Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız”

Kandıra’da yapılması planlanan Bio Atık Yakma tesisine karşı çıkan Kandıralılar durumu protesto etti. Kalabalığa seslenen çevre köyü muhtarları bugün yanlarında olmayan siyasileri köylerine almayacaklarını ifade etti. Pirceler Köyü Muhtarı Erol Sert tesisi yapmak isteyenlere karşı, “Alayınız çöp olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız”

2019 yılında yapılan yerel seçimden kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentte ciddi ve tehdit edici bir çöp tesisi sorunu yaşandığını belirtmiş ve birinci önceliklerinin İZAYDAŞ dışında ikinci bir çöp tesisi kurmak olduğunun belirtmişti. Aradan geçen 5 yılda sadece çöp tesisinin yeri tartışıldı. İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Derince ve Kandıra ilçelerinde çöp tesisinin yapılacağı araziler ile ilgili araştırmalar yapıldı. Son olarak çöp tesisinin Kandıra ilçesine yapılmasına karar verildi. Kandıralıların tepkisi sonrası çöp tesisi gündemi rafa kaldırıldı.

SON KARAR KANDIRA

Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, çöp tesisini İzmit-Kandıra Yolu üzerinde, Sokak Hayvanları Barınma Merkezi ile Kandıra Akçakese Köyü arasındaki hazine arazisinde yapılması için karar aldı. Çöp tesisi için ÇED toplantısı yapılacak. ÇED toplantısı öncesi Kandıra halkı ve akademik odalar birliği bugün akşam saatlerinde Akçakese Köyü yakınlarında basın açıklaması düzenledi.

YOĞUN KALABALIK

Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğim basın açıklaması kitlesel bir eyleme dönüştü. Afiş çalışması yapan köylüler 'Şimdi yanımızda olmayan siyasetçi köyümüze gelmesin', 'Çapulcu değil vatandaşız', 'Kandıra yeşil kalsın' pankartları astı. Köylülerin basın açılmasına Akademik Odalar Birliği, Kandıra Kültür Çevre Derneği de destek verdi. Milletvekili Muhip Kanko'nun da katıldığı eylemde çöp tesisine karşı imza toplandı.

“SUYU ALMAYA GELENLERE DESTEĞE GELMİYOR”

Daha sonra alanda bulunan çevre köyün muhtarları vatandaşlara seslendi. Akçakese Köyü Muhtarı Osman Akdeniz yaptığı konuşmada, “Sen geliyorsun benim suyumuz üzerine çöp koyuyorsun. Mantığı yok. Bu suyu tankerlerle almaya gelenler bugün bize destek olmaya gelmiyor. Bugün destek verenlerden Allah razı olsun” dedi.

Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 1

“ALAYINIZ ÇÖP OLACAKSINIZ”

Pirceler Köyü Muhtarı Erol Sert ise, “Buranın bilimsel olarak doğru yer olmadığını herkes biliyor. Burada dayatma var. Halkı sessiz görüyorlar. Bugün aramızda olmayanları asla ve asla köyümüze kabul etmeyeceğim. Biz kimseye gönülden bağlı değiliz. Bu halk arkamızda olduğu sürece bu tesisi yaptırmayacağız. Alayınız çöp olacaksınız” dedi.

“SONUNA KADAR HAKLI MÜCADELE”

Kısalar Köyü Muhtarı Engin Yılman ise, “Burada toplanmamızın sebebi tesisine karşı gelmek değil yerine karşı gelmek. Tesisin yapılacağı yere karşıyız. BU tesis bize zarar vereceği için karşıyız. Sonuna kadar halkı mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KOCAELİ’NİN YÜKÜNÜ BİZE Mİ ÇEKECEĞİZ”

Sarışeyh köyü muhtarı Tuncay İnce ise, “Sizin sesiniz olmaya devam ediyoruz. Muhattaplarına yerinin yanlış olduğunu bir türlü anlatamadık. Ama anlayacaklar. Sizin sesiniz ile anlayacaklar. Bilenleriniz var. Bilmeyenleriniz için söylüyorum. Kurulmak istenen tesisi 450 metre mesafe. Burada tarım var, yerleşim var, su var, hayat var dedik ama anlatamadık. İzmit Kandıra ile aramızda 2 kilometrelik set oluşturuldu. Cezaevinin artıkları derelerimizi mahvetti." dedi.

Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 2 Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 3 Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 4 Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 5 Muhtarlar tek yürek! “Alayınız çöp olacaksınız” - Resim : 6

Kaynak: Serhat Güneş