Meclis'te kabul edilen yeni torba yasada neler var, içeriği nedir, hangi maddeler yer alıyor?

Meclis'te kabul edilen yeni torba yasada neler var, içeriği nedir, hangi maddeler yer alıyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren yeni torba yasa, vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İşte, Meclis'ten geçen torba yasa maddeleri:

  1. Çalışan Emeklilere 5 Bin Lira Ek Ödeme: Torba yasa kapsamında çalışan emeklilere 5 bin lira ek ödeme yapılacak.
  2. Kur Korumalı Mevduat Hesaplarındaki Vergi İstisnası Devam Ediyor: Mevduat hesaplarındaki vergi istisnası devam edecek.
  3. Şirket Borçları Yeniden Yapılandırılabilecek: Şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırabilmeleri için süre 2 yıl daha uzatılacak.
  4. Deprem Bölgesinde Fiyat Artıranlara Cezai Yaptırım: Deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satanlara uygulanan ceza 10 kat artırılacak.
  5. Sosyal Medya İçerik Üreticilerine Vergi Düzenlemesi: Sosyal medyada içerik üretenlere ilişkin vergi düzenlemesi genişletilecek. Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenleme ile verginin ödenmesi şartıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına imkan tanınacak.
  6. KDV İadelerinde Yetki Cumhurbaşkanına Verilecek: Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar, Katma Değer Vergisi beyannamelerini belirlenen süre içinde ilgili vergi dairesine vermekle yükümlü olacak. Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar ayrıca bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verdikleri ayın belirlenen tarihine kadar ödeyecek.
  7. Yap-İşlet-Devret Projelerine İstisna Süresi Uzatılacak: Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projelerde, sağlık tesisleri ve eğitim öğretim tesislerine ilişkin projeleri üstlenenlere ve ihale edilenlere yatırım döneminde KDV istisnası süresi 31 Aralık 2028'e uzatılacak.
  8. Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemleri İstisnası Uzatılacak: Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metro, tramvay, teleferik, telesiyej ve füniküler ile bunların tesisleri için KDV istisnası süresi 31 Aralık 2028'e uzatılacak.
  9. Sosyal Güvenlik Kurumu'na Devredilen Taşınmazlarda KDV İstisnası: Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen taşınmazlarda KDV istisnası 31 Aralık 2028'e kadar uygulanacak.
  10. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenlemesi: Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, kaçakçılıkla mücadele kanunu çerçevesinde soruşturma veya kovuşturma başlatılması durumunda faaliyet belgeleri askıya alınacak.
  11. Motorlu Araç Ticareti Sözleşmeleri Noterde Düzenlenecek: Motorlu araç ticareti yapanlar arasındaki sözleşmelerin noterde düzenlenmesine yönelik düzenleme Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yer alacak.
  12. Mahalli İdarelerin Kira Sertifikası İhraçları: Mahalli idarelerin kira sertifikası ihraçları Hazine ve Maliye Bakanlığı iznine tabi olacak.