Meclis Üyesi Eray Bodur küçük esnafı uyardı: Entegre ödeme sistemine geçilmeli

KOTO Meclis toplantısında konuşan Meclis Üyesi Eray Bodur, yeni vergi paketi ile küçük esnafın mağdur edileceğini söyleyerek, “Esnaflarımız bir an önce adisyon sisteminden entegre ödeme sistemine geçmesi gerekiyor. Yoksa ağır yükler altında kalacaklar” dedi.

Meclis Üyesi Eray Bodur küçük esnafı uyardı: Entegre ödeme sistemine geçilmeli

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Haziran ayı olağan meclis toplantısı bugün Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 4 gündem maddesinin konuşularak karara bağlandığı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hüseyin Gezer yönetti. Gezer yaptığı açılış konuşmasında, 28 Haziran İzmit’in kurtuluşunun 103 yılını kutladı.

AYLIK FAALİYET RAPORU SUNULDU

Meclis toplantısında kürsüye çıkan KOTO Başkanı Necmi Bulut aylık faaliyet raporu sunumunu gerçekleştirdi. Bulut konuşmasının başlangıcında, “Bu toprakları vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi ve merhum gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyor, 28 Haziran İzmit’in Kurtuluş yıl dönümünü kutluyorum” dedi.

ORANLARI PAYLAŞTI

Bulut konuşmasının devamında, “Geçtiğimiz aya ait ekonomik verilerden kısaca bahsetmek istiyorum. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı birinci çeyreğinde %5,7 arttı. Bu dönemde, bir önceki yıla göre, İnşaat sektörü katma değeri %11,1, Bilgi ve iletişim %5,5, Sanayi %4,9, Tarım %4,6, Hizmetler %4,3, Gayrimenkul %2,5, Finans ve Sigorta faaliyetleri %2 arttı.

“BÜYÜME SAĞLANDI”

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %7,3, Devletin nihai tüketim harcamaları %3,9, Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %10,3 arttı. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı %4 artarken ithalat %3,1 azaldı. Özetle, bütün sektörlerin ve net ihracatın katkısı pozitif olmuş; büyümede tüketim harcamaları etkisi gözlenmiştir. İlk çeyrek büyüme oranı ile Türkiye, G-20 lideri olmuştur. Nitekim aynı dönemde Euro alanı sadece %0,4 oranında büyüme sağlamıştır.

“GEÇEN YILIN AYNI AYINA ORANLA…”

Nisan cari dengesi piyasa beklentilerinin altında aylık 5,3 ve yıllık 31,5 milyar dolar açık verdi. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %11,4 oranında artışla 24 milyar 75 milyon dolar, ithalat %10,3 oranında azalışla 30 milyar 593 milyon dolar oldu. Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta İstanbul %14,1 artış ve 5 milyar 642 milyon dolarla ilk sırada Kocaeli %15,7 artış ve 2 milyar 851 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştır.

KOCAELİ FİRMALARINI TEBRİK ETTİ

Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir. TİM tarafından açıklanan ilk 1000 ihracatçı içerisinde yer alan 61 Kocaeli firmasını, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde faaliyetlerini ilimizde sürdüren 80 Kocaeli firmasını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Mayıs ayında TÜFE aylık %3,37, yıllık %75,45; Yİ-ÜFE ise, aylık %1,96 ve yıllık %57,68 arttı.

“OTOMOTİV SATIŞLARINDA GERİLEME YAŞANDI”

Bu değerlerle artık enflasyon zirve yapmıştır. Önümüzdeki aydan itibaren girilecek dezenflasyon patikasında daha düşük aylık ve yıllık oranlar beklemekteyiz. Mayıs’ta konut satışları %3,4 ve ipotekli satışlar %64 oranında azaldı. Otomotiv satışlarında ise %10 gerileme yaşandı. Çin menşeli otomotiv ithalatına getirilen % 40 ilave vergi bu ayın dikkat çeken gelişmelerinden biriydi.

“BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPTIK”

Geçtiğimiz ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri sizinle paylaşmak istiyorum. Kurban Bayramının ikinci gününde Odamızda geniş katılımlı bir bayramlaşma programı gerçekleştirdik. Katılım sağlayan tüm üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum. KOSGEB tarafından uygulamaya konulan yeni girişimcilik destekleri ile ilgili üyelerimize yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. KOSGEB Kocaeli Doğu Müdürü İbrahim Ustaömer tarafından üyelerimize KOSGEB’in güncel destekleri hakkında bilgi verildi.

DESTEKLER ANLATILDI

Odamıza yeni üye olan firmalara yönelik düzenlediğimiz Bilgilendirme Toplantısını bu ay da gerçekleştirdik. 25. Meslek Komitesi tarafından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Odaların Kocaeli Şubelerine ziyaretler gerçekleştirildi. Odamızın 4. ve 9. Komitelerinin katılımı ile Körfez Ticaret Odasında dördüncü kez İl Odaları Müşterek Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında TKDK ve KOSGEB desteklerine yönelik bilgilendirmeler yapıldı.

“120 FİRMA KAYIT YAPTIRDI”

Sağlık Turizmine yönelik çalışmalarda öncü kurum olarak Sakarya’da gerçekleştirilen Sağlık Turizmi Çalıştayı’na katılım sağlayarak bilgi ve tecrübelerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Bildiğiniz üzere bu yıl Co-Matching Etkinliğimizi yedinci kez düzenleyeceğiz. Haziran ayı başından bu yana hem yerli hem de yabancı firmalar sistem kayıtlarını yaptırıyor. Şu ana dek 120 firma kayıt yaptırdı. Bunların 67’si Türk 53’ü yabancı firma… 23 farklı ülkeden kayıt aldık.

“BELEDİYE BAŞKANLARINI ZİYARET ETTİK”

Etkinliğe 2 aylık bir süre kalmasına rağmen ciddi bir sayıya ulaştık. Birlikte verimli bir program yapacağımıza inanıyorum. Haziran ayı içerisinde yerel seçim sonrası göreve başlayan belediye başkanlarına yönelik hayırlı olsun ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Ayrıca İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu’nu ziyaret ettik” dedi.

ERTÜRK: GELİR GİDER UYUMLU

Meclis üyesi Muhammet Ertürk ise odanın mayıs ayı gelir giderini paylaştı. Ertürk, “Mayıs ayında 6 milyon 294 bin gelirimiz, 4 milyon 619 bin giderimiz var. Mayıs ayı nizamı incelememizde stratejik plan hedefleri ile uyumlu olduğunu gördük” ifade etti.

“KÜÇÜK ESNAFA CEZA YAZILIYOR”

KOTO Konaklama ve Restoranlar Komitesi Meclis üyesi Eray Bodur ise düzenlenen vergi paketi ile küçük esnafın mağdur olacağını belirterek, “Kamuoyunu meşgul eden bir vergi paketi var. Öncelikle yaklaşık 1 aydır gelir idaresine bağlı çalışanları Kocaeli’deki birçok işletmelerde mali denetim yapıyorlar. Bazı işletmelerimizin özellikle kafelerde masa düzeni, adisyon sistemi kullanan işletmelerin entegre cihaza geçmesi gerekiyor. Bununla alakalı 11 bin tl bir ceza yazıldığı söz konusu.

“ENTEGRE ÖDEME SİSTEMİNE GEÇİLMELİ”

İşletmelerimizi uyarmak istiyorum. Esnaflarımızın entegre ödeme sistemine geçmeleri gerekiyor. Ceza alarak daha büyük yükler altına girmesinler. Yeni vergi paketinde bazı maddeleri incelediğimizde küçük esnafları etkileyecek çalışmalar var. Yiyecek içecek işletmelerine yaklaşık 4 sefer olmak üzere yıl içerisinde 16 kez hasılat takibi yapılacağı söyleniyor.

“HERKES GELİR İDARESİNE BAĞLI OLSUN”

Hasılatların düşüklüğünde işletmelerden izahat istenecekmiş. Bir diğer husus ise ‘borcu yoktur’ uygulaması daha çok kullanılacak. Bu uygulama küçük esnafı zorlayacaktır. Biz bu durumu daha önce yazılı bir talep ile iletmiştik. Bazı zincir marketlerde nakit kullanılmayacak artık. kart olacakmış. Nakit kart fark etmez ama herkes gelir idaresine bağlı olsun.

“KOMİSYONDA DÜZENLEME YAPILMALI”

Fakat bankaların komisyon oranları çok yüksek yeni vergi paketinde günlük harcama limiti olmalı. Avrupada uygulanan bir sistem var. Yani 500 TL’lik bir işlemde bankanın komisyon almaması gerekiyor. 750 tl ise 250 TL’den komisyon keseceksin diyor. Bizlere de böyle bir imtiyaz tanınmalı. Rakamlar yüksek, genel bir kanun gerekiyor” söyledi.

BULUT: KİMSE ÜYELERİMİZİN YANINDAYIZ

Eray Bodur’a cevap veren Necmi Bulut ise, “Şu bekleme süresi olmadan ceza kesiliyor demek doğru değil. Belirli bir bekleme süresi var. Hiçbir süre verilmedi diye bir çıkış yaparsak bir şey isteyemeyiz. Bu uyarılar mutlaka veriliyor. Odamızın tüm birimleri süreç ile ilgili çalışıyor. Biz esnaf arkadaşlarımızın yanındayız. Kimse akşamdan sabaha ceza yazamaz üyelerimize. Hazırlıklı olmalılar, sonuna kadar yanlarındayız” dedi

Meclis Üyesi Eray Bodur küçük esnafı uyardı: Entegre ödeme sistemine geçilmeli - Resim : 1

Meclis Üyesi Eray Bodur küçük esnafı uyardı: Entegre ödeme sistemine geçilmeli - Resim : 2

Meclis Üyesi Eray Bodur küçük esnafı uyardı: Entegre ödeme sistemine geçilmeli - Resim : 3

Kaynak: Cansu Albayrak