MEB Bursluluk Sınavına Kimler Girebilir?
MEB bursluluk sınavı, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı olarak da bilinmektedir. Kısaca İOKBS olarak anılan bu sınav, her düzenli olarak yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bu sınav 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı öğrencileri, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Gerekli şartları yerine getiren öğrenciler bu sınava girerek, eğitimleri için burs elde etmektedir.
Devlet tarafından sınavda başarı elde eden öğrencilerin eğitim masrafları karşılanır. Aynı zamanda öğrencilerin barınma ihtiyaçları için de yatılılık bursu verilir. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlene bu sınava katılım sağlayacak öğrencilerin belirli şartları yerine getirmiş olması gerekir
MEB BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
MEB bursluluk sınavına başvuru yapacak öğrencilerin ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Bunun yanı sıra yerine getirilmesi gereken başvuru şartları arasında şunlar yer alır;
- Türkiye Cumhuriyeti ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Mevzuatta yer alan kayıt ve kabul şartlarını taşımak,
- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırım ya da cezası almamış olmak,
- Ortaokullar, imam hatip ortaokulları ya da özel eğitim ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,
- Ailenin bir önceli mali yıla ait gelir toplamının fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en az dört katını geçmemesi kaydı ile maddi imkanlardan yoksun olması. Ailenin 2023 senesi yıllık gelir toplamının dert başına düşen miktarının 2024 mali yılı için tespit edilen 111.600,00 TL’yi geçmiyor olması gerekir.
- Başvuru şartları arasında aile gelirinin tespiti sırasında, ailenin 2023 yılında elde ettiği tüm gelirler esas alınır.
ÖZEL HAK TANINAN ÖĞRENCİ STATÜSÜNDE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
MEB bursluluk sınavına yukarıdaki şartları sağlayan öğrenciler giriş yapabilmektedir. Bunun yanı sıra özel hak tanınan öğrenci statüsünde yer alan bazı öğrenciler de bu sınava katılabilmektedir. Bu konuya dair Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu bilgi yer almaktadır; ‘’24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki öğrenciler sınava katılım sağlayabilir. 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörler Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya bu kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 18/12/1981 tarihli ve 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nda mülga 45’inci, 56’ıncı, mülga 64’üncü maddeleri ve 65’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 47’inci maddesi kapsamında harp ya da vazife malulü sayılanların çocukları sınava katılabilir’’
MEB BURSLULUK SINAV SÜRESİ VE SORU SAYISI
Her yıl düzenlenen bursluluk sınavında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfı öğrencilerine, dört seçenekten oluşan toplan seksen soru sorulur. Öğrencilerin sınav süresi ile yüz dakikadır. 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine ise yine dört seçenekten oluşan yüz soru sorulur. Bu öğrencilerin sınav süreleri ise yüz yirmi dakikadır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.