Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mehmet Şimşek’ten konut kredileri açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kredilerinde sıkılaşma adımlarını belirttikten sonra konut sektörü mercek altına alındı. Sektör uzmanları, zaten az olan konut kredi kullanımının bu düzenlemelerden fazla etkilenmeyeceğini düşünüyor. Bakan Şimşek, kredilerde, özellikle konut ve otomotivde, sıkılaştırma niyetini belirtti.

Bu haberin fotoğrafı yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, konut kredilerini sıkılaştırma adımlarının ilki için 24 Ağustos’ta harekete geçmişti. BDDK’nın getirdiği yeni düzenlemeye göre, ikinci konutta kredi değer oranı %75 azaltıldı. Sektör yetkilileri, kredi kullanımındaki azalmaya faiz artışının neden olduğunu ve BDDK’nın bu düzenlemesiyle bu durumun daha da pekiştiğini belirtiyorlar. Son düzenlemelerin piyasa üzerinde büyük bir etkisi olmayacağına inanılıyor.

YAVAŞLAMAYA SEBEP OLABİLİR

TSKB Gayrimenkul Derneği Başkanı Makbule Yönel Maya, “2022’de konut kredisi politikasında sıkılaşma görmüştük. 2022’de tarihin en düşük ipotekli satış oranını %19 ile kaydettik ve bu 2023’te %20’ye çıktı. Özellikle yatırım amaçlı alımlarda bu bir miktar yavaşlamaya sebep olabilir, ancak kredili satışların başından itibaren oldukça durgun olduğunu göz önünde bulundurarak büyük bir etkisi olmayacağını düşünüyorum.” şeklinde yorumda bulundu.

FARK GİDEREK AZALIYOR

Konut kredisi faizlerinde, özel ve kamu bankaları arasında giderek azalan bir fark var. Kamu bankaları konut kredi faiz avantajını kaybediyor. Maya, kamu ve özel bankaların konut kredi faiz oranlarının birbirine yaklaştığını ve “Yıl başında özel bankaların faiz oranı aylık %2 idi. Şimdi %2 ile %3 arasında konuşuyoruz. Artık kamu ve özel arasındaki fark hakkında konuşmak mümkün değil. Bakanın açıklamalarının ardından kamu bankalarının da faiz oranlarını artırdığını gördük.” ifadelerini kullandı.