Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Miraç kandili orucu ne zaman tutulur, nasıl niyet edilir? Miraç kandilinde oruç tutmanın fazileti ve sevabı

Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Miraç kandili orucu ne zaman tutulur, nasıl niyet edilir? Miraç kandilinde oruç tutmanın fazileti ve sevabı

Miraç Kandili 6 Şubat 2024 Salı (yarın) günü idrak edilecek. İşte, Miraç Kandili orucu hakkında bilgiler...

Üç ayların başlangıcıyla birlikte gelen manevi günlerden biri olan Regaib Kandili'nin ardından Müslümanlar, Miraç Kandili'ni idrak etmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Miraç Kandili, Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gece olarak kabul edilir ve bu mübarek gecede yapılacak ibadetler büyük bir sevap olarak değerlendirilir.

Bu kapsamda kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir. Yani Miraç Kandilinin gündüzünde ve 1 gün öncesi ya da sonrasında da oruç tutulabilir.

Miraç Kandili'nde oruç tutmanın fazileti konusunda din alimleri farklı görüşlere sahiptir. Ancak pek çok alim, Miraç Kandili'nde oruç tutmanın sevap olduğunu belirtir. Peygamber Efendimizin, "Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütuf ve inayete mazhar olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emin olur." şeklindeki hadisi, Recep ayında oruç tutmanın önemine vurgu yapar.

Miraç Kandili orucu, Kur'an-ı Kerim'de farz olarak belirtilmemiş olsa da pek çok mümin, bu özel günde oruç tutarak manevi bir temizlik ve ibadetle geçirmeyi tercih eder. Miraç Kandili, Müslümanlar için duaların kabul olduğuna inanılan bir gece olduğu için bu mübarek gecede yapılan ibadetlerin ve tutulan oruçların özel bir anlam taşıdığı ifade edilir.

Miraç Kandili'nde oruç tutmak isteyenler, bu mübarek gecede farz ibadetlere özen göstermenin yanı sıra nafile oruç tutarak manevi bir atmosferde bulunmayı amaçlar. Müslümanlar, bu mübarek geceyi ibadet, dua ve tefekkürle geçirerek sevap kazanmayı hedefler.

Kaynak: HABER MERKEZİ