Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Merkez Bankası açıkladı: FAST’te yeni dönem başlıyor!

FAST olarak bilinen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi yönteminde değişikliğe gidildi. Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada alacaklının borçludan FAST ödemesi talep etmesini sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi’nin kullanıma açıldığı bilgisine yer verildi. 

FAST olarak bilinen Fonların

Para transferleri konusunda bankalar arası ödeme yapılmasını sağlayan, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi’nde önemli bir değişikliğe gidildi. Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada alacaklının borçludan FAST ödemesi talep etmesini sağlayan sistem kullanımın açıldığı bilgisi paylaşıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada; “Alacaklının borçludan FAST ödemesi talep etmesine imkan sağlayan FAST Ödeme İste Katman Servisi kullanıma açılmıştır. İlk etapta kişiden kişiye ödemeler için üretime alınan katman servis, iki kişi arasında ödemenin alacaklı tarafından başlatılması için haberleşme ve onay mekanizması hizmeti sunarak para transferinin başlatılmasını sağlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

İNTERNET ÖDEMELERİNDE DE YAPILACAK

Yeni uygulamanın ilerleyen dönemlerde internet üzerinde gerçekleşen işlemlerde de kullanılacağı bilgisini veren Merkez Bankası; “Ödeme İste Katman Servisi’nin ilerleyen fazlarda e-ticaret ödemeleri, e-talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi çeşitli kullanım alanlarıyla ödemeler ekosisteminde birçok alanda katma değer oluşturacağı değerlendirilmektedir. 7/24 anlık ve güvenli para transferi imkanı sunan FAST sistemi, katılımcı sayısı 2023 yılında 10 ödeme ve elektronik para kuruluşunun sisteme katılımı ile 36’ya çıkmıştır. Ödemeler ekosisteminin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde nakit ve kartlara alternatif bir ödeme yöntemi olarak kullanılan FAST sisteminin üretime alındığı ilk günden bu yana artan işlem hacmi ocak ayında günde ortalama 11 milyon olarak izlenmişti” denildi.

“YENİ İŞ MODELLERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK”

TCMB’nin yaptığı yazılı açıklamada FAST sistemindeki yeni uygulamayla birlikte hem ödemeler alanındaki rekabetin ve inovasyonun teşvik edileceği hem de yeni iş modellerinin önün açılacağı belirtilirken; kullanıcıların finansal durumlarını da kolayca yönetebileceği, günlük hayatlarını kolaylaştırarak şeffaf, güvenli ve hızlı bir ödeme yönteminin amaçlandığı kaydedildi.