyoruz ki kendileri bu ülkenin son maliye bakanı olur.

Maliye ve Ekonomi Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in ''X'' hesabından yaptığı açıklama şu şekilde ;

En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak.

Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.

Ülkemizde yatırım yapmak isteyen yabancı kuruluşlar, yatırım yapacakları ülkede ekonomik istikrar ve adalet sistemine bakarlar. Bu iki önemli kavramdan biri eksik ise o ülkede yatırım yapmazlar.

Gelelim ülkemizin en büyük en önemli gündem maddesine ekonomiye. Alım gücünün düşmesi, dövizin artması, merkez bankasının 818.2 Milyar Türk Lirası zarar etmesi, emeklilerin düşük emeklilik maaşı, dış borç, geçme garantili köprüler ve otoyollar, hasta garantili şehir hastaneleri vs vs.

Tüm halkımız bir an önce bu sorunların çözülmesini bekliyor. Bankaların kredi musluklarını kapatması, konutlarn ve araçların fiyatlarının artması ile artık geleceğe yatırım yapmamız zorlaştı.

Şimdi gelelim konumuza enflasyonu nasıl düşüreceğiz ?

Hani ülkemiz uçacaktı. Bugüne kadar uçamamamızın nedeni neydi ?Bu iki

konu çok önemli. Bir ülkede üretim olmazsa tarım ve hayvancılık gibi Türkiye'nin asıl büyümesi üretmesi gereken en önemli sektörlerinden ikisinin önünü kesersek ve her geçen gün sekteye uğratırsak ilerleyemeyiz.

ŞİMDİ SİZE SORUYORUM,UÇUYOR MUYUZ, DÜŞÜYOR MUYUZ ?