Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Kasım ayı faiz kararı beklentisi ne?

Dezenflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

Dezenflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bir haftalık repo faizinde bu hafta 250 baz puanlık bir artışa gitmesi bekleniyor. TCMB, faiz kararını 23 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak.

TCMB, Haziran’dan bu yana beş toplantıda toplamda 2,650 baz puan faiz artışına gitmişti. Ancak bu ayki faiz artışında hızının 250 baz puana yavaşlaması bekleniyor. Reuters anketine göre ekonomistlerin tamamı %35 seviyesinde bir faiz artışını beklerken, tahminler %37.5 ila %40 bandında yer alıyor.

Dezenflasyon hedefi doğrultusunda alınan kararlar, “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma” politikalarıyla destekleniyor. Ekim ayında tüketici fiyatları giyim-ayakkabı ve konut harcamalarındaki artışlarla aylık %3.43 yükselirken, yıllık enflasyon %61.36 oldu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonda aylık bazda yavaşlama başladığını belirtmiş ancak belirgin bir iyileşmenin henüz erken olduğunu vurgulamıştı. Enflasyonun TCMB tahminlerine göre 2024 sonunda %36’ya gerilemesi bekleniyor.

TCMB’nin faiz artışları ve makroihtiyati tedbirlerle lira mevduat faizlerindeki yükselişe dikkat çeken analistler, bu durumun faiz bazlı parasal sisteme dönüşün bir parçası olduğunu ifade ediyor. TCMB, politika faizindeki kararını 23 Kasım’da açıklayacak ve piyasaların bu adımı yakından takip etmesi bekleniyor.