Milli yas (ulusal yas) nedir? Ulusal yas ilan edilince ne olur?

Milli yas (ulusal yas) nedir? Ulusal yas ilan edilince ne olur?

Gazze'deki hastaneye İsrail tarafından yapılan füze saldırısının ardından Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3 gün süreyle ulusal yas ilan edildi. Türkiye'nin bu kararıyla birlikte vatandaşlar, "Ulusal yas nedir?", "Hangi durumlarda ilan edilir?" ve "Ulusal yas günlerinde bayrak neden yarıya indirilir?" sorularını merak etmeye başladı. İşte konuyla ilgili ayrıntılar:

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Ulusal yas ya da diğer adıyla millî yas; bir ülkenin vatandaşlarının büyük bir kısmının yerine getirdiği, yas tutma ve anma eylemlerinin yaşandığı belirli günlerdir. Bu günler genellikle bir ülkenin ya da başka bir yerden ölen önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmet tarafından belirlenir. Ulusal yas, aynı zamanda doğal afetler, büyük kazalar, savaşlar veya terör saldırıları sonrasında da ilan edilebilir.

ULUSAL YAS GÜNLERİNDE BAYRAK NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamış olup, bazı kaynaklara göre bayrağın yarıya indirilmesinin nedeni, "görünmez bir ölüm bayrağına" yer vermek içindir. Türkiye'de her yıl 10 Kasım'da, saat 09:05 ile gün batımı arasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına bayraklar yarıya indirilir. Hükümet ayrıca ulusal yas ilan ettiğinde veya Türk siyasetindeki önemli figürlerin anısına saygı göstermek amacıyla bayrağın yarıya indirilmesine karar verebilir. Bu tür kararlarda, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirir. Özellikle Ankara'daki Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak hiçbir zaman yarıya indirilmezken, Anıtkabir'deki bayrak sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir.

EN SON ULUSAL YAS NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

Türkiye'de en son ulusal yas, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle 7 gün süreyle ilan edilmişti. 12 Şubat 2023 Pazar gününe kadar bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti.