Muharrem İnce ne yapabilir?
...
‘Adam’ı öldür hakkını yeme! Muharrem İnce’nin 2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimindeki performansı, her ne kadar akıllarda “Adam kazandı” mesajıyla kaldıysa da aslında o seçim sürecinde muhalefette büyük heyecan yaratmıştı. CHP’nin çok uzun zamandır görmediği oyu toplamayı başarmıştı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi alan da daralmıştı. Muhalif siyasiler konuşmaya çekinir hale gelmişti. Her an “terörist” etiketi yiyebilirdiniz. Bu korku atmosferini aşan ilk isim Muharrem İnce oldu. Adaylığı boyunca muhalefetin beklediği sert çıkışları yaptı, sözünü esirgemedi.
İddialı bir kampanya yaptı, katıldığı televizyon programlarında iktidar yanlısı gazetecilerin sıkıştırmalarına zekice cevaplar verdi, mitinglerine milyonları topladı. Hitabeti ile dikkatleri üzerine çekti. Popülaritesi öyle arttı ki, Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş partilerinin 2-3 puan altında oy alabildi.
Muharrem İnce, şimdi Memleket Partisi Genel Başkanı olarak yeniden sahnede. Bir süredir cumhurbaşkanlığına aday olacağı konuşulan İnce, dün gazeteci Ahmet Hakan’a “Kesin adayım” açıklaması yapmış.
Kamuoyu araştırmalarında İnce’nin oyu yüzde 5’e kadar çıkabiliyor. İnce’nin adaylığı, zor da olsa CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu isminde birleşen ve 14 Mayıs’ta ilk turda seçimi kazanmayı hedefleyen muhalefetin planlarını bozacak mı? Muhalif seçmenin moralini bozacak bir gelişme bu.
Peki İnce’ye oy vereceğini söyleyen bu seçmen nereden geliyor ve nereye kadar İnce’yi destekler? Şimdi bu seçmene yönelik analizler yapılıyor.
Muharrem İnce’yi destekleyen iki grup öne çıkıyor. İlki iktidarı beğenmeyen, ülkenin kötü yönetildiğini düşünen ama siyaset kurumuna karşı olan, anti-siyasi diye tanımlanan bir seçmen kitlesi. İkincisi ise yine iktidara karşı olsa da siyasete ilgisi olmayan, apolitik dediğimiz bir grup. Muharrem İnce’nin popülist üslubu bu gruplara çekici geliyor.
Bu siyaset karşıtı ve apolitik seçmen kitlesinin büyük bölümünü de 18-30 yaş arası gençler, ilk kez oy kullanacak seçmenler oluşturuyor. *Türkiye siyasetinin dinamiklerini bilmeyen, herhangi bir siyasi görüş ya da partiye angaje olmamış bu seçmen, rasyonel olmayan bir tutumla böyle maceraları çekici bulabiliyor.
Peki, bunlar sonuna kadar Muharrem İnce’nin arkasında duracak mı? Yıllardır kamuoyu araştırması yapan ve seçimleri yakından takip eden uzmanlara göre, bu sorunun yanıtı hayır.
Sandığa gitmeme eğiliminde olan, gitse de rastgele seçimler yapan bu seçmenlerin kazanma şansı belirdiğinde muhalefetin yanında mobilize olabileceği görülüyor. Bunun örneğini de 31 Mart ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinde gördük. Sandığa gitmeyen seçmenin tekrarlanan İstanbul seçimlerinde oy kullanarak, Ekrem İmamoğlu’na açık bir zafer yaşattığı biliniyor.
Bu seçmenler Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimalini görürse, rasyonel bir tavır takınarak sandıkta muhalefeti destekleyebilir. Muharrem İnce büyük bir hezimet yaşayabilir.
Yılların politikacısı Muharrem İnce de herhalde bu analizleri yapabiliyordur. O halde ne yapmaya çalışıyor?
Bence pazarlık gücünü artırmaya çalışıyor. Vakti geldiğinde uygun bir manevrayla geri çekilecektir diye düşünüyorum.
Muharrem İnce’nin ülkeyi nasıl yöneteceğine dair çalışılmış bir programı, ülkeyi birlikte yöneteceği uzman kadrosu yok. Sadece tepki oyları için çekici bir figür olmasını sağlayan popülaritesi var.
Bu popülariteyi sonuna kadar kullanarak milletvekilliği pazarlığı yapacaktır. Kılıçdaroğlu’nun ardından CHP Genel Başkanlığı yarışına girmek de İnce’nin iştahını kabartıyordur mutlaka.
Yok, bu adaylıkta ısrar ederse siyasi kariyerini kendi elleriyle bitirmiş olur.